1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bir seçim daha biterken tükenen ve sahipsiz kalan bir il KARS!
Bir seçim daha biterken tükenen ve sahipsiz kalan bir il KARS!

Bir seçim daha biterken tükenen ve sahipsiz kalan bir il KARS!

Oktay AKTAŞ

A+A-

24 Haziran genel seçimleri biterken Kars yine kronikleşmiş sorunlarıyla baş başa kaldı.

Her seçim öncesi Kars için verilen sözler, yeni hayaller, yeni umutlar, yeni düşünceler ve geleceğe dair umutların yeşertildiği açıklamalar;  seçim sonrası yine umutların tükendiği il olmaya doğru gidiyoruz! Kars'ın yine içten içe tükenişine seyirci kalıyoruz! Karslının özerinde bir bıkkınlık, bir bezginlik ve umursamazlık adeta Karsımızı esir almış bir durumdadır.

Oysa Kars Doğu Anadolu coğrafyasında tarihi, kültürü, medeniyeti insani değerleri ve hoş görüşlü insanların yaşadığı; binlerce yıllık Türk mirasını içinde barındıran Baltık,  Selçuklu ve Osmanlı mimarisini temsil eden modern bir şehir anlayışına sahiptir. Ama maalesef  son yıllarda iktidar tarafından yatırım ve hizmetlerinden nasibini hiç almayan Türkiye de tek il konumunda olan nadir illerden birisidir. Bir seçim daha biterken Kars umutsuzluğa, karamsarlığa, yalnızlığa ve kendi kaderi ile baş başa bir kere daha bırakılmıştır.

Kars 16 yıldır AKP iktidarına verdiği destek ile ilin 3 olan milletvekilinin 2 sini her dönem olmak üzere iktidar partisine vermiştir. Kars hep iktidarı destekledi de iktidar Kars’a ne verdi. Küçük ölçekli yapırımların dışın da  bütün samimiyetimle söylüyorum iktidar Kars’a 16 yılda hiçbir doğru dürüst bir yatırım yapmadı. Var olanlar da ya kapatıldı ya da özelleştirilerek işlevsiz hale getirildi. Yine var olan İlin göçü daha da hızlandırıldı. Bu nüfusun nasıl göç verdiği nüfus sayımlarında bellidir. Kars ekonomisinin şah damarı olan  hayvancılığı, tarımı bitirdiler. Kars ekonomisi daraldıkça fukaralık, işsizlik, hayvancılık, tarım bitti. Bunlar bittikçe de Karslı Karsı terk etti; etmeye de devam  ediyor...

Kars, Türkiyemizin ilk planlı şehri olup tarih boyunca modern şehircilik anlayışına sahipken maalesef son yıllarda Kars’ın bu modern şehircilik anlayışına sahip olamayanların öngörüsüz yöneticilerin yönettiği bir şehir olarak tarihteki yerini alacaktır. Ne Sayın Bakan ve Sn. Milletvekilleri,  ne Sn. Vali ne Sn. Belediye Başkanı ne de diğer yönetici konumunda olanlar  bu şehrin kalkınması ve yatırım için şehrimizin hiçbir sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınması için ne yazık ki bir fikir üretememişlerdir. Kars’ta kimlerin nasıl yöneticilik yaptığına dair küçük bir örnek vererek devam etmek istiyorum: 

Kars’ın şehir merkezinde yapılmakta olan Stadyumu şehrin dışına almayı akıl edemeyen veya şehir dışında yeni bir Stad yapma düşüncesinde olmayan yönetici konumunda olanlar; şehrin merkezinde ucube bir yatırım olan, eski stadyumun yerinde yapılan stadyum görümlü bu yapı 4 yıldır bitirilemiyor. Bu gün bu ucube yapının  yapımı ağır aksak ilerliyor. Şimdi buradan soruyorum: 

-Bu ucube yapıya nasıl inşaat ruhsatı veriliyor? 

Türkiye de birçok şehirde artık şehir merkezindeki stadyumlar şehir dışına çıkarılırken Kars’ta neden şehir merkezinde kalınmasında ısrar ediliyor? Burası Kars’ın çok güzel bir şehir meydanı yapıla bilinirdi. Eski hastane’nin yeri de  dahil edilirdi.  

16 yılda iktidar partisi Kars’ta tek bir başarısı Sultan Alpaslan Cami ve Külliyesi’nin temelinin atılmasıdır. Cami ve Küllüye hibe ile yapılacakmış! Külliyenin yapıldığı bu bölge Kars’ın ticari bölgesi konumundadır. Buraya nasıl ruhsatı verilir bunu da anlamış değiliz!

Türkiye’deki bütün şehirlerin bir planlanması vardır. Bir imar planı daha önceden hazırlanır. Nerede ne yapılacağı bellidir. Yani ticari alanların, konutların,  Cami, okul, park ve bahçelerin nereye yapılacağı belirlenmiştir. Kars’ı yönetenler akşam yatıyor sabah kalkıyor "ben istediğim yere istediğimi yaparım" anlayışı var. Planlamadan bi haber yöneticilerimiz var ne yazık ki? Şunun çok iyi bilinmesini isterim. Asla cami yapılmasına karşı değilim. Ama burası Cami yapılması için uygun bir yer değildir.

Bir seçim daha biterken Karslı yine yalnız; Kars yine sahipsizlik ve çaresizlikle; kendi kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Sayın Bakanın şahsı gayretleri ile bazı yatırımlar getirilebildi. Fakat Sayın Bakanın bakanlık dönemi bitti. Kars’a da yatırımlar büyük ölçüde durdu. 

Her şeyden önce Kars için ortak aklı kullanarak işe başlanmalıdır. Kars’ın geleceği için her alanda canla başla çalışacak ve atılım üstüne atılım yapacak, ufku geniş siyasilere ve yöneticilere ihtiyaç vardır. Kars için harekete geçme zamanı gelmiştir. Yeni bir hayale doğru, büyük düşüncelerin, Kars’ı gelecek yüzyıla ulaştırmanın planlayıcısı olma düşüncelerinin önünü açacak Milletvekillerine  Sn.Vali ve Belediye başkanlarına  ve sivil toplum örgütlerine, öngörüsü geniş, ufku açık yöneticilere ihtiyaç duyulmaktadır. Yoksa Kars’ı bugünkü gibi yine öngörüsüz yöneticilere teslim etmek ilimizin bitmesi demektir…

Oktay AKTAŞ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.