1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Büyük Lider Haydar Aliyev doğumunun 97. yılında Kars'ta anıldı
Büyük Lider Haydar Aliyev doğumunun 97. yılında Kars'ta anıldı

Büyük Lider Haydar Aliyev doğumunun 97. yılında Kars'ta anıldı

Büyük Lider Haydar Aliyev`in doğum yıl dönümü münasebetiyle Kars`ta çiçek koyma töreni düzenlendi.

A+A-

Büyük Lider Haydar Aliyev`in doğum yıldönümü münasebetiyle Kars`ta çiçek koyma töreni düzenlendi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen doğum günü etkinliği nedeniyle Başkonsolos Nuru Guliyev ve Başkonsolosluk çalışanları Kars Merkez, Erzurum caddesi üzerinde bulunan Haydar Aliyev parkında yükselen ümummilli liderin heykeli önüne çiçek desteleri dizdiler.

Aliyev’in heykeli önüne kızıl güller bıraktıktan sonra kısa süreli saygı duruşunda bulunan Başkonsolos Guliyev ve beraberindekiler ulu önderi derin minnetle yad etti.

Daha sonra açıklama yapan Başkonsolos Guliyev şu ifadelere yer verdi: “Azerbaycan halkının ve devletinin kaderine güneş gibi doğmuş Haydar Aliyev`in kurtarıcı adı tarihe altın harflerle yazılmıştır. Bu büyük insan tüm anlamlı hayatını canından çok sevdiği aziz milletine adamıştır.

Modern Azerbaycan`ın mimarı ve kurucusu olan Haydar Aliyev fenomeni git-gide daha da büyük ilgi odağı olmuş ve onun şahsiyeti, çokyönlü faaliyeti araştırmacılar tarafından ciddi olarak incelenmektedir. Büyük devlet adamının faaliyetinde en çok dikkat çeken konulardan birisi devlet yönetmeliğidir. Azerbaycan`a başkanlık etdiği yıllarda ümummilli liderimizin bu Cumhuriyet`i geride kalmış agrar ülkeden gelişmiş sanayi Cumhuriyet`ine dönüştürmesi, ister SSCB başkanlığına çıktığında olağanüstü yönetmelik yeteneğini sergilemesi, isterise de dağılmış bir ülkeyi – Azerbaycan`ı kısa zaman içerisinde dünyanın söz sahibi olan devletine çevirmesi onun zengin yönetmelik yeteneğinden haber vermektedir. Bütün bunların hepsini her büyük şahsiyet bu kadar maharetle yapamazdı. Bu, yalnız deha şahsiyete has bir özellik idi.

Haydar ALİYEV hem tarih yaratan, hem de tarihin ta kendisini yazan şahsiyetdi. Sov. İKP MK Politik Bürosunun üyesi ve Sovyetler Birliği başkanlarından birisiyken SSCB gibi kocaman bir ülkenin önemli stratejik alanlarını yönetmekteydi.

Halkını sonsuz muhabbetle seven, Azerbaycanlı olması ile her zaman gurur duyan Haydar Aliyev bütün zamanların en büyük Azerbaycanlısı olmuştur. Azerbaycançılık onun kanında, ruhundaydı. Daha devlet güvenlik kurumunda çalışırken bu önemli devlet yapısında Azerbaycanlı kadroların az olması onu ciddi bir şekilde rahatsız etmekteydi. Cumhuriyet Devlet Güvenlik Komitesine başkanlık yaparken Haydar Aliyev bu “boşluğu” yeteneklilikle doldurdu. Bağımsız Azerbaycan devletinin sahip olduğu şimdiki güçlü kadro potensiyalı bilge devlet adamının uzakgören siyasetinin mantıklı sonucudur.

Ulu önder Haydar Aliyev her zaman büyük ideallarla yaşamıştır. Büyük yetkilere sahip olduğu zaman ise SSCB gibi kudretli bir devletin yönetilmesinden M. Gorbaçov`un siyasi kıskançlığı sonucunda uzaklaştırılarak alemden izole edildiğinde de Haydar aliyev halkından, mensup olduğu milletin kaderinden hiçbir zaman ayrı düşmemiştir. Sovyet ordusu 1990 yılının 20 Ocak tarihinde doğma Bakü`yü kanla boğduğunda vazifeden uzaklaştırılarak “ev tutsağı”na dönüştürülen, her adımı izlenen Haydar Aliyev hayatını tehlikeye atmaktan çekinmeyerek kanlı Ocak gününün ertesi günü Moskova`da Azerbaycan milli temsilciliğine gelmiş ve her kelimesi büyük cesaretin ifadesi olan özel beyanatla gerçekleştirilen cinayeti, insanlığa yakışmayan vahşiliği bütün dünyaya anlatmıştır.

1990 yılının yazında Moskova`dan vatana dönen ulu önderin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisinin başkanı olarak çalıştığı yıllar Azerbaycan`ın istiklali yolunda önemli dönem olmuştur. Onun başkanlığıyıla Özerk Cumhuriyet Azerbaycan`ın devlet bağımsızlığına doğru ilerilemesinde bayraktar rolü oynamıştır. Önemli noktalardan birisi şudur ki, onun Özerk Cumhuriyet`e başkanlık etmesi ülkemizin bu kadim diyarının ermeni tecavüzünden kurtarılmasında önemli rol oynamıştır.

O zaman Cumhuriyet`e başkanlıkta temsil edilen, yaranmış ağır durumu gerçeklikle değerlendirmeyi başaran bazı kuvveler halkın büyük çoğunluğu tarafından Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`ne, Haydar Aliyev`e yönlendirilen çağırışlara katılıp ulu önderi Azerbaycan`a davet ettiler. O tarihi dönüş yeni bir devirin başlangıcı oldu.

Haydar Aliyev zamanın en zor dönemlerinde Azerbaycan`ı beklenilen en ciddi tehlikelerden hifs ederek korumayı başarmış kurtarıcı evlattır. Ulu önder kudretli devlet adamı, politik duayeni gibi her zaman yükseklikte karar kılmaktaydı. Onun siyasi iradesine, profesyonel devletçilik yeteneğine dünyanın meşhur devlet adamları haset ve hayranlıkla büyük değer vermişler.

Devlet başkanı gibi karmaşık ve zor açılan karaktere sahip olan Haydar Aliyev bir Azerbaycanlı olarak son derece sade, mihriban ve insanlara düşkün bir adamdı.

Haydar Aliyev`in büyüklüğü, dehası ondandır ki, ulu önder toplum hayatının bütün alanlarında oransal gelişimi temin etmeye muvaffak olmuştur. Tabi ki, ilk olarak kanunverici altyapının yaradılması yönünde büyük başarılara imza atıldı. Önemli uluslararası  alanlar da artık söz sahibine dönüşmüş Azerbaycan`la hesaplaşmaktalar.

Ulu önder Haydar Aliyev`in en büyük hizmetlerinden birisi de Azerbaycan`ın kendi doğal kaynaklarına sahip çıkması, dünyanın asıl petrol-gaz ihracatçılarından birisine dönüşmesidir.

Haydar Aliyev`in bu yönde gerçekleştirdiği kocaman siyasi projelerden birisi de petrol stratejisidir. Ulu önderin uzakgörenliği ve kararlılığı sayesinde 1994 yılının 20 Eylül tarihinde Bakü`de çeşitli ülkelerin petrol şirketleri ile imzalanmış “Asrın Mukavelesi” Azerbaycan`ın yeni petrol stratejisinin temelini oluşturdu.

Bununla, uluslararası  alanda nüfusu arttı, bölgede rolü genişlendi. Aynı zamanda ekonomik reformların gerçekleştirilmesi için büyük bir baza yaratıldı, sosial reformlar için ekonomik potensial elde edildi. Haydar Aliyev`in gerçekleştirdiği kocaman jeopolitik projeler sırasında Bakü – Tiflis – Ceyhan petrol, Bakü – Tiflis – Erzurum gaz hatları, Büyük ipek yolu ve Bakü – Tiflis – Kars demiryolu projeleri bugün hem Azerbaycan, hem de bölge için büyük rol oynamaktadır.

Haydar Aliyev Bakü – Tiflis – Ceyhan petrol hattının, sonra ise Bakü – Tiflis – Erzurum gaz hattının gerçekleştirilmesi için büyük siyaset gerçekleştirdi. Bu projelerin gerçekleşmesi Haydar Aliyev`in başarısı, onun büyük şahsiyet olarak tarihi sürece gösterdiği baskıların sonucuydu. Işte bu sebepden Azerbaycan`ın bölgede yeri daha da kuvvetlendi, uluslararası  teşkilatlarda nüfuzu arttı.

Bunun sonucunda, Ermenistan`ın Azerbaycan`a karşı tecavüzü BMT seviyesinde, AGİT çerçevesinde ülkemizin hayırına karar ve kararnamelerin kabul edilmesi ile müşayet olundu.

Bu gün BTC, BTE ve BTK Batıyla Doğu arasında köprü görevini yerine yetirmektedir. Bu projeler Hazar bölgesi ile Avrupa arasında kopmaz tellerdir, Azerbaycan`la Türkiye`ni polat kemerlerle, yollarla bir-birine bağlamaktadır. Bugün Azerbaycan`ın razılığı ve katılımı olmadan Kafkasyada herhangi bir projenin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu, ulu önder Haydar Aliyev`in başladığı büyük siyasetin devamı ve mantıklı sonucudur.

Günümüzde modern ve kudretli olan Azerbaycan Haydar Aliyev`in şah eseridir. Her birimizin gurur kaynağına dönüşmüş Azerbaycan dünyanın önemli devletleri arasında şerefli yer tutmaktadır.

Haydar Aliyev bütün hayatını halkına sadakatle hizmete adamış, kendi faaliyetinde her zaman halkına sırtını dayamış, en zor anlarda ona müraciat etmiş ve Azerbaycan halkı hiç bir zaman ondan desteğini esirgememiştir. Ulu önder, deha başkan ve dahi şahsiyet Haydar Alirza oğlu Aliyev`in aziz hatırası Azerbaycan halkının kalbinde ebediyyete kadar yaşayacaktır.”

thumbnail_1513073901_nmmsonnn.jpgthumbnail_5b6c34ce-4134-4f36-aad4-4e032db5db06.jpgthumbnail_024b0a11-1398-41cf-a23b-fda1e2882221.jpgthumbnail_b69313a9-e6f4-460e-90c8-401698b10145.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.