1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başıboş atlar tehlike saçmaya devam ediyor
Başıboş atlar tehlike saçmaya devam ediyor

Başıboş atlar tehlike saçmaya devam ediyor

​​​​​​​Yıllardır karayolların korkulu rüyası olan sahipsiz ve başıboş atlar, trafik güvenliğini tehlikeye sokmaya devam ediyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Yıllarca yerel ve ulusal basında dile getirmemize karşın doğaya terk edilen atlar, özelikle gece karanlığında karayollarına iniyor. Karakışın kendini Kars ve Ardahan’da da iyiden iyiye hissettirmeye başlamasıyla birlikte, aç kalan ve soğuktan etkilenen atlar, sıcak asfalta iniyor. Sıcak asfalta inen atlar sürücüler tarafından fark edilmediği için kazalara neden oluyor. Kazalara neden olan atlar da ya canlarından oluyor yada insan ölümlerine neden oluyor. Gece karanlığında atlara çarpan araçlar da her zaman olduğu gibi maddi hasarlar oluşuyor.

Kars ve çevresinde tarım aletlerinin gelişmesi nedeniyle daha önce at gücü ile görülen işler yok denilecek kadar azalınca, köylüler de atları gözden çıkarmaya başladı. Kış gelmesine rağmen sahipleri tarafından dışarı da bırakılan atlar ya kurtlara yem oluyor yada kazalara neden oluyor. İlgililer ve yetkililer tarafından önleyici tedbirler alınmayınca da olası kazalar yaşanmaya devam ediyor. Özellikle köylüler de yıllarca kendilerine hizmet eden atları kara kışın ortasında doğaya salıyor.

Yıllarca önlem alınmadığı için başıboş atlardan bir tanesi Kars – Çıldır Karayolu üzerinde Çıldır Gölü kıyısında kazaya neden oldu. Gece saatlerin araç çarpması sonucu ölen at, asfalt üzerinde bırakıldı. Ata çarpan araç sahibi de atı o hale bırakarak yoluna devam etti.

Öte yandan Kars Kafkas Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Ekosistem Ekoloğu, TEMA Vakfı Kars İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, aynı yolu kullandığı sırada aracın çarparak öldürdüğü ata rastladı. Çevre gönüllüsü Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, at ölüsüne başka araçların da çarparak kaza yapmasını engellemek için kendi imkanlarıyla atın ölüsünü yol kenarında güvenli bir bölgeye taşıdı. Kırpık, ata çarparak ölümüne neden olan araç sürücüsünü ise kınadı ve yetkilileri de göreve davet etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.