1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan açıklama
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan açıklama

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan açıklama

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Ermenistan'ın Azerbaycan`ın Dağlık Karabağ bölgesinde gerçekleştirdiği saldırı ve Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Silahlı Kuvvetlerinin verdiği cevap ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı.

A+A-

Yapılan yazılı basın açıklaması şöyle:

"Bu yılın 27 Eylül tarihinde Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ateşkes rejimini kabaca bozarak, temas hattı boyunca Azerbaycan Cumhuriyeti`nin mevzilerini, Terter ilinin Gapanlı, Ağdam ilinin Çiraglı ve Orta Garvend, Füzuli ilinin Alkhanlı, Şükürbeyli ve Cebrayil ilinin Cocuq Mercanlı köylerine büyük kalibreli silahlar, top ateşleri ve çeşitli kalibreli havan topu silahlarıyla ateş açarak Azerbaycan`a karşı daha yeni bir tecavüze el atmıştır.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından verilen malumata istinaden, sivil halk ve askeri personel arasında helak olan ve yaralananlar var. Çok sayılı evlere ve sivil bölmelere ciddi zarar değmiş durumdadır. Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Silahlı Kuvvetleri Ermenistan`ın bir sonraki askeri tecavüzünü önlemek ve temas hattı boyunca çoklu şekilde yaşayan sivil ahalinin güvenliğini temin etmek amacıyla kendini savunma hukuku çerçevesinde ve uluslararası hümanitar hukuka doğrudan bağlılık göstermekle karşı-saldırı ve cevap önlemleri gerçekleştirmektedir.

Ermenistan tarafın Azerbaycan`a karşı yeni tecavüzü uluslararası hukukun temel norma ve ilkelerinin, Ermenistan kuvettlerinin Azerbaycan`ın işgal edilmiş bölgelerinden tam ve şart sunmaksızın çıkarılmasını talep eden BMT Güvenlik Konseyinin 1993 tarihli 822, 853, 874 ve 884 saylı çözünürlüklerinin, uluslararası hümanitar hukukun, aynı zamanda 1949 yıl Cenevre Sözleşmeleri ve ona ek protokollerinin kabaca bozulması demektir.

27 Eylül tarihinde Ermenistan`ın Azerbaycan`a karşı yeni tecavüz eylemi son aylar süresinde Ermenistan tarafının provokasyonları, aynı zamanda 12-16 Temmuz tarihinde Tovuz ili istikametinde saldırı girişimi, 23 Ağustos tarihinde Goranboy ili istikametinde diversiya-istihbarat provokasyonu, Azerbaycan`ın işgal edilmiş arazilerinde kanunsuz yerleştirme politikasının gerçekleştirilmesi, bunun yanısıra Ermenistan başkanlığının tahrikçi beyanatları ve faaliyyetinin devamıdır.

Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan`ın işgal edilmiş Dağlık Karabağ ve etraf bölgelerinde kanunsuz mevcudiyyetinin bölgede barış ve istikrara ciddi tehlike oluşturduğunun tam şekilde farkına varan ve Ermenistan`ın Azerbaycan`a karşı tecavüzcü ve işgalci faaliyyetine uluslararası hukukun norma ve ilkelerinden ileri gelen ilkeli pozisyon sergileyen uluslararası toplum, Ermenistan`ın Azerbaycan`a karşı işgalcilik politikasını ve sabotajcı amellerini keskin şekilde kınamalı ve Ermenistan`ı uluslararası hukuk, aynı zamanda uluslararsı hümanitar hukuk yükümlülüklerine uymaya mecbur etmelidir. Yaranmış duruma göre sorumluluğun tamamı Ermenistan`ın politik-askeri başkanlığının üzerine düşmektedir."

173be593-d491-4041-ac8d-0c7bd8374b48.jpegthumbnail_2354761.jpg599a568f-549a-4ccb-95b6-9f84c1c5677d.jpeg

11727.jpgazerbaycan-kars-baskonsoloslugundan-aciklama-(1).jpgazerbaycan-kars-baskonsoloslugundan-aciklama-(2).jpgazerbaycan-kars-baskonsoloslugundan-aciklama-(5).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.