1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Azerbaycan’ın Cumhuriyet Coşkusu Kars Kalesi'ne yansıdı
Azerbaycan’ın Cumhuriyet Coşkusu Kars Kalesi'ne yansıdı

Azerbaycan’ın Cumhuriyet Coşkusu Kars Kalesi'ne yansıdı

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 103’üncü kuruluş yıldönümü, Azerbaycan’da, Türkiye’nin bazı ilerinde ve Kars’ta çeşitli etkinliklerle kutlandı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ  

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından Kars’ta düzenlenen kutlama etkinliği, tarihi Kars Kalesi eteklerinde bulunan bedesten meydanında açık havada gerçekleştirildi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev’in ev sahipliğinde KOVİD-19 salgını dikkate alınarak gerçekleştirilen resepsiyonda Kars Kalesinin tarihi surlarına, Azerbaycan Bayrağının renkleri Yeşil, Kırmızı ve Mavi renkler yansıtıldı. Ayrıca lazerle surlara büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir." sözleri ve Türkiye - Azerbaycan kardeşliğini ve beraberliğini anlatan mesajlar ve bayrağın renkleri yazıldı.

Kars Valiliği’nin destekleriyle gerçekleştirilen kutlama etkinliğinde tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları birlikte okundu. Yapılan konuşmalarının ardından Kars Belediyesi Folklor ekibi gösterilerini sundu. Protokol mensupları ve davetlilerin yanı sıra Kars halkı da kutlama etkinliğine katılarak Azerbaycan’ın bağımsızlık günü heyecanını birlikte yaşadı.

Kutlama etkinliğine; Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Alay Komutanı Vekili Albay Fuat Güney, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Engin Kılıç, AK Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Kadir Sarıdağ, SERKA Genel Sekreteri Dr. İbrahim Taşdemir, İl Müftüsü Yusuf Eviş, Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, davetliler ve Kars halkı katıldı.

Kutlama etkinliğinde Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev ve Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar gerçekleştirdi.

GULİYEV ‘BAĞIMSIZLIĞI ELDE ETMEK BİR TARAFA, ÖNEMLİ OLAN O’NU KORUYUP SAKLAMAKTIR”

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev konuşmada; bu kutlama etkinliğinin gerçekleşmesinde verdiği destekten dolayı Kars Valisi Türker Öksüz’e teşekkür etti.

Azerbaycan’ın bundan 103 yıl önce bağımsızlığını kazandığının hatırlatan Guliyev, bugün bu sevinci Kars halkıyla kutlamış olmasının sevincini birlikte yaşadıklarını söyledi.

1918 yılında Doğu’da ilk defa bir demokratik cumhuriyetin kurulmuş olmasından dolayı gurur duyduklarını da belirten Başkonsolos Guliyev, “Ama bu cumhuriyet sadece 23 ay yaşayabilmişti. 11’inci Kızıl Ordu'nun gelişiyle bu cumhuriyet sukuta uğramıştı. Ama bu Cumhuriyet coşkusu içimizde saklanmıştı. Devletimizin ve milletimizin her bir yüzü o hasreti gelecek nesillere aktardığı için bugün yeniden o bağımsızlığımıza kavuştuk. Bugün Azerbaycan artık bağımsız bir devlettir. Azerbaycan çok uzun ve zorlu yıllar yaşadı. 1991 yılında Azerbaycan öz bağımsızlığı ilan etti. Ulu Önder Haydar Aliyev’in dediği gibi ‘bağımsızlığını elde etmek bir tarara önemli olan O’nu koruyup saklamak ve her daim yaşatabilmek’ daha önemlidir. Bu istikametle devlet büyüklerimiz ve halkımız elinden gelen her şeyi yapacaktır ki bu bayrak daima dalgalansın ve bağımsız olarak yaşasın.

Bildiğiniz gibi yakın geçmişte, bu bağımsızlığımızın tamamlanması için Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte iki kardeş devlet, büyük bir zafere imza attılar. 44 yıllık savaştan sonra 30 yıldır Ermenilerin işgalinde bulunun Karabağımız özgürlüğüne kavuştu.  Bugün artık Karabağ topraklarında ezanımız okunuyor. O topraklarda artık bizim askerlerimiz var. Bizim askerlerimiz bizim topraklarımızdan düşman askerlerini tekme tokat kovuyorlar. Çok gurulu bir tarihe şahitlik ettik. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ali Başkomutanı Sayın İlham Aliyev’in rehberliğinde bu savaş kısa bir zamanda zafere ulaştı. İnşallah sınırlarımızda tamamen sağlamlaştırıldığında menfur komşumuz mecburen önümüze gelecek, biz muhtaç olacak, daha sonrada bizden faydalanmak isteyecektir. Bilirsiniziz ki bugün Türkiye ile Azerbaycan arasında olan esas bağlardan beri de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’dir. Ondan sonra devam eden bizim Karabağ bölgemizdir. Karabağ’da devletimizin bugün kurulmakta olan ve başlanmış büyük bir projesi var. Bu proje Türk dünyasını daha da birleştirecek. Ekonomik, siyasi ve iktisadi olarak her taraftan birlik ve beraberlik içinde bu güce sahip olacaklar. Bundan sonra da dünya ‘Türk’ adını işittiğinden ayağa kalkacak.”dedi.

VALİ ÖKSÜZ, “AZERBAYCAN VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ ÇIKARLAR ÜZERİNE DEĞİL, KARDEŞLİK ESASINA DAYANMAKTATIR”

Başkonsolos Guliyev’in adından konuşan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz de, aynı kökten doğan, ortak tarihi ve geçmişi olan dost ve kardeş Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her zaman çok sıcak ve dostane olduğunu hatırlattı.

İki kardeş ülke arasında dostluk, iyi komşuluk, ticaret, ekonomi, eğitim, kültür, bilim, sağlık, haberleşme, ulaştırma ve askeri olmak üzere birçok alanda işbirliği ve anlaşmalar yapılmış olduğunu da belirten Vali Öksüz, Azerbaycan ve Türkiye’nin ilişkileri çıkarlar üzerine değil, kardeşlik esasına dayanmakta olduğuna vurgu yaptı.

Azerbaycan’ın Cumhuriyet coşkusunu Kars halkı ile birlikte yaşadıklarını da belirten Vali Türker Öksüz, “Türkiye ile Azerbaycan’ın birbirleriyle yakınlaşması, menfaatlerini koruyarak birlikte hareket etmesi, her iki ülkenin dış politikalarında da öncelikleri halindedir. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin dünyada başka ülkeler arasında eşi-benzeri bulunmamaktadır. Çünkü; Azerbaycan ve Türkiye’nin ilişkileri çıkarlar üzerine değil, kardeşlik esasına dayanmaktadır.

Dost ve kardeş Azerbaycan ve Türkiye halkları, merhum Haydar Aliyev'in ifade ettiği “tek millet, iki devlet” sözünü özümsemiş olarak bütün kurumlarıyla beraber güçlenerek geleceğe doğru emin adımlarla yürümektedir ve dünya durdukça da yürüyecektir. Bu vesile ile Azerbaycan’ın kurucusu, merhum Haydar Aliyev ile cumhuriyetimizin kurucusu ve mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle anıyorum.

Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın bir parçası olan, zorla işgal edilen ve hepimizin kanayan yarası haline gelen dağlık Karabağ Bölgesi’nin, Türkiye ve Azerbaycan’ın omuz omuza verdiği 44 günlük mücadelenin ardından Ermenistan işgalden kurtarılması, kardeşlik ilişkimizin en güzel örneği ve hepimiz için büyük mutluluk kaynağı olmuştur. Bu vesileyle; gerek Karabağ’da gerek bağımsızlık mücadelesinde ve gerekse uğradığı katliamlarda şehadet şerbeti içen tüm kardeşlerimizi de bir kez daha rahmetle anıyorum.

Dost ve kardeş Azerbaycan’ın 103’üncü kuruluş yıl dönümünü şahsım ve Kars halkımız adına en içten dileklerimle kutluyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimize sevgilerimizi ve selamlarımızı iletiyorum. Yaşasın Türkiye, yaşasın Azerbaycan. “dedi.  

azerbaycanin-cumhuriyet-coskusu-kars-kalesine-yansidi-25.jpgazerbaycanin-cumhuriyet-coskusu-kars-kalesine-yansidi-17.jpgazerbaycanin-cumhuriyet-coskusu-kars-kalesine-yansidi-22.jpgazerbaycanin-cumhuriyet-coskusu-kars-kalesine-yansidi-45.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.