1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BM Kars’ta neler yaptı?
BM Kars’ta neler yaptı?

BM Kars’ta neler yaptı?

Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın Kars ayağında 2 yıl içinde yapılanlar kamuoyunu bilgilendirme anlamında basına duyuruldu.

A+A-

Proje koordinatörlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı doğal ve kültürel zenginliklerinden yararlanarak Kars ilinde turizm sektörünü geliştirmeyi hedefliyor. 2009 yılında başlayan bu Program Haziran 2011’de sona erecek.

BM Ortak Programı T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) işbirliği ile Kars’ta yürütülüyor.

BM Ortak Programı’nın finansmanı İspanya Hükümeti’nin sağladığı Binyıl Kalkınma Hedefleri Fonu’ndan destekleniyor. Eylül 2000’de toplanan BM Binyıl Zirvesi’nde 191 ülke, tüm dünyada yoksulluğu yarı yarıya azaltmayı da içeren 8 Binyıl Kalkınma Hedefi belirledi. 2006 yılındaysa İspanya Hükümeti ve UNDP arasında imzalanan bir anlaşmayla 528 milyon Euro’luk Binyıl Kalkınma Hedefleri Fonu (MDG-F) oluşturuldu. MDG-F halen 49 farklı ülkede 128 aktif programa destek veriyor. Bu fon tarafından Türkiye’de desteklenen program sayısı ise 4.

EKİM 2009 TURİZMDE İŞBAŞI EĞİTİMLERİ

Ekim 2009’da turizm ve hizmet sektörü çalışanları için gerçekleştirilen “işbaşı eğitimi”ne toplamda 263 kişi katıldı. Sosyal davranışlar, eğiticilerin eğitimi, ev pansiyonculuğu, servis, mutfak, kat hizmetleri ve ön büro konularında Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından verilen eğitimler sonunda gerçekleştirilen sınavla katılımcılar hem BM Ortak Programı’ndan hem de Bakanlıktan başarı sertifikaları almaya hak kazandılar.

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS’IN KAYIT ALTINA ALINMASI

BM Ortak Programı kapsamında Kafkas Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla Kars ilinin ‘somut olmayan kültürel mirasını kayıt altına almak için bir çalışma yürütülmeye başlandı. Bu eğitimi takiben gerçekleştirilen alan araştırması Kafkas Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinden oluşan 50 kişilik bir ekip tarafından yürütüldü. 31 Ekim 2009 – 1 Ocak 2010 tarihleri arasında gerçekleşen çalışma kapsamında Kars’ın 83 köyü ziyaret edildi ve derlemeler yapıldı. 14911 dakikalık ses kaydı, 7054 sayfalık ses kaydı deşifresi, 2706 adet fotoğraf ve 259 video kaydından oluşan veriler koordinatörler tarafından değerlendirilip bir rapor hazırlandı. Toplanan tüm veriler ile bilgi ve belgelerin aslı Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ne kazandırılırken, çalışmaların birer nüshası da Kafkas Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Ortak Programı aracılığı ile UNESCO arşivinde yer alacak.

ARALIK 2009- İSPANYA’YA BİR ÇALIŞMA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2009 yılının Aralık ayında İspanya’ya gerçekleştirilen bir çalışma ziyaretine Kars’tan kamu, özel sektör ve Kafkas Üniversitesi’nden toplam 30 kişi katıldı. Turizm sektörü aracılığıyla birçok bölgesel kalkınma projelerini başarıyla gerçekleştirmiş olan İspanya’da Turizm ürünleri ve potansiyeli anlamında Kars’la benzerlik gösteren 5 ayrı bölgeyi ziyaret eden heyet, özel girişimciler ve kamu sektöründen yetkililerle buluştu ve çeşitli toplantı ve atölye çalışmalarına katıldı.

KARSLI ÂŞIKLARIN ÇALIŞMALARINDAN ÖRNEKLER BİR ALBÜMDE TOPLANDI

Mayıs 2010’da gerçekleştirilen 5. Uluslararası Kars Aşıklar Festivali’ne destek sağlayan BM Ortak Programı, ayrıca Kars yöresi Aşıklarının çalışmalarını içeren bir müzik CDsi hazırladı.

EMITT VE MITT FUARLARINA KATILIM

BM Ortak Programı Şubat 2010’da İstanbul’da gerçekleştirilen EMITT ve Mart 2010’da da Moskova’da gerçekleşen MITT Turizm Fuarı’na katılarak Kars’ı temsil etti.

KARSLI ÂŞIKLAR KÜLTÜR EVİ AÇILDI

Kars Âşıklar Kültür Evi “Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi için İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı, Kars Belediyesi ve Murat Çobanoğlu Aşıklar Derneği işbirliğiyle 17 Ocak 2011 tarihinde Hizmete Girdi.

ULUSAL TUR ACENTELERİNE KARS TANITIM GEZİSİ DÜZENLENDİ

Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında yerel paydaşlar tarafından oluşturulan Tanıtım ve Promosyon Çalışma Grubu, kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde ortak faaliyetler yürütüyor. Çalışma Grubu, Kars’ın sahip olduğu turizm potansiyelini Türkiye’nin önde gelen turizm acentelerine ve basına daha iyi tanıtabilmek amacıyla 11-13 Haziran 2010 tarihleri arasında bir tanıtım gezisi organize etti. 21 tur acentesi ve 8 ulusal basın temsilcisi ilk gün Sarıkamış, ikinci gün Çıldır Gölü ve Ani Antik Şehri üçüncü gün ise Kars şehir merkezini ziyaret ettiler.

ANİ ALAN YÖNETİM PLANI HAZIRLANIYOR

 Kars’ın barındırdığı en önemli somut kültürel miras ürünlerinden biri olan Ani Ören Yeri ile ilgili bir “alan yönetimi” çalışması başlatıldı. Bu kapsamda Kars ve diğer İllerden (Pamukkale-Denizli, Tarihi Yarımada-İstanbul, Selimiye Camii-Edirne, Alanya Eski Surlar ve Selçuklu Tersanesi, Kütahya Alan Yönetimleri), de geniş katılım ile iki tane çalıştay sırası ile Aralık 2009 ve Mayıs-Haziran 2010 tarihlerinde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ve çeşitli üniversitelerden uzmanlar Ani için özel bir alan yönetimi raporu hazırladılar ve Alan Yönetim Planı hazırlamak üzere çalışmalarına devam ediyorlar.

KARS TURİZM MASTER PLANI HAZIRLANDI

Kars’ın turizm destinasyonu olarak geliştirilmesi, destinasyon gelişiminin ve rekabet yeteneğinin artırılmasına katkıda bulunacak temel hizmetlerin (altyapı), konaklama, yiyecek içecek imkanlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla öncelikle turizm sektöründeki mevcut durum, sorunlar ve potansiyelleri içeren kavramsal bir rapor, turizm stratejisi ve uygulamaya yönelik eylem planı hazırlandı. Ziyaretçilerin gelmelerini ve tasarlanan türde bir turizm deneyimi yaşamalarını teminen, Kars’ın ne anlatmak istediğine ilişkin net bir mesajın olması için destinasyon konumlandırmasının tanımlanması önem taşıyor. Kars’ın turizm vizyonu kış, doğa ve kültür turizmi olarak önerildi.

TURİZMDE FARKINDALIK EĞİTİMLERİ

Kars’ın turizm destinasyonunda eksikliklerin ve ihtiyaçların analiz edilmesi ve eğitim taleplerinin değerlendirilmesi (turizm sektöründeki mevcut hizmet sağlayıcılar ve eğitim programları) amacıyla Kars Turizm Eğitim İhtiyaç Analizi hazırlandı. Bu kapsamda turizmde farkındalığın artırılması, iş başı eğitimlerine yönelik bir dizi eğitim Kasım 2010 tarihinde verildi. Eğitimleri katılanlar sertifikalarını Ocak 2011’de düzenlenen bir törenle aldılar.

BMOP-KARTAB İŞBİRLİĞİ

Kars’taki tanıtım malzemelerinin çeşitliliğinin ve kalitesinin artırılması, Kars’ın kamuoyundaki görünürlüğünün artırılması ve Kars’ın tarihi, kültürü ve doğasına yönelik bilgilerin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Kars Turizm Altyapı Hizmet Birliği (KARTAB) ve UNDP arasında bir anlaşma yapıldı. Bu kapsamda EMITT İstanbul ve MITT Moskova Turizm Fuarlarına Kars Valiliği’nin ve Kars yerel paydaşların katılımına destek verildi. Diğer taraftan Kars Tanıtım Filmi hazırlandı ve Şehirdeki önemli yerleşimlere yönelik yönlendirme tabelaları ve tarihi yapılar için bilgilendirme panolarının hazırlanmasına destek verildi.

HİBE PROGRAMI KAPSAMINDA 8 PROJE DESTEKLENDİ

Temmuz 2010’da BM Ortak Programı kapsamında sahip olduğu kültürel ve doğal zenginlerden yararlanarak Kars İli’nde “kültür”, “doğa” ve “kış” turizmini geliştirmeye yönelik stratejileri içeren projelerin hazırlanmasını ve uygulanmasını desteklemeyi amaçlayan bir hibe programı başlatıldı. Hibe Programına Kars ili sınırlarında kayıtlı Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, Vakıflar, Dernekler, Birlikler, Kooperatifler başvuru sahibi olarak; Kamu Kurumları, Yerel Yönetimler ve Üniversiteler proje ortağı olarak katıldılar. Başvuran 15 proje içinden 8 tanesi seçildi. Projeler 6 ay sürecek ve Nisan 2011’de sonuçlanacak.

KARS ÇOCUK MÜZE ODASI HİZMETE GİRDİ

BM Ortak Program’ı kapsamında gerçekleştirilen bir diğer proje de Çocuk Müze Odaları. Müzelerin daha işlevsel kılınması, müzelerin çocukların severek gezeceği mekânlar haline getirilmesi, çocuklarda yaratıcılık becerisinin desteklenmesi ve katılımcı ve kalıcı bir öğrenme ortamının hazırlanması amacıyla Kars ve Erzurum müzelerinde birer Çocuk Müze Odası kurulması için çalışmalar yürütüldü.

Kars Çocuk Müze Odası 17 Ocak 2011 tarihinde BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam, UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Ayman Abulaban, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Carlos Ruiz ve Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci’nin katıldığı bir törenle hizmete açıldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.