1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bir tarih yazıldı Sarıkamış’ta
Bir tarih yazıldı Sarıkamış’ta

Bir tarih yazıldı Sarıkamış’ta

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) İl Başkanı Dursun Gören, Sarıkamış Şehitlerini Anma Törenleri öncesi açıklama yaptı.

A+A-

Dursun Gören şunları söyledi: “Harekâtın 96’ncı yıldönümü nedeniyle Osmanlı-Rus Savaşı sırasındaki Kars-Sarıkamış’ın “Allah-u Ekber Dağları’nda Donarak Şehit Düşen 90 Bin Askeri Rahmetle Şükranla anıyoruz. Bizim ecdadımız atamızın tarih boyu nice kahramanlıkları var Çanakkale’de Dumlu Pınarda Tarihe hep ışık tutmuş tarihi zaferlerle dolu, zafere ulaşan yoldaki acılarla geçmiş bir milletin evlatları olarak geçmişimizle övünerek geleceğimize ışık tutmalıyız.

 

Elbette kahraman bir milletin evladıyız fakat bizim kahramanlıklarımız aynı zamanda zaferlerle birlikte acılarda yaşatmıştır. Yemen’in kavurucu sıcağından, Sarıkamış’ın dondurucu soğuğuna yazlık elbiseyle çarıksız giden körpe fidanların hikâyesi yakar sinemizi. Bu bir efsanenin ayakta kalma ve yaşamak için son çırpınışıydı. Asırlarca içten içe altını oyan dış ve iç mihrakların, yıkılan bir devin çıkardığı feryadının adıdır, Yemen, Çanakkale, Sarıkamış... Sarıkamış denince içim burkulur her taraf çarıksız cesetlerle görünür gözüme, hüzün kaplar içimi. Binlerce Anadolu evladı gömüldü karlara gecenin kör vaktinde mosmor bedenle. Tabi gömemedi onu Sarıkamış bağrına acısını dayanamayıp attı baharın kardelenlerine.

 

Ah Sarıkamış Ah !... Sarıkamış şehitlerin yurdu Sarıkamış acıların yurdu...

Gelinlik giyinmiş körpe kız gibi,

Karlara serildi Sarıkamış’ta.

Mevsimler ağlaştı gece buz gibi,

Şafaklar gerildi Sarıkamış’ta.

 

Mehmedim çarıksız Yemenden gelmiş,

Pak beden mor oldu Sarıkamış’ta,

Gök mavi yer beyaz, kefeni almış,

Ne tufan görüldü Sarıkamış’ta.

 

Bu harekâtın askeri açıdan, teknik açıdan vebalı büyük ama ona değinmeyeceğim. Yokluk içinde buradaki karlı dağları zemherinin kavurucu soğuğunda aşmaya çalışan, ayakkabısız, paltosuz Anadolu çocukları, hatalara kurban gitmiştir. Biz bu şehitlere borçluyuz. Onlar olmasaydı, belki de bu topraklarda şimdi Ruslar yaşıyor olacaktı. Sarıkamış, Türk Tarihinin ve savaşlarının en acı olanıdır. Bu acıyı fedakârlıkları, cesareti, ulvi davranışı en iyi şekilde idrak edip gençlerimize aktarmalıyız. Bu aslında yenilgi değil, kendini feda etmenin destanıdır… Diyeceğim o ki bugün Millet -Devlet abideleşmiş kahraman Mehmetçiğimizi, kendisine layık bir şekilde anma mecburiyetindeyiz. Bu bizim boynumuzun borcu. Sarıkamış Harekâtından aynı zamanda ders de çıkarmalıyız. Ve ölümsüz nağmelerle milletimizin hafızasına nakşolan bu facia ve kahramanlık, on binlerce vatan evladının buz tutmuş feryadı, dağlardan taşlardan yankılanan, kalanların ise ağıtlarına yanık türkülerine dönüşmüş ve milletine mal olmuştur. Tarihin bu acılı sayfası halkın hafızası olan türkülerle ve ağıtlarla kayda geçirilmiştir.

 

Ünlü Şairimiz Ömer Ekinci Micingirt’in bu şiiriyle Şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz.

 

Hoşaftı menusu yağsız yemekler,

Öğünler bir oldu Sarıkamış’ta,

Ağlaştı mevcudat ve de melekler,

Ak yaşlar nar oldu Sarıkamış’ta.

 

Yıldızlar ağlaştı bulutlar indi,

Defterler dürüldü Sarıkamış’ta,

Namlular yırtıldı taşlar delindi,

Bir tarih yarıldı Sarıkamış’ta.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.