1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Azerbaycan Dış İşleri Bakanlığı’ndan Açıklama
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Azerbaycan Dış İşleri Bakanlığı’ndan Açıklama

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Azerbaycan Dış İşleri Bakanlığı’ndan Açıklama

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Azerbaycan Dış İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama şöyle :

A+A-

“Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, Sarıbaba Tepesi kuzey yönünde Azerbaycan topraklarından henüz çıkarılmamış Ermeni silahlı grupları tarafından gömülen 2021 Ermenistan yapımı 350 adet PMN-3 tipli anti-personel kara mayını tespit edilmiştir.  Bu yılın Ağustos ayından bu yana, Azerbaycan ile Ermenistan arasında söz konusu mayınlar da dahil olmak üzere, Kelbecer ve Laçin sınırında 1119 adet, Karabağ Ekonomik Bölgesinde ise 1609 adet (toplamda 2.728) 2021 Ermenistan yapımı mayın tespit edilerek etkisiz hale getirilmiştir.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın daveti üzerine Azerbaycan topraklarında geçici olarak görev yapan Rus Barış Gücü komutanı Tümgeneral Andrey Volkov, Türkiye-Rusya Ortak İzleme Merkezi Türkiye Heyetinin komutanı Tümgeneral Fatih Akpınar ve Rusya Heyetinin komutanı Tuğamiral Oleg Semyonov 23 Kasım'da mayın tarlalarını ve mayınları incelemede bulunmuşlar. 24 Kasım tarihinde Azerbaycan'da akredite yabancı ülkelerin askeri ataşeleri ve gazetecileri de bölgeyi ziyaret etmişler.

Bahsedilen vakalar, Ermenistan'ın 10 Kasım 2020 tarihli Üçlü Beyanatın 4. Maddesini ihlal ederek silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından tamamen çekmediğini, Üçlü Beyanatın 6. Bendine uymayarak mayınları nakletmek suretiyle Laçın yolunu yasal olmayan askeri faaliyetler için kullandığını ve böylece Azerbaycan'a karşı provokasyonlar yaptığını bir kez daha göstermektedir.

Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarındaki askeri provokasyonlarını devam ettirmesi, güçlerini topraklarımızdan tamamen çekmemesi, topraklarımızın maksatlı olarak mayınlanmasına devam ettirilimesi çatışma sonrası yürütülen geniş çaplı yeniden yapılanma çalışmalarını ve bu bölgelerde faaliyet gösteren sivil nüfusun, ayrıca göçmenlerin geri dönmelerini ve evlerinde huzur içinde yaşamalarını engelleyen tehditlerden biridir.

Vatan Savaşının sona erdiği 2020 yılından bu yana mayın patlaması sonucu 268 vatandaşımızın yaralandığını, üçü gazeteci olmak üzere 45 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatmak isteriz. Hayatını kaybeden 45 kişinin 35'i sivil vatandaştır.

Bahsedilenler, Ermenistan'ın bölgedeki normalleşme sürecini ve barış sağlama sürecini engellediğini bir kez daha göstermektedir. Ermenistan'ın bu faaliyeti bir savaş suçu, uluslararası insancıl hukukun ve Ermenistan'ın Üçlü Deklarasyon kapsamındaki yükümlülüklerinin ciddi şekilde ihlalidir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.