1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakü izlenimlerim
Bakü izlenimlerim

Bakü izlenimlerim

Ercüment DAŞDELEN - Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı-Kars Manşet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

A+A-

Geçtiğimiz hafta asrın projesi olarakta nitelendirilen demir ipek yolu Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun resmi açılışına tanıklık etmek için davetli olarak Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gittik.

Ankara Esenboğa Havaalanından sabah saatlerinde kalkan uçağımız 2 saatlik yolculuğun ardından Bakü Haydar Aliyev havaalanına iniş yaptı.

Haydar Aliyev Havaalanı'na adımınızı atar atmaz farklı bir atmosferin içine sokan şehri hissedebiliyorsunuz. Tarihi binaları, geçmişi, geniş caddeleri, lüks hayatı, modern yapılarıyla karşımızda Bakü...

Havaalanından Bakü’deki yetkililer tarafından karşılanan heyetimizin gümrük işlemleri yapıldıktan sonra otobüslerle şehir merkezine doğru ilerlerken Bakü’yü görme fırsatı buluyoruz.

İlk dikkatinizi çeken şey, geniş caddeleri, heybetli yapıları oluyor. Her biri birbirinden estetik olan bu binalarda pek çok ülkeye ait mimari izlere rastlayabilirsiniz. Öyle ki, kendinizi bir anda Rusya'da, Paris'te veya Viyana'da geziyor gibi hissedebilirsiniz.

Geniş ve temiz caddeleriyle, pek çok mimari özelliği bünyesinde barındıran binalarıyla sizi karşılayan Bakü'de hemen dikkat çeken alanlardan biri de müzeler. Tagiyev Tarih Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi, Kukla Müzesi, Mugam Merkezi ve onlarcası… Geleneklerine ve tarihine büyük önem gösteren Azerbaycan halkı, müzelere önem veriyor ve sunum açısından da dünya standartlarının üzerinde bir performans sergiliyor.

Heyet olarak ilk önce Bakü’nün hakim tepesindeki tele kuleye varıyoruz.

Burada Bakü’nün ve Hazar Denizinin eşsiz güzelliğini seyrederek fotoğraf çekme imkanı buluyoruz.

Azerbaycan’ın simge yapılarından olan Tele kule 310 metre yüksekliğinde ve 65. katında mükemmel bir restoran bulunuyor.

Restorana çıkmak için içeri girdiğimizde muhteşem granit kaplamalı yoldan geçerek asansöre ulaşıyoruz ve asansör 65. kata bizi 1 dakika 20 saniyede çıkarıyor. Restoranda Bakü’ye özgü yöresel yemeklerden tatma imkanı buluyoruz.

Heyetimiz Bakü’de şehitliği de ziyaret ederek karanfil bırakıp dua etti.

30 Ekim günü öğlen saatlerinde kaldığımız otelden otobüslerle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun açılışının yapılacağı yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat limanına doğru yola çıkıyoruz.

Yolda giderken dikkatimizi mahalle aralarında ki petrol kuyuları çekiyor.

Yol boyunca hemen hemen her yerde petrol kuyularını görmeniz mümkün…

Tören alanına vardığımızda Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan-Özbekistan-Kazakistan bayraklarıyla karşılaşıyoruz.

Artık asrın projesi demir ipek yolu Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışına dakikalar kalmıştı.

Alat Limanı'ndaki bekleyişimizin ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili tören alanına intikal ettiler.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması için kürsüye çıktığı sırada salondan çok kuvvetli alkış aldı.

BTK projesinin önemine değinen Erdoğan, “Bakü Tiflis Kars demiryolu ile Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlığın ve vizyonun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısı. “Zehmetle yenen acı soğan nimetle yenen baldan şirindir” derler. İşte bu proje zahmetle hayata geçtiği için çok kıymetlidir. Ülkem ve milletim adına projenin tüm milletim ve haklarım için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizler dünyanın kalbi olan stratejik bir coğrafyadayız. Bölgemiz muazzam bir potansiyele sahiptir. Son 15 yıldır yaptığımız yatırımlarla bu potansiyeli hayata geçirme mücadelesini veriyoruz” dedi.

Asrın projesinde 838 kilometre uzunluğunda olan yolun 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi.

Bakü Tiflis Kars demiryolu projesi yılda 1 milyon yolcu 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesi 3 milyon yolcu 17 milyon ton yüke ulaşacak. Çin’den gelen yük Bakü Tiflis Kars’la orta koridor üzerinden 12-15 günde AB’ye ulaşacak.

Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.

Bakü’deki törenin ardından liderler, raylara temsili çivi çakıp makas değiştirirken Kazakistan'dan getirilen tahılları taşıyan trenle 12 dakika mesafedeki Alat İstasyonu'na yolculuk yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü temasları kapsamında baş başa ve heyetler arası görüşmelere katıldı.

Bölgeye hem istihdam hem de ticari açıdan canlılık getirecek proje, enerji sektöründeki Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje olarak tarihteki yerini alacak.

Asrın projesine tanıklık ettikten sonra Bakü’de ki temaslarımızın ardından heyet olarak Ankara’ya döndük.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.