1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Avukatlar aranmalarına tepkili
Avukatlar aranmalarına tepkili

Avukatlar aranmalarına tepkili

Avukatlar Adliyeye girişte aranmalarına tepkili...

A+A-

Kars Ardahan Bölge Barosu Avukatları, Erzurum yolu üzerine yeni yapılan Adliye binasındaki yeni uygulamayla, girişte üzerlerinin ve çantalarının aranmasına tepki gösterdiler. Talimatın Kars Cumhuriyet Başsavcılığından alındığını söyleyen Avukatlar, bu uygulamanın yasaya aykırı olduğunu savundular.

Baro Başkanı İbrahim Baştimar, avukatlarla birlikte Adliye binası önünde uygulamayı protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Baştimar, “Bilindiği gibi 29 Eylül 2014 tarihinde Kars Adliyesi’nin yeni hizmet binasının açılışı gerçekleşmiştir. Emeği ve katkısı olan herkese Kars-Ardahan Bölge Barosu olarak teşekkür ederiz. Yeni adliyemizin açılışı gerek biz avukatlar ve gerekse Karslı hemşehrilerimiz için daha iyi bir mekanda daha iyi kamu hizmeti sunulması açısından tatlı bir heyecan ve umuda vesile olmuştur.” diyerek sözlerine başladı.

Baştimar, Adliyenin açılışından bir gün sonra Kars Adliyesine girmek isteyen avukatların, adliye girişinde aranmak istendiğini ifade ederek, “Arama yapan kolluk görevlilerine yaptıkları eylemin 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 58. Maddesi ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 120. Maddesi gereğince suç olduğu hatırlatılmıştır. Ancak görevliler; mevcut uygulamaya ilişkin talimatın Kars Cumhuriyet Başsavcılığından alındığını avukatların her giriş yaptıklarında çantalarının X-Ray cihazından geçirilmek suretiyle aranacağını belirtmiş, yasaya aykırı olan bu uygulamayı kabul etmeyen meslektaşlarımızın isimleri alınmıştır. Kars Adliyesinin tarihinde şimdiye kadar görülmemiş bu hukuksuz uygulamanın son bulması ile ilgili olarak Kars Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşülmüş, yapılan uygulamanın yasa, Anayasa ve Uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğuna ilişkin dilekçe de sunulmuş ancak bir netice alınamamıştır.” diye konuştu.

Adliyelerin, avukatların kamu hizmeti niteliğindeki meslek faaliyetlerini ifade ettikleri yegane kurumlar olduğunun unutulmaması gerektiğinin de altını çizen Baştimar, “Avukatlık kanununun 1. Maddesine göre: “Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsile der.” Adaletin dağıtıldığı Adliyeye bile serbestçe giremeyen avukatın bağımsız savunmayı serbestçe temsil ettiği iddia edilemez. Sayın basın mensuplarına sunacağımız basın bildirisinde de görüleceği gibi ulusal ve uluslar arası birçok mevzuatta avukatların üstleri, eşyaları, araçları ve iş yerlerinin aranmasının ancak ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde ve bir takım şekil şartları çevresinde olabileceği açıkken bir takım yönetmelik maddelerinin kanun maddelerinden üstün görülerek haksız aramaya dayanak yapılması kabul edilmez. Kaldı ki hukukun temel prensibi eşitliktir. Su anda uygulamaya esas alınan önleme araması yapılacaksa bunun Hakimler ve Savcılar d adahil olmak üzere herkese uygulanması gerekir. Avukatın bedeni veya eşyası üzerinde arama yapılmasının, Avukata olağan şüpheli gözüyle bakmanın bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Baştimar ayrıca, “Bu durumun, savunmayı adliyenin dışına itmeye matuf, mesleki açından da onur kırıcı bir bakış açısıdır. Bu bakış açısının beraberinde getirdiği hukuksuzluğa ve adaletsizliğe müsaade etmeyeceklerinin altını çizerek, avukatlara uygulanan kanunsuz aramalar son buluncaya kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

Baştimar’ın açıklamasından sonra avukatlar alkışlar eşliğinde Adliye binasına geçti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.