Bebeklerde Şaşılık Tedavisi
Bebeklerde şaşılık bir diğer adıyla göz kayması, tek gözde veya her iki gözde de gelişebilen, bir nesneye odaklanırken diğer gözün aynı açıyla hizalanamamasıyla karakterize olmuş bir rahatsızlıktır.
İlk aylardan itibaren görülmeye başlayan bu durum başlangıçta yalancı şaşılık olarak düşünülebilir. Göz kasları gelişiminin tamamlanmasıyla, hizalama probleminin ortadan kalkmasıyla yalancı şaşılık olduğu anlaşılabilir. Ancak altıncı aya yaklaşırken bu durumun devam etmesi hatta kayma açısının artması durumunda gerçek şaşılık söz konusu olabilir.
Şaşılık ilerlemesi halinde kayma gelişen göz nesneye tam odaklanamadığı için beyne iletilen görüntü beyin tarafından bastırılır. Bu durum göz kaymasının zaman içerisinde artmasına hatta göz tembelliği gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle şaşılık aksatılmadan tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Şaşılığın neden kaynaklı geliştiğinin tespit edilmesi ve durumun ciddiyetinin belirlenmesi ardından ideal tedavi planlaması yapılabilir.
Bebeklerde Şaşılık Neden Gelişir?
Bebeklerde şaşılık gelişiminde çeşitli nedenler rol alabilir. En sık görülen faktörlerden biri genetik yatkınlıktır. Anne ve babasında göz kayması görülen bebeklerde şaşılık gelişme riski daha fazladır. Bir diğer neden ise yüksek derecede görme problemiyle doğulmasıdır. Bebeğin miyop, hipermetrop veya astigmatizm gibi bir kırma problemiyle doğması halinde beyin yine bu gözden gelen sinyalleri bastırabilir ve sağlıklı göze odaklanabilir. Bu durumda gözler arasındaki paralelliğin bozulmasıyla sonuçlanabilir.
Göz kaslarında gelişen dengesizlikler veya gelişiminin yeteri kadar tamamlanamaması da kaymaya neden olabilir. Bunun haricinde geçirilen enfeksiyonel hastalıklar veya göz veya göz çevresinde alınan darbeler sonucunda da kayma görülebilir.
Bebeklerde Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde göz kayması tedavisi için şaşılığın neden kaynaklı geliştiğinin tespit edilmesi ardından göz tembelliği gelişip gelişmediği kontrol edilir. Göz tembelliği gelişen vakalarda sürecin ihmal edilmemesi ve tembelliğin ilerlememesi için daha hızlı tedavilere başvurulabilir. Ancak cerrahi müdahalelere gelmeden önce, durumun daha stabil olduğu vakalarda öncelik gözlük tedavisine verilir. Özellikle kırma problemleri nedeniyle gelişen şaşılık da gözlük tedavisi etkili bir yöntemdir. Çift görme gibi şikayetlerin geliştiği durumlarda prizmalı gözlüklerden de destek alınabilir.
Gözlük tedavisi göz egzersizleri ile desteklenebilir. Bu noktada en sık kullanılan yöntem kapama bantlarıdır. Sağlıklı olan göz bir bant aracılığıyla kapatılarak kayma görülen gözün daha aktif çalışması teşvik edilir. Bu egzersiz göz tembelliği gelişen vakalarda da uygulanabilir.
Şaşılık tedavisinde göz damlalarından da destek alınabilir. Damla ile kayma görülmeyen gözün geçici olarak bulanık görmesi sağlanır. Bu süre içerisinde beyin diğer göze daha fazlası sinyal göndererek kas hareketlerini kontrol etme üzerine çalışır. Zaman içerisinde göz kaslarının hizalama kapasitesi artabilir.
Tüm bu yöntemlerin yetersiz kaldığı veya bebeğin göz sağlığı durumunun ciddi olduğu durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulur. Yapılacak olan cerrahi müdahaleyle göz kaslarının hizalanması sağlanabilir.
Şaşılık Ameliyatı Nedir?
Şaşılık ameliyatı, göz kaslarına ve sinirlerine müdahaleler yapılan bir ameliyat türüdür. Bebeklik döneminden itibaren her yaş grubuna uygulanabilen bu ameliyat ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Yaklaşık bir buçuk saat uzunluğunda süren ameliyat sırasında güçlü göz kaslarının güçsüzleştirilmesi zayıf kasların ise güçlendirilmesine yönelik işlemler uygulanır. Böylece gözün ideal şekilde hizalanması sağlanır.
Şaşılık ameliyatında sadece kas ve sinirler üzerine müdahaleler gerçekleştirilip, miyop veya astigmatizm gibi kırma problemlerine yönelik bir adım atılmaz. Göz veya göz çevresinde herhangi bir kesi açılmadığı için ameliyat sonrasında pansuman gereksinimi duyulmaz.
Şaşılık ameliyatı göz kayması tedavisindeki en etkili yöntemlerden biridir. Alanında uzman bir hekim tarafından uygulanması halinde şaşılığa yönelik şikayetler ciddi bir ölçüde ortadan kaldırılabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.