1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Şentürk Özyılmaz’dan krediler ile ilgili önemli açıklama
Başkan Şentürk Özyılmaz’dan krediler ile ilgili önemli açıklama

Başkan Şentürk Özyılmaz’dan krediler ile ilgili önemli açıklama

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk Özyılmaz’ın açıklaması şöyle :

A+A-

DEĞERLİ ESNAF VE SANATKARLARIMIZ BU AÇIKLAMAMI LÜTFEN DİKKATLİCE SONUNA KADAR OKUYUNUZ

Bilindiği üzere Kooperatifimizden kullanmış olduğunuz kredilerimize geçen hafta 01.05.2024 tarihinden geçerli olmak üzere kademeli olarak faiz artışı yapıldı. Öncelikle şunu belirteyim bu faiz artışının yada ödenecek olan faizin tek kuruşunun  kooperatifimiz hesapları ile ilgili uzaktan yakından alakası yoktur.Hazine destekli kredilerin değişken oluşu kanunla sabit olup, yıllardır uygulanmazken , ekonomik sıkıntılar nedeniyle hazine ve maliye bakanlığı uygulaması ile kredilere yansıtılmıştır. Şuan kooperatifimiz kefaletiyle yeni bir krediye başvurduğunuzda alacağınız kredinin faiz oranı %29 olup, vadesi de 60 aydan 36 aya indirilmiştir. Değişken faiz tam olarak uygulansa idi şuan hepimizin kredisi %29 olacaktı. Son iki aydır  kredikullanan esnafımızın %25 olan faizi de %29 olarak güncellenmiştir. Özelikle bu konuda 22.10.2022 tarihi itibariyle 500.000.TL, kredi kullanan esnaflarımız  yoğunluktadır. Bu esnaflarımızın hali hazırda 350 bin ile 400 bin anapara para borçları kalmış durumdadır. Bu kredilerinizin 36 aylık kullananlar için kredinin yarısı ödenmiş, geriye kalan bakiyeye faiz artışınız 36 ay için yılığı 15 bin kadardır.60 ay olanların faiz artışı da yıllığı 20 bin e yakındır. Bunları yaklaşık rakamlar olarak yazıyorum. Bu açıklamanın buraya kadar olanı işin formatının ne olduğu ile ilgiliydi, ​​​​Şimdi gelelim esnaf ve sanatkarımızı biz bu beklenmedik faiz artışından en kısa sürede ve en az zararla nasıl kurtarırız ona bakalım. Yollarını aradık aramaya devam ediyoruz.En yetkilisine kadar ulaştık sorduk faiz ateşi sönünceye kadar biz bu kredileri bu şekilde ödeyeceğiz cevabını aldık, Sayın ortaklar birincisi şuan büyük çoğunluğunuzun kredisi 500.000TL ve bu kredilerin faizi %7.5 tan  %17 ye çıkmış durumda olup, yaklaşık olarak kredinin son taksitine kadar cebinize 80 bin civarı bir faiz artışına neden olacak diyelim, biz bunu nasıl hafif atlatabiliriz, ben sizlere birkaç alternatif sunayım.​​​​1.yol  parası olan, ben bu krediyi aldım işimigördüm, 3 yada 4 yıl ödemem kalmış ve ben  bu faiz artışını ödemek istemiyorum diyen esnafımız peşin ödediği an bu faizi ödemez, Ancak döner bizden tekrar kredi alayım derse %17 den devam edecek olan kredisini,%29 dan alır. 36 ay vade için 500.000.TL, kredi kullanılırsa Anapara ele geçen 475.000.TL,  geriye ödemesi  757.000.TL ve bu kredilerin şuan bankalardaki faiz oranı %55-60 seviyelerinde olduğunu da unutmayalım. Bunların hepsini kafanızı açmak ve karşılaştırma yapmanız için tek tek hesaplayarak herkesin borcuna bakarak yapıyorum. 

2. Bir yol krediyi ödemeye gittiniz, dün ben gittim kredimi hesaplattım 3 ayda bir ödüyorum. 34.000.TL ödemem gereken taksidimi 38.900.TL olarak ödedim.Döndüm bir taksit daha ödemek istiyorum dedim. 27.250TL ödedim anaparam 25.000.TL artı komisyon ve aynı gün iki taksit birden ödediğim için birini faizsiz ödedim. İki taksit arasında cebimde kalan para 11.650.TL. Esnaflarımızdan Ben bu ay iki taksit ödeyecek duruma sahibim diyenler  1 tek, 1 çift ödesinlerher  taksit ödemenizde cebinizde kalacak faiz gelecek olan faiz artışını neredeyse örtüştürüyor. Yalnız ben nasıl olsa çift taksit ödedim , ödemlerimde 3 er aylık ben artık 6 ay bankaya uğramayayım demek yok, hiç ödeme yapmamış gibi taksitleri her defasında bir taksit önden giderek hem erken bitirmiş olursunuz hem de her 6 ayda bir taksit faizsiz ödeyerek artıştan etkilenmemiş olursunuz.

Tabi bana anlatması kolay program önümde bülbül gibi şakıyorum. Bu açıklamayı okurken kafanızda oluşabilecek soru işaretleri için, tüm esnafımıza tüm kooperatif personeli ve ben 7/24 her türlü sorularınıza cevap vermek için emrinizdeyiz. Peki ödeyecek durumu olmayan, sıkışan, zorlanan esnafımız ne yapacak onlar içinde tüm faizleri geri çekme girişimlerimiz devam edecek, oda olmaz ise kredi limitimiz şuan 750.000.TL, esnaflarımızı yeni kredilerle destekleyip eski kredisine dokunmadan ek kredi ile nefes almasını sağlamak için seferber olduk ve  olacağız.

NOT : Bu krediler tüm Türkiye de hazine destekli krediler olup Halkbank aracılığı ile verilmektedir.Biz kurum olarak bu kredinin sizler adına bankada kefiliyiz.Yani ben esnafımı araştırdım, bu esnaf kredisini alır, zamanında öder ve ben bu esnafıma kefilim deriz. Üst birliklerimiz ve halkbankası nezdinde ihtiyacımız olan Plasmanı sağlarız, krediyi hazırlar ve tahsil, takibini yaparız. Ama  hazine ve maliye bakanlığı uygun gördüğü zaman bu kredileri şuan artırdığı gibi en yakın zamandada bir bakmışsınız yarı yarıya indirmiş limitleride1.000.000.TL yapmış onun için lütfen ödemelerinize dikkat ediniz kredi puanınıza zeval getirmeyiniz. Bu ülkede kredi konusunda küçük esnaf ve sanatkar her zaman önceliklidir. İnşallah yakın zamanda ne demek istediğimi, hep birlikte görürüz

Sizlere 28 yıldır hep samimi oldum. Bu yazdıklarım içerisinde de sizlere  zarar getirebilecek her konunun karşısında, bir evladınız, arkadaşınız yada   Başkanınız olarak ilk ben dururum ve bunun benim görevim olduğunun bilincindeyim.  

Küçük Esnaf Ülkenin Çimentosudur.

SAYGILARIMLA​

Şentürk ÖZYILMAZ

​Kars EKKK. Bşk

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.