1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bitkilerin hayat verdiği köy!
Bitkilerin hayat verdiği köy!

Bitkilerin hayat verdiği köy!

Kars’ın merkeze bağlı Bogatepe Köyü’nde bir zamanlar atadan deden görme bitki yetiştiriciliği şimdilerde artık köylülerin uzmanlık alanına haline geldi.

A+A-

Bu köyde bitkiler artık hem en iyi şekilde yetiştirilip değerlendiriliyor hem de şifa olarak kullanılıyor.

BİTKİLERLE KAYNAŞTIK

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu da yakasına şifalı bitki takarak köyde dolaşıyor. Bitkinin kokusuyla rahatladığını belirten Koçulu, “Yakamda taşıdığım bitki Doğu Anadolu’da yaşayan ölmez otu altın otu hem aromatik şifalı hem de evlerimizin en güzel süsüdür. Yıllarca kokusunu devam ettirir. Böbreğimde bir rahatsızlık var bunlardan her birini alıp sıcak suda 4-5 dakika bekletip içiyorum. Birçok şeye iyi gelir. Bitkiyi çok kaynatmak iyi değildir, kökler çok kaynatılır. Yaprak çiçek ve gövde bunlar 10 dakika kaynatıldıktan sonra içilmesinde yarar var. Çay gibi demlenip içilmesinde yarar var. Bizim hocalardan aldığımız eğitimle olaylara bakış açımız değişti. İlaç kullanımı 100 altmış azaldı, hastalıklar azaldı.” dedi. 

ESKİDEN KULLANILAN İLAÇLAR YERİNİ ŞİFALI OTLARA BIRAKTI

Koçulu ayrıca, “Eskiden başı ağrıyan hastalığı olan ilaç alıyordu artık şimdi şifalı otlar kullanıyor. Bunun yararını görüyoruz. Mal tepede bitki popülâsyonunu oluşturan Aslan Pençesi denilen bir bitki var. Aslan Pençesinin diğer ismi kadın mantosudur. Yani bizim inekler bir kilo ot yediler mi 250 gram da Aslan Pençesi yiyorlar. Aslan pençesi kadın hastalıklarına birebirdir. Kaçkarlarda ve burada var. Civan perçem önemli bir bitki. 8 tane ayrı peynirde kullandığımız ot var. Toplum genelde otlu peynirleri bilir. Bu otlar peyniri lezzetlendirsin diye konur ama bazıları tatlandırsın diye kullanılırken kurt ağzı denilen bir bitki var. Bunun kullanım sebebi bağırsak sindirim sistemindeki silikonları düzenlemek. Kurt pençesini tek kullansan o etkiyi yapmaz ama peynirde kullandığında bir oluş süreci oluyormuş ve oda hastalıklardan koruyormuş.

HASTALIKLARA BİRE BİR GELEN ŞİFALI OTLAR

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Eş Başkanı Zümran Ömür ise şöyle konuştu:

“Kırıklarda bu otlar kullanılıyor. İç kırıklarda içerek yara dışta ise onu içerek kırıklıklara iyi gelir. Aslan kuyruğu kalp dostudur, kalp damar hastalıklarına ve kalp krizi sonrası çok iyi gelen bir ottur. Eskiden bitkilerin 4-5 tanesini biliyorduk, yemeklerde kullanıyorduk, yada çayını içiyorduk. İçeriğini tam olarak bilmiyorduk sadece soğuk algınlığında, üşüttüğümüzde yada hastalık durumunda kullanıyorduk. Bunu evimizde süs olarak kullanıyorduk sadece hiçbirini tam bilemiyorduk. Şimdi ise bilimsel çalışmalarla yeni öğreniyoruz. Bu otları kuruttuktan sonra kendi tedavimizde kullanıyoruz.

DEDELERİMİZDEN GÖRDÜĞÜMÜZ BİTKİLER ŞİMDİ TIBBİ OLARAK KULLANIYORUZ

Dedemizden babamızdan gördüğümüz bitkiler vardı, sonra ilhan kolçlu sayesinde burada tıbbi bitkilerin olduğunu da öğrendik. Uzmanlar getirdik ve köyün bütün kadınlarına burada eğitim verildi. Eğitim aldıktan sonra bu otlar nasıl, ne zaman kurutulacak konusunda bilgiler öğrendik. Tıbbi bitkilerimiz var şuanda. Bu bitkileri eş dost akraba sağlığında kullanıyoruz. Çok faydasını görüyoruz. Köyümüz 2 bin üç yüz rakımlı bir köy hiçbir kimyasal gübre girmemiş, hepsi hayvan gübrelerinden beslenmiş topraklarımız. O yüzden hiçbir bitkimiz özelliğini kayıp etmemiştir. İçerisindeki yağ oranı düşmemiş o yüzden sağlığa çok faydalı bitkiler bunlar. Köyümüzde 3 yüz tür bitki var. bu üç yüz bitki arasından 30’unu tıbbi bitki olduğunu öğrendik. Bu toplananlar toprak üstü bitkiler toprak altı bitkiler bir ay sonra toplanacak. Elimdeki sarı kantarın bitkisi hem yağını çıkartıyoruz hem de çayını içiyoruz. Sakinleştirici özelliği var. kanser hücrelerini durdurucu özelliği var. birde prostat iyi geldiğini

HER DERDE DEVA

Hocalarımız anlattı. Isırgan otu ise her derde deva, kara hindi bağı ile beraber kullanıyoruz, karaciğere faydası çok var. aynı zaman da safra kesesi temizleyici özelliği var. çoban çantası denilen bu bitki üzerinde sanki kalp işareti var. kalp, kolestrol dostu üşüyünce vücuttaki ısıyı dengeleyici özelliği var. Divan perçemi, aslan perçemi bunları kadın hastalıklarında kullanıyoruz. Kenarları tır tırlı olanları çok önemli. Bu bitki kadın hastalığı menopoz yani bebeği olamayan rahim içi hastalıklarda kullanılır. Sarı yoğurtçu otumuz var oda guatır ses telleri reft bezleri için akciğer ve kan temizleyici bir özelliği var. kemik erimesini önleyen bir özelliği var. papatya sinüzit için kullandığımız bir bitki, bizim burada ki bitkilerin kendine özgü bir kokusu var bunu hiç kaybetmiyorlar. Bunların kokusu çok güçlüdür. Altın otumuz var bizim tabirimizle kaymak çiçeği kalın bağırsak ve idrar yolları için kullandığımız bitkiler bu aynı zamanda antibiyotik değerinde olan bir bitkidir. Nane değeri olan diğer bitkimiz güneş çarpmasını önler ve yoğurt çorbasını yapıyoruz bununla. Beş parmak otumuz var cilt temizleyici doğum sonrası kalan lekeleri giderir ve güneş lekelerini giderir. Bu bitkilerin çoğu endemik bitkilerdir. Kedi nanesi ise koku giderici yağı çıkartılınca da romatizmaya iyi gelir. Acı pelin otu da yağı çıkartılınca romatizmaya iyi gelir ve yanıkları iyileştirir. Aynı zamanda mesane kanserine iyi geldiği söyleniyor. Yavrak otu da saç dökülmesine iyi gelir. Yeşil yapraklar zamanında yağ çıkartılınca ise egzamaya iyi gelir. Bazıları aroma bazıları da sağlık amaçlıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.