1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bronşların Normal Akciğer Anatomisinin Dışında Kalıcı Olarak Genişlemesi: Bronşektazi
Bronşların Normal Akciğer Anatomisinin Dışında Kalıcı Olarak Genişlemesi: Bronşektazi

Bronşların Normal Akciğer Anatomisinin Dışında Kalıcı Olarak Genişlemesi: Bronşektazi

Normal akciğer anatomisinde bronşların belirli bir genleme payı vardır ve genişleyip daralmaktadır.

A+A-

Ancak bronşektazi adı verilen bir durum nedeniyle bronşlar anormal bir biçimde kalıcı olarak genişler ve geri döndürülemez. Akciğer bronşektazisi birçok nedene bağlı olarak gelişen ve dünya genelinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Bronşektazi belirtileri nedir, nasıl oluşur şeklindeki soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bronşektazi hastalığında bronşların genişlemesi bütün bronşları etkisi altına alabileceği gibi bölgesel bir şekilde de görülebilmektedir. Genişleyen bronşlardaki hava yollarında zamanla akciğer sekresyonları birikmeye başlar ve içi irin dolu cisimcikler birikir. Zamanla bronşektazi olan kişinin hava yolları mukus gibi sekresyonlar ile tıkanır ve normal dokunun üzerini kaplayarak solunum güçlüğüne neden olur.

Bronşektazi herhangi bir enfeksiyon ajanına ve bronş duvarlarında meydana gelen yapısal bozukluklar nedeniyle meydana gelen ve oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Enfeksiyona bağlı olarak görülen bronşektazide esas neden adenovirüs ve influenza (grip) virüsleridir.

Bronşektazinin Belirtileri Nelerdir?

Bronşektazi bir solunum sistemi rahatsızlığıdır ve görülen belirti ve bulgular da bu sistemi ilgilendirmektedir. Bronşektazide görülen en yaygın belirti sürekli devam eden ve arka arkaya krizler halinde gelen öksürük ve içi iltihap dolu balgam üretimidir. Özellikle enfeksiyon ajanlarının meydana getirdiği bronşektazide bu belirtiler mutlaka görülmektedir ve şiddeti diğer nedenlere oranla daha fazladır.

Bronşektazi hastalarının yarıdan fazlasında hemoptizi adı verilen öksürük ile beraber kan tükürme görülebilir. Bu kanlı tükürüğün esas nedeni olarak ödemli hava yolu mukozasındaki kanamalar gösterilmektedir. Ayrıca nadir de olsa bronşiyal atardamarlarda meydana gelen kanamalar sonucunda da görülebilmektedir. Eğer bu kanamalar fazla ise kişide halsizlik, kilo kaybı ve kas ağrıları (miyalji) meydana gelebilir.

Bu belirtiler genellikle bronşektazinin erken döneminde görülen belirtilerdir. İlerleyen dönemlerde bronşektazi hastalarında kronik öksürük ve iltihaplı balgam üretiminin yanı sıra ciddi bir pnömoni tablosu (akciğer enfeksiyonu) meydana gelebilir. Kimi hastalarda başlangıç belirtileri sinsi seyredip direkt olarak pnömoni tablosu meydana gelebilmektedir.

Enfeksiyon ajanlarının neden olduğu bronşektazi de ilerleyen dönemlerde enfeksiyon yayılımı hızlanarak daha kanlı tükürük ve daha kanlı balgam ile seyreden şiddetli öksürükler görülebilir. Hastalar bu evreye geldikten sonra bronşektazi tedavisi de o oranda zorlaşmaktadır.

Bütün bu belirtilerin yanı sıra hastalarda çomak parmak, kalp yetmezliği ve diğer solunum sistemi problemleri görülebilmektedir.

Bronşektazinin Nedenleri Nelerdir?

Uzman doktorlar bronşektazinin enfeksiyon ajanlarına ve bronş duvarlarındaki yapısal yıkımların sonucunda oluştuğunu düşünmektedirler. Enfeksiyonların nedeni çoğunlukla bronşların içerisinde yer alan mikroorganizmalardır. Özellikle influenza virüsleri ve adenovirüsler büyük oranda bronşektaziye neden olmaktadır.

Bronşektazi oluşum nedenlerine göre enfeksiyöz nedenler ve enfeksiyöz olmayan nedenler şeklinde iki grupta incelenmektedir.

Enfeksiyöz Nedenler: Bronşektazi enfeksiyon ajanlarından dolayı meydana geldiğinde genellikle adenovirüs ve influenza virüslerinden dolayı görülmektedir. Bunun yanı sıra birçok bakteri ve virüs türü de bronşektaziye neden olabilmektedir. Bordetella pertussis ajanından dolayı görülen enfeksiyonlar özellikle erken yaşlarda bronşektaziye neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra tüberküloz, HİV, ve çeşitli enfeksiyon ajanları bronşektaziye neden olabilmektedir.

Enfeksiyöze Bağlı Olmayan Nedenler: Bazı bronşektazi tabloları ciddi enfeksiyona neden olan çeşitli toksik maddelere vs. maruziyet ile ilişkilidir. Örneğin asidik özellikteki gazların hava yolu ile akciğerlere ulaşması veya amonyak gibi toksiklerin solunum yollarına girmesi gibi. Bu nedenler her ne kadar enfeksiyöze bağlı olmayan nedenler olarak sınıflandırılsa da zamanla enfeksiyona neden olarak bronşektaziyi ortaya çıkarmaktadır.

Bronşektazinin Tedavisi Nasıldır?

Bronşektazi tedavisi göğüs hastalıkları doktorlarına göre önemli birkaç farklı amaca sahiptir. Bunlar;

  1. Enfeksiyon tedavisi, özellikle akut alevlenmeler boyunca
  2. Trakeo bronşiyal sekresyonların temizlenmesi
  3. Enfeksiyonun azaltılması
  4. Altta yatan teşhis edilebilir problemlerin tedavisi

Antibiyotik tedavisi bronşektazi tedavisinin bir nevi temel taşıdır. Miktarı ve içindeki iltihap oranı artmış balgamları artış gösteren hastalarda antibiyotikler yalnızca öksürük nöbetleri olan dönemlerde kullanılmaktadır. Kullanılacak antibiyotiğin çeşitli kültür testleri ile seçilmesi gerekmektedir. Antibiyotik etkeni olarak genellikle amoksasilin, trimetoprim ve levofloksasin gibi ilaçlar kullanılmaktadır.

Geçmişte bazı bronşektazi hastalarında cerrahi tedavi yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Ancak uzman doktor .net sitesinde de yer aldığı üzere günümüz teknolojisinde etkisi artan antibiyotiklerin varlığı ile beraber bu tedavilerin yerine antibiyotikler geçmiştir. Buna rağmen yayılım gösteren ciddi bronşektazi vakalarında cerrahi tedavi her zaman seçilebilmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.