1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Av. İbrahim Ege Mor kaleme aldı : Neden Oy Kullanmalıyız
Av. İbrahim Ege Mor kaleme aldı : Neden Oy Kullanmalıyız

Av. İbrahim Ege Mor kaleme aldı : Neden Oy Kullanmalıyız

Av. İbrahim Ege Mor kaleme aldı : Neden Oy Kullanmalıyız...

A+A-

Şehrimizin genç ve dinamik hukukçularından Dokuz Eylül Hukuk Fakültesi mezunu Av. İbrahim Ege Mor, tüm üstatlarının ve meslektaşlarının 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlamakta, hem siyaset ve hukukun kesişim alanını teşkil eden anayasa hukukunun konusu olarak hem  demokrasinin mihenk taşı olan ve vatandaşların ülke yönetimindeki söz hakkının tezahürü olan oy hakkı ile ilgili olarak bilgi paylaşımında bulunmaktadır.

OY VERMENİN ÖNEMİ!..

Oy kullanmak, halkın iradesinin en önemli kısmıdır. Bir siyasal katılımdır. Oy kullanmak önünüze sunulan tercihler arasında seçim yapmak, kendi düşüncenize en uygun olanı, size en doğru geleni, ülkemize ve insanlığımıza en güzel hizmeti vereceğine inandığınız insanı diğerlerinden ayırmaktır. Kendi değerlerinize en uygun olanı desteklemek ve bu düşünceler nezdinde yapılan ve yapılacak olan tüm eylemlere destek vereceğinizi onaylamaktır.

Oy kullanmak, Demokrasinin hala işleyen tek unsurudur.

Oy kullanmak bir dayatma değildir. Vatana, millete, toprağa ve bu topraklar üzerinde yaşayan her bir canlıya olan sorumluluktur. Oy vermek görev olmaktan öte bizlere verilen en güzide haklardan bir tanesidir. Mevcut şartlarda ülkemizin tüm değerlerini güvenilir ellere teslim etmek demektir.

Her nerede yaşıyorsanız yaşayın; kentte, köyde, kasabada hatta dağın başında. Orada mutlaka bir topluluk vardır ve o toplulukların sıkıntıları, ihtiyaçları, gereklilikleri mevcuttur. Herkes her işi kendisi yapamayacağına göre de bu işleri yapabilecek olanları seçersiniz ve görev dağılımı yaparsınız. Seçtiğiniz ve görev verdiğiniz insanı denersiniz eğer memnunsanız devam etmesini sağlarsınız. Kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getirmeyeni de geri çeker bu işi daha iyi yapabilecek olana yetki verirsiniz. O yüzden "ben siyaset bilmiyorum, anlamıyorum" gibi cümlelerin arkasına sığınarak oy verme sorumluluğunu yerine getirmemek, başına gelebilecek her şeyi kabul etmek demektir.

Eğer bir kişiye, bir partiye oy veriyorsanız, o insanın yaptığı her şeyin altına imzanızı atıyorsunuz demektir. Oy verdiğiniz insana kefil oluyor ve geleceğinizi teslim ediyorsunuz demektir. Oy demek "namus" demektir. Benim adıma her türlü kararı verebilirsin, geleceğimi, umutlarımı, evlatlarımı, toprağımı, malımı mülkümü sana emanet ediyorum demektir. Senin yaptığın her şeyin altına imzamı atıyorum demektir. Ben verdiğim bu bir tanecik oyla sana teslim oluyorum, istediğin gibi kullanabilirsin demektir.

Oy kullanmak için eğitimler alınması gerekmiyor. İnsanın iyiyle kötü arasındaki farkı görmesi için sadece gözünü, kulağını iyi açması yeterlidir. Özelliklede önümüzdeki seçimlerde oy kullanmamak ve türlü bahanelerin arkasına sığınmak, ülkenin geleceği açısından geri dönülmez bir yol alabilir.

SEÇMENLERİN SIKÇA SORDUĞU SORULAR..

• KİMLER HALK OYLAMASINA KATILABİLECEK?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

• 2023 YILINDA OY KULLANMAMA CEZASI KAÇ TL?

2023 yılı itibariyle Türkiye’deki genel seçimlerde oy kullanmama halinde uygulanacak para cezası, 300 Türk Lirasıdır.

• 2023 YILINDA KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararlarına göre yurt içinde 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek.

• Z KUŞAĞI KAÇ MİLYON KİŞİ?

Seçimlerde 64 milyon civarında seçmenin oy kullanması beklenirken bunların yaklaşık 13 milyonu ‘‘Z Kuşağı’’ olarak adlandırılan, yaşları 18-25 arasında değişen gençler oluşturuyor.

• SEÇİMDE KAÇ PUSULA OLACAK?

Seçmenlere iki ayrı oy pusulası verilecek. 14 Mayıs’taki seçimlerde, seçmenlere verilecek iki oy pusulasından biri cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak olan pusuladır. Bu oy pusulasının en üst kısmında ‘’Cumhurbaşkanı Adayları’’ başlığı bulunacak. İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek.

• GEÇERSİZ OY NASIL OLUR?

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları; bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları; ‘’Tercih’’ veya ‘’Evet’’ mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.

• GEÇERSİZ OYLARA NE OLUYOR?

Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.

• OYLARI KİM SAYIYOR?

Siyasi partiler, sandık kurulunda görev yapan üyeleri vasıtasıyla oy verme ile oyların sayım dökümü ve tutanaklara geçirilmesi işlemlerini yerine getirir. Ayrıca il, ilçe ve YSK’daki siyasi partilerin üye ya da temsilcileri görev yapmaktadır.

• OY KULLANMAK CAİZ MİDİR?

Bir Müslüman kendisini yönetecek insanlardan vatanına ve milletine hizmet edeceğine inandığı birilerine oy vermesi helaldir. Hatta böyle bir görevden kaçması da doğru değildir.

ibrahim-ege-mor.png

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.