1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Günü Kutlu Olsun
Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Günü Kutlu Olsun

Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Günü Kutlu Olsun

​​​​​​​Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ; "26 Haziran Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Günü" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

A+A-

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan yapılan açıklama şöyle :

Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin kurulması, bağımsız Azerbaycan'da devlet inşasının önemli başarılarından biridir. Ordumuzu oluşturma süreci aslında ülkemizin bağımsızlık tarihidir.

28 Mayıs 1918 tarihinde kabul edilen Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Bağımsızlık Bildirgesi, Azerbaycan'ın düzenli bir orduya sahip olması, kendisini dış müdahalelerden korumak ve iç düşman kuvvetlerini etkisiz hale getirmek için kendi silahlı kuvvetlerini oluşturması gerektiğini belirtti. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükümetinin kararı ile 26 Haziran 1918-de ilk askeri birlik - ayrı bir kolordu - kurulmuş ve bu karar doğunun Müslüman dünyasında kendi ordusunu oluşturacak ilk demokratik hükümetin yasal zeminini hazırlamıştır. Bunu takiben, hükümet ülkede zorunlu askerlik hakkında bir kararname yayınladı. Kısa sürede Azerbaycan'da milli ordunun kurulmasında önemli sonuçlar elde edildi. 23 ay yaşamasına rağmen bağımsız bir devletin önemli özelliklerinden olan milli ordumuz Cumhuriyet döneminde oluşturulmuştur. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin çöküşünden sonra, Bolşevik hükümeti Ulusal Ordu'yu dağıttı ve liderlerinin çoğu Nargin adasına götürülerek idam edildi.

Halk Cumhuriyeti'nin çöküşünden sonra ülkemizde ordu kurma süreci durmuş, ancak 1969 yılında büyük lider Haydar Aliyev'in Sovyet Azerbaycanında iktidara gelmesinden sonra olağanüstü hizmetleri sayesinde ülkemizde askeri personel yetiştirme süreci başlamıştır. Cumhuriyetimizin milli lideri Haydar Aliyev'in liderliği döneminde, ordunun inşası ve milli subayların yetiştirilmesi konuları gündeme gelmeye başladı. 1971 yılında Haydar Aliyev, büyük çabalar sonucunda Azerbaycan'da askeri personel yetiştirmek için önde gelen komutan Cemşid Nahçıvanski'nin adını taşıyan bir askeri lise okulu kurmayı başardı. C. Nahçıvanski'nin adını taşıyan Askeri Okul, Azerbaycan'ın bağımsızlığının yeniden kazanılmasından sonra ordu binasının ana üslerinden biri haline geldi. Haydar Aliyev sayesinde Azerbaycan gençliğini Bakü Yüksek Birleşik Komutanlığı ve Bakü Yüksek Deniz Okullarına ve ayrıca SSCB'nin diğer askeri okullarına tercihli olarak kabul etmek mümkün oldu. Azerbaycan'ın devlet bağımsızlığının yeniden tesis edilmesinden sonra, Haydar Aliyev'in 1993 yılında halkın talebi üzerine iktidara gelmesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte cumhuriyetimizde ordu inşası alanında yeni bir dönem başlamıştır.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde kurulan Azerbaycan ordusunun gelenekleri modern zamanda da korunmakta ve geliştirilmektedir. Bu, milli liderimiz Haydar Aliyev ve halefi Cumhurbaşkanı, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı İlham Aliyev'in ciddi çabaları sayesinde mümkün olmuştur. Silahlı Kuvvetlerin inşası alanında İlham Aliyev öncülüğünde yürütülen çalışmalar, ülkemizde güçlü bir ordu oluşturmamızı sağlamış ve daha da güçlendirilmesi için sağlam bir temel oluşturmuştur.

Bunun mantıklı sonucu, ordumuzun yüksek eğitim seviyesinin Nisan 2016-daki çatışmalar sırasında yeniden teyit edilmesidir. Ordumuz tarafından 2-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sonucunda, Goranboy bölgesi ve Naftalan şehri ile Seysulan yerleşimi için tehdit oluşturabilecek Talış köyü çevresindeki tepeler ve Seysulan yerleşimi düşmandan kurtarıldı, Cebrayil bölgesinin Cocug Mercanlı ve Fuzulinin İran ile sınır bölgelerinin güvenliği sağlandı. Horadiz şehrini düşman tehdidinden korumak için Fuzuli bölgesi yönünde bulunan stratejik öneme sahip "Lele Tepe" yüksekliğine Azerbaycan'ın üç renkli bayrağı dikildi. Nisan muharebeleri devletimizin, milletimizin ve ordumuzun gücünü gösteren şanlı askeri zaferimizdir. Bu muharebeler, Azerbaycan halkının ve devletinin işgalle asla barışmayacağını ve ne pahasına olursa olsun toprak bütünlüğünü yeniden tesis edeceğini bir kez daha göstermiştir.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, Dağlık Karabağ bölgesini ve çevresini işgalden kurtarmak, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne yönelik silahlı saldırıları ve düzenli askeri provokasyonları önlemek ve sivil nüfusun güvenliğini sağlamak için işgalci Ermeni ordusuna karşı tüm cephe hattı boyu hızlı bir karşı taarruz başlatması sonucu 27 Eylül - 10 Kasım 2020 tarihleri arasında süren 44 günlük Vatan Savaşı, Azerbaycan'ın tarihi Zaferi ile sona erdi. Azerbaycan Ordusunun gerçekleştirdiği "Demir Yumruk" operasyonu sonucunda ülkenin toprak bütünlüğü yeniden sağlandı! Bu tarihi zafer, her şeyden önce Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başkomutan İlham Aliyev'in özgür iradesi ve muzaffer Azerbaycan Ordusunun savaş alanındaki cesareti ile elde edilmiştir. Azerbaycan ordusunun zaptedilemez kabul edilen Şuşa kentinin kurtuluşunda gösterdiği cesaretse tarihe altın harflerle düşmüştür. Karabağ savaşı cepheyle sınırlı kalmamış, Azerbaycan halkının birliğini tüm dünyaya göstermiştir. 10 Aralık'ta Azerbaycan'ın Büyük Vatan Savaşı'ndaki büyük zaferine adanmış "Zafer Geçit Töreni" sırasında ülke ordusunun personel ve askeri teçhizatının yanı sıra muzaffer ordumuzun ele geçirdiği askeri ganimetin bir kısmıda sergilenmiştir.

Başarılı askeri operasyonlar sonucunda Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını düşmandan kurtaran Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, bugün bölgede istikrar ve güvenliğin ana garantörüdür.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde Milli Ordunun kuruluş günü olan 26 Haziran tarihi veraset geleneğine uygun olarak, milli liderimiz Haydar Aliyev'in kararıyla her yıl Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Günü olarak kutlanmaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.