1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Toraman: “Esnaf ve sanatkarımız zor durumda!”
Başkan Toraman: “Esnaf ve sanatkarımız zor durumda!”

Başkan Toraman: “Esnaf ve sanatkarımız zor durumda!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, esnafın ve sanatkarların sor durumda olduğunu söyledi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ  

Başkan Toraman partisinin Kars İl Başkanlığında gazetecilere yaptığı açıklamada, il merkezi ve ilçelerde neredeyse her gün her köşe başında açılan zincir marketlerin yerli esnafa kepenk kapattırdığını dile getirdi. 

Açıklamasında Esnaf Odaları Birlik Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve diğer ile ve ilçe oda başkanlarıyla zaman zaman bilgi alışverişinde bulunduklarını belirten Toraman, esnaf ve sanatkârların sorunlarını bildiklerini söyledi.  

Esnaf ve sanatkârların sorunlarıyla daha önce CHP milletvekilleri ile saha çalışması yaptıklarını da hatırlatan Başkan Toraman, hazırladıkları raporları CHP Genel Merkezine gönderdiklerini belirtti.  

Kars Halkının yerli esnafa sahip çıkması çağrısı da yapan CHP Kars il Başkanı Taner Toraman; “Türkiye genelinde de il ve ilçe başkanlarımız bizler gibi ziyarette bulunarak raporlarını genel merkezimize gönderdiler. Örgütlerden, Ekonomiden ve esnaf ve sanatkârlarımızdan sorumlu Genel Başkan Yardımcılarımız raporları değerlendirdiler. Bu raporlar Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde kamuoyu ile paylaşıldı, ülke genelinde il başkanlarımızca basın açıklamaları yapıldı. İktidardan esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarının çözülmesi için sahip çıkılması dile getirildi. Buna rağmen iktidar gereğince ilgilenilmediği gibi, salgın sürecinde de esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturulmadı. CHP örgütü olarak takip ediyoruz, ülkemizdeki ekonomik krizden çıkmanın yolları vardır. Öncelikle esnafımıza ve sanatkârlarımıza sahip çıkarak, yeterli düzeyde destek verilmelidir. Bugüne kadar verilen destekleme de çare olmadı. İlçelerimizde ve ilimizde ziyaret ettiğimiz esnaflarımızın durumu iyi değildir, satış yapamadıkları gibi, borçları olan ödemelerini düşünüyorlar. Esnaflarımıza yeterince destek verilmiş olsaydı ekonomide rahatlamış olurdu, hareketlilikolurdu ve esnaflarımız da ödemelerini rahatça yapabilirlerdi.  

ZİNCİR MARKETLER YERLİ ESNAFLARIMIZI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ 

Değerli hem şehirlilerimiz; il merkezimizde ve ilçelerimizde zincir marketler yerli esnaflarımızı bitirme noktasına getirdi. Onların ticaret yapmasına karşı değiliz ancak, ulusal mağaza zincirleri zücaciye, manifatura,mont,palto,kazak pijama, yazlık kıyafet;kasap, manav,şarküteri; çorap,iç çamaşırı vs.gibi tüm tüketim mallarıyla piyasaya hakimler, ama yerli işletmelerin bu durumda onlarla rekabet etmesi mümkün değildir.Dolayısıyla yerli esnaflarımız para kazanma şansına sahip olmaktan çok uzak.Görünen o ki esnaflarımız ve sanatkârlarımız zor durumdadır. Sorunları giderek artarken ayakta kalmakta zorlanıyorlar.  

PANDESİ SÜRECİ KARS ESNAFINI BİTME NOKTASINDA GETİRDİ. 

Umarız iktidar kısa sürede zorda olan yaklaşık 8 aydan bu tarafa kapalı olan kahvehaneleri,kafeleri,paket uygulamasına dönen lokantalarımızı, otellerimizi, çeşitli eğlence ve dinlence yerlerini,turizm alanında iş yapan küçük işletmecilerimizi,kapalı olan okul kantinlerini,servis vs. işletmelerinin sorunlarını çözerek sahiplenir.Esnaf ve sanatkârlarımızın temsilcileri zorda olan ve ağır kış şartlarını sürdüğü ilimizde kömür, doğalgaz ve elektrik ücretlerini bile unutup boğaz tokluğuna düşünen esnaflarımıza daha fazla kafa yormalı ve iktidarı uyarmalıdırlar. Çaba sarfeden odalarımızın CHP örgütü olarak yanında olmaya ve esnaflarımızın sorunlarının çözümünün takipçisi olmaya devam edeceğiz.Bu ağır ekonomik sorunların çözümünü yalnızca Oda başkanlarının omuzlarına yükleyerek işin içinden çıkamayız. Pandemi süreci zorlu bir süreç olup,esnafımız zor durumdadır.SSK primleri,  yükselmiş,işler iyi durumda değildir.Çoğu zaman esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor,Devletimize vergisini ödeyen esnaf ve sanatkârlarımıza daha yeterli destek verilerek sahiplenilmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkârlarımızın son bir yıldır ödeyemedikleri kredilerinin faizsiz ötelenmesini yada yarısının alınmamasını istiyor,İl ve ilçe belediyelerimizden bu dönemde su ücretlerinin%50 indirimli alınmasını talep ediyoruz.1 yıl esnaflarımızdan tabela vergisi alınmasın. Belediyelerimize ait olan işyerlerinden en azından Covit-19 süreci rahatlanıncaya kadar esnaflarımızdan kira alınmasın.Küçük sanayi sitemizde alt yapı içler acısı bir durumda,kış ve kardan dolayı belki çukur ve bozulmalar geçici olarak ulaşımı rahatlatsa da yollarının yapılması ivedilikle programa alınmalıdır. Kapalı olan işyeri esnaflarımızı korumak amaçlı, onların yaşamlarını devam ettirmeleri için maddi destek verilmesi önemlidir. Biz özellikle yurttaşlarımızdan rica ediyoruz,tüketim maddelerinizi küçük bakkal esnaflarımızdan temin edelim,onların bu zor dönemde ellerinden tutalım. Akşamları evlerine döndüklerinde tencereleri kaynayabilsin. Birlikte başaracağız, sorunları beraberce çözeceğiz"dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.