
Beyribey, bütçe görüşmelerinde konuştu
AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey’in 12.02.2016 tarihinde Orman ve Su işleri Bakanlığı Bütçe görüşmeleri sırasında yapmış olduğu konuşma;
SU, YAŞAMIN ANA PARÇASI
Su, yaşamın ana parçası, suyun olmadığı yerde hayat olmuyor. İnsanlar aç olunca bir şey olmuyor ama susuz kalınca en kısa zamanda böbrekleri ve hayati organları çürümeye gidiyor. Su yaşamın ana parçasıdır. Onun için dün de olduğu gibi bugün de, yarın da Su en önemli şeylerden bir tanesi; enerji kadar su savaşlarının da gelecekte olacağını düşünüyorum. Gelecekte bundan dolayı çok büyük hadiseler olacağını düşünüyorum.
ALLAH RAZI OLSUN
Bizim Türkiye olarak yer altı ve yer üstü sularımız çok da değil ama yine de geçmişte, su aktı, biz baktık maalesef. Ki Allah razı olsun, 2002 sonrasında çok ciddi projelerle bu konuda ciddi mesafeler alındı ve 2002’den sonra özellikle, büyük barajlar ve yatırımların kısa sürede bitmesiyle bunlar hızla hizmete geçti ve hem enerji alanında hem sulama alanında ciddi şeyler yapıldı. Bütün şehirlerimizdeki içme sularını çözdük, Allah razı olsun. Kars’ta da O zaman da yine milletvekiliydim ta epey mesafeden Kars’a kadar çerme suyumuzu getirdik ve içme suyumuzu halletmiş olduk. Ben kendisine müteşekkirim. Ayrıca, yine yetmedi, ona ek olarak 2 defa Selim Barajı’ndan da su alarak getirdik ve Selim Barajı suyunu da Kars’ın içme suyu olarak kullanıyoruz. iki ayrı yerden şu anda Kars’a su geliyor. Tabii, Selim Barajı bitti ama Selim Barajı’nın sulamasıyla ilgili 2. etabı duruyor. Onun bir an evvel faaliyete geçmesini istiyoruz.
SELİM OVASI
Selim Ovası düz ovadır. Ben burada sulamayla ilgili şunu ifade etmek istiyorum: Tabii, maliyeti yüksek oluyor bu bölgelerde, belki katma değeri küçük oluyor ama bu bölgelerde yatırım yapılmazsa Türkiye bugüne dönüyor. Ben Türkiye’yi tahterevalli gibi düşünüyorum; bir ucu doğu, bir ucu batı. Buradaki insanlar batıya doğru gidince batı büyüyor, doğu küçülüyor. Tahterevallinin hafif ucu bulutların üzerinde eksi derecelere çıkıyor, tıpkı Kars’ta eksi 36’ları, 40’ları gördüğümüz gibi, yaşanmaz hâle geliyor. Onun için, biz tabii ki katma değeri olan yerlere yatırım yapmalıyız ama bu tahterevallinin de yukarıya doğru çıkmasına, o bölgedeki insanların orayı boşaltıp başka yerlere gitmesine de engel olmak lazım. Bunun yolu nedir? Özellikle sizin Bakanlığınıza çok iş düşüyor Sayın Bakanım. Bu bölgelerde hayvancılığı destekleyecek, yem bitkilerini artıracak, tarımı artıracak, o bölgede insanların istihdamını sağlayacak alanlar oluşturmak lazım. Bununla ilgili zaten çalışmalar yapılıyor. Allah razı olsun, Kars Barajı’mız yüzde 70 seviyesine geldi. İnşallah, onun devamında, sulamasıyla beraber şu anda Kars’ta sulanan bütün sulama alanlarından daha büyük bir alan sulanmış olacak. Arpaçay ilçemiz, Susuz ilçemiz, Akyaka ilçemiz ve Kars merkez köylerimiz, Aynı zamanda, bir iyilik daha yapmış olacaksınız bu sayede, Kars’taki şeker fabrikası üretimsizlikten dolayı kapanma noktasında. İnşallah, en kısa zamanda bu yatırımlarla da Kars Şeker Fabrikamız tekrardan faal hâle gelecektir diyorum.
KAĞIZMAN’IN HAVASI
Yapılan çok güzel işler var gerçekten ama tabii, yeterli midir? Değildir. Sn Ahmet Arslan Milletvekilimizle hassasiyetle yatırımları takip ediyoruz. Özellikle, bizim bölgemiz hayvancılık bölgesi olduğu için hayvancılıkla ilgili sulama göletlerinin sayısını artırmak durumundayız. Yine, taşkın korumayla ilgili yapılan işlerle ilgili çok ciddi mesafeler aldık, yapıldı ama bunları daha da artırmamız gerektiği kanaatini taşıyorum. Özellikle Kağızman hava olarak da, iklim olarak da çok güzeldir, burada verim de fazladır. Oradaki barajımızın bir an evvel gündeme alınmasını, Kağızman Barajı’mızı, istiyoruz, arzu ediyoruz. Yine, o bölgede ıslah çalışmalarının da devam etmesini istiyoruz.
O BÖLGELERDE YAPILAN YATIRIMLAR ÜLKEDEKİ HUZURU, İÇ BARIŞI DA SAĞLAYAN YATIRIMLAR OLUR,
Ben özetle şunu söylemek istiyorum: O bölgelerde yapılan yatırımlar ülkedeki huzuru, iç barışı da sağlayan yatırımlar olur, bunu samimiyetimle söylüyorum. Çünkü o bölgedeki insanlar karınlarını doyurdukları zaman o bölgede kalacaklardır. Aksi takdirde o bölgeden insanlar göç edecek, o bölgedeki insanlar göç edince de maalesef, ekonomik yetersizlikleri ve bir kısım yatırımların eksikliğini beraberinde getirecek ve insanlarımız o bölgede huzursuz olacaklardır.
BÜTÇEMİZİN MEMLEKETİMİZE, MİLLETİMİZE HAYIRLAR GETİRMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM
Ben ilime şu ana kadar ciddi yatırımlar yapıldığını zaten ifade ettim. İnşallah, bundan sonra da o yatırımlar devam edecektir. Suyu önemsiyorum, bir damla suyun bile zayi olmamasından yana tavır gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da, zaten son yıllarda yaptık, eskiden kanallarda, açık kanal şeklinde suları götürüyorduk ve su kaybı akıl almaz derecede fazlaydı, şimdi kapalı sistemlere döndük. Ümit ediyorum ki hem Selim’deki hem Kars Barajı’ndaki sularımızın sulamalar da yine kapalı olacaktır ve su kaybı olmayacaktır.
Ben daha fazla sözlerimi uzatmak istemiyorum. Bütçemizin memleketimize, milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum, hayırlı olsun istiyorum, hayırlı olmasını diliyorum.
Bütçe görüşmeleri sırasında Bakanımızın cevapladığı sorular;
SORU: KAĞIZMAN BARAJININ SON DURUMU?
Cevap: Kars Kağızman Barajı ve Sulama Projesi kapsamında, Kötek dere üzerinde kil çekirdekli kaya dolgu tipinde baraj ile bu barajın sulama ünitesini teşkil eden brüt 30 790 da arazinin sulanmasını sağlayacak basınçlı borulu sulama şebeke tesisi önerilmiştir.
Ayrıca, baraj ile Kağızman ilçesi ve yakın çevresinin 2065 yılı içme suyu ihtiyacının karşılanması için 2,84 hm3/yıl içme suyu temin edilmiş olacaktır.
Kağızman Barajı’ndan aynı zamanda barajın yaklaşık 2,50 km mansabındaki Çilehane köyü civarında tertiplenecek 4,22 MW Kurulu gücündeki santral ile yıllık 11,32 GW enerji üretimi sağlanacaktır.
SORU: SELİM VE KARS BARAJI SULAMALARININ DURUMU
Cevap: 1-Selim Barajı Sulaması: Selim Barajı Sulaması Projeleri ( 5237 ha) hazırlanmaktadır. Aplikasyon sonrası plan profil projeleri onaylanmış olup 2016 yılı yatırım programına teklif edilerek 2016 yılı Temmuz ayında inşaat ihalesi yapılacaktır.
2-Kars Barajı Sulaması: Kars barajı Sulaması toplamda 47578 ha’dır. Projeleri hazırlanmaktadır. Aplikasyona Müstenit Çalışmalar, Ana ve yedek Boru hatları- Plan Profil çalışmaları tamamlandı. Kars Barajı iletim hattı (20,7 km) ihalesi yapılmış inşaatı devam ediyor. Fiziki gerçekleşme %20 mertebesindedir. 1. Kısım şebeke işi 2016 yılı yatırım programına teklif edilerek ihalesi yapılacak ve inşaatına başlanacaktır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.