1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çengilli Kilisesi Tarih Kokuyor
Çengilli Kilisesi Tarih Kokuyor

Çengilli Kilisesi Tarih Kokuyor

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde bulunan Çengili Kilisesi yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

A+A-

Kağızman’a bağlı Çengilli Köyü’nde içerisinde bulunan kilise özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

 

Köylü çocukların oyun merkezide olan Çengilli Kilisesi’nin bazı kısımları tahrip olarak dökülmüş vaziyette bulunuyor. Yetkililerin ilgisini bekleyen kiliseyi köylü çocuklarda oyun alanı olarak kullanıyor.

 

Kağızman’ın buram buram tarih koktuğunu dile getiren, köylüler, bu yerlerin daha da güzel değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle yaz mevsiminde turistlerin ilgi gösterdiği Çengilli Köyü Kilisesi etrafında turistlerin dinlenebileceği tesislerin yapılması gerektiğini söyleyen köylüler, buranın turizme kazandırılması gerektiğini de vurguladılar.

 

Üzerinde bulanan yazıt, kilisenin bir manastıra ait ve Gürcü Patrikhanesi'nin denetimi altında olduğunu gösteriyor Kilisenin cemaatinin bir etnik Gürcü kolonisi ya da Gürcü (Kalkedon) Kilisesi'ne üye Ermeniler olduğu anlamına geldiği ve o devirde, o yerleşim alanında Ermenilerin bulunduğu belirtiliyor.

 

19. yüzyılın sonlarına doğru, biri 989 ve diğeri 1024 tarihli, Ermenice yazıtlı birkaç haçkar (mezar taşı) da bulunuyor.

 

Kağızman’ın Çengilli Köyü’nde bulunan kilise köylülerinde uğrak yeri haline gelmiş. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği kilisenin tarihi köylü çocuklar tarafından anlatılıyor.

 

Çocuklar hem turistleri gezdiriyor. Hem de okul harçlıklarını çıkartıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum