1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Büyük Hizmet...
Büyük Hizmet...

Büyük Hizmet...

“Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında yer alan “Evde Bakım Hizmeti” Kars Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyete başladı.

A+A-

İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın bu yılsonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediği “Evde Bakım Hizmeti”; yaş sınırı yapılmaksızın tanısı konmuş kronik hastalığından ya da herhangi başka bir nedenden dolayı yatağa bağımlı kalan, hastaneye gidemeyen ya da götürülürken zorluklar yaşanan hastalar ve bir o kadar da hasta yakınları için umut oldu. Bir başka bireye bağımlı olarak yaşamını idame ettiren yatalak hastalar, bu hizmetten faydalanabilecek öncelikli grubu oluşturuyor. Bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve bir ambulans şoföründen oluşan mobil ekip; ilaçların reçete edilmesi, tansiyon ölçümü, serum ve sonda takılması, pansuman ve enjeksiyon yapılması gibi hizmetleri ev ev gezerek Kars halkının ayağına kadar götürüyor. Ancak evde bakım hizmetinin sunulduğu mevcut hastalıklar dışında kalan, yeni oluşan acil rahatsızlıklar, birimin görev alanına girmiyor. Bu gibi durumlarda hastanın 112 İl Ambulans Servisi ya da hastanelerin acil servisine başvurmaları gerekiyor. Hiçbir ücret ödemeden, sosyal güvencesi olan herkesin, 08.00-17.00 saatleri arasında faydalanabileceği bu hizmet sayesinde; hastanın, kendi evinde, aile ortamından ayrılmadan, son derece hijyenik şartlarda tedavi edilerek yaşam ve sağlık kalitesi yükseltiliyor.” dedi.

 

EVDE BAKIM HİZMETİ NELER SAĞLAR?

 

Evde bakım hizmeti, hastanın ihtiyaç duyduğu hizmetin, kendini huzurlu hissettiği ev ortamında ayağına kadar gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Evde bakımın yeterli olduğu durumlarda; hastanın hastanede yatarak tedavi alması sonucu sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan yıprandığı göz ardı edilemez. Bu olumsuz durumun önüne geçmek için etkili bir çözüm yolu olan evde bakım hizmeti ile süreğen hastalığı olan yatalak, özürlü kimseler hasta ve hastane psikolojisinden uzaklaşarak hayata bir nebze daha sıkı tutunmakta ve hayatını daha mutlu bir şekilde sürdürebilmektedir. Bu hizmet ile devlet, hasta bakım sürecini sadece aile fertlerine yüklenmiş bir sorumluluk olmaktan çıkarıp, bu yükü paylaşmayı üstlenmiştir. Bu husus göz önüne alındığında, sağlanan hizmetin değeri bir kat daha artmaktadır.

 

BU HİZMETTEN NASIL FAYDALANILIYOR?

 

Sağlık kurumuna bizzat ya da Kars için özel olarak tahsis edilmiş 0 474 212 12 05 No’lu telefondan müracaat sayesinde, hastalar ve hasta yakınları için büyük önem taşıyan ve övgüyle karşılanarak gitgide yükselen bir başarı ivmesi gösteren evde bakım hizmetinden yararlanmak mümkün. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen ve yakında tüm Türkiye genelinde kullanılabilecek olan ‘444 EVDE’ yani 444 38 33 No’lu hat sayesinde, mesai saatleri içinde ekibe kolayca ulaşım sağlanabilecek. Evde bakım hizmetine telefonla müracaat edildiği takdirde, çağrıları karşılayan personel, hizmet talebinde bulunan kişi ile görüşüyor ve uygun görülmesi halinde hekim veya hemşire hizmet alacak kimsenin durumu hakkında bilgi alıyor. Ekip sadece evde bakım hizmeti için tahsis edilmiş olan donanımlı ambulans ile hastayı ziyaret ediyor, bakım ve tedavi planını belirliyor, hastanın ve ailesinin evde bakım süreci esnasında üstlenecekleri görevler ve bakım süreci ile ilgili hasta ve hasta yakınını bilgilendiriyor. Kayıt altına alınan hasta, belirli periyotlarla ziyaret ediliyor ve hasta yatağından kaldırılmadan tedavisi yapılıp hedeflenen tedavi planı gerçekleştiriliyor. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda, ilgili uzman hekimlerle hasta konsültasyonu sağlanıyor.

 

Şuanda Kars merkez sınırları içerisinde start alan evde bakım hizmetinin, ilerleyen sürelerde tüm ilçelerde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.