1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Biz yanmayalım diye onlar dondular. Onlar dondu, bizim yüreğimiz yandı”
“Biz yanmayalım diye onlar dondular. Onlar dondu, bizim yüreğimiz yandı”

“Biz yanmayalım diye onlar dondular. Onlar dondu, bizim yüreğimiz yandı”

​​​​​​​Kars Valisi Türker Öksüz : “Biz yanmayalım diye onlar dondular. Onlar dondu, bizim yüreğimiz yandı”

A+A-

Kars Valisi Türker Öksüz, Sarıkamış Şehitlerinin 104’ncü anma törenlerinde yaptığı konuşmasında, Sarıkamış’ın, bütün imkânsızlıklara ve kara kışa rağmen Türk askerinin vatanını korumak için inançla ve azimle verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir hüznün hikâyesi olduğunu söyledi.

Vali Öksüz, “Sarıkamış, ayazdır, Sarıkamış 90 bin anadır”  diyerek konuşmasında şöyle dedi: “Tarih bir ordunun, ne böyle insanüstü bir çabayla savaştığını yazmıştır, ne de bir dağın yamacında donarak şehit olduğunu yazmıştır.

Sarıkamış’a “şehitsen, secdeler yüce ruhuna der, yer Allah-u ekber, gök Allah-u ekber” marşıyla uğurlanan Mehmedler, mevcudunun yüzde 90’ını kaybettiği halde savaşa devam etmiş, 15 gün süreyle ecdadına yakışır büyük bir fedakârlık ve kahramanlık örneği göstermiştir.

Bu aslında yenilgi değil, kendini feda etmenin destanıdır.

Şehitlerimizin anısını yaşatmak için onların izinden buraya kadar yürüyen binlere, özellikle sevgili gençlerimize seslenmek istiyorum.

Sarıkamış harekâtı; bir buçuk metre kar, -40 derece soğuk, 2.500-3.000 metre rakım, bir kısmı yazlık kıyafetler giymiş, ayaklarında çarıklar, birçoğu evden getirdikleri elbiseler içinde, bütün mesafeleri yürüyerek geçmek zorunda olan ecdadımızın dillere destan fedakârlığı ve mücadele azmidir.

Bugün üzerimize düşen görev; Sarıkamışı, Çanakkale’yi, Sakarya’yı, Dumlupınar’ı, Büyük Taarruz’u ve 15 Temmuz’u hiç ama hiç unutmamaktır. Dedelerimiz sırt sırta yatarken biz sırtımızı birbirimize dönemeyiz.

Aziz şehitlerimiz, vatan için kefenleri kar olan kahramanlarımız,

Bizler, bugün, torunlarınız olarak burada, huzurunuzdayız. Sizler, Allahuekber dağları'nda bu toprakları vatan yapmak için bir destan yazdınız.

Sizler, burada, fedakârlığın, tahammülün, inancın ve cesaretin olduğu kadar, kahramanlığın ve kardeşliğin de destanını yazdınız.

Sizin yazdığınız bu destana sahip çıkacak, sizin kutsal emanetinizi asla ve asla yere düşürmeyeceğiz. Canınızla, kanınızla yazdığınız kahramanlık anıtı olan vatanımıza, sizin kadar sahip çıkacak, koruyacak ve onu büyütmeye devam edeceğiz.

Aziz ruhlarınızı, şehit bedenlerinizi incitmeyeceğiz. Sizin bize en büyük vasiyetiniz olan kardeşliği yıpratmayacak ve tıpkı sizler gibi, kardeşliğimize uzanan harici ve dâhili ellere karşı göğsümüzü siper etmeye devam edeceğiz.

Aziz şehitlerimiz,

Geçmişte vatanını canı pahasına koruyan aziz milletimiz; vatanımıza kasteden günümüzdeki düşmanlara ve terörist hareketlere karşı sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde, içişleri bakanlığımızın sorumluluğunda, silahlı kuvvetlerimizle, tüm bakanlıklarımız, kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte, çok cesur, çok etkili ve onurlu bir mücadeleyi birlik ve beraberlik içinde, azim ve kararlılıkla sürdürmektedir.

Son sözüm şudur: biz yanmayalım diye onlar dondular. Onlar dondu, bizim yüreğimiz yandı.

Adını tarihe ve bağrımıza buzdan harflerle kazıyan Sarıkamış şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimizi saygı ve minnetle yâd ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.