1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Atatürk’ün Kars’a gelişi, 95. yılında törenle kutlandı
Atatürk’ün Kars’a gelişi, 95. yılında törenle kutlandı

Atatürk’ün Kars’a gelişi, 95. yılında törenle kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişi, 95. yılında törenle kutlandı.

A+A-

Kutlama etkinliği kapsamında Vali Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına Vali Vekili Mehmet Zahit Doğu, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut ve Belediye Başkan Vekili Hüsnü Duman tarafından çelenk sunuldu. Ardından da saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kutlama programına, çelenk koyma töreninin ardından Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda devam edildi. Kültür ve Turizm il Müdürü Hakan Doğanay’ın Atatürk’ün 95 yıl önce Kars’a gelişini anlatan konuşmasının ardından yöre aşıkları Günay Yıldız, Ensar Şahbazoğlu ve Ensar Ersarı’nın sazları ve sözleri ile Atatürk’ün Kars’a gelişini anlatan türküler söyledi. Kars Halk Eğitim Merkezi Kafkas Halk Dansları ekibinin foklar gösterisinin ardından kutlama programı sona erdi.

Kutlama programında konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, bugün burada Serhat şehri Kars adına tarihi bir anı yeniden yaşamak ve hatırlamak üzere bir araya gelindiğini hatırlatarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün maddi ve manevi mirasına sahip çıkmak ile yükümlü kişiler olarak çetin bir yolun yolcusu olduğumuzu söyledi.

DOĞANAY: “ATATÜRK’ÜN BİZİ MİLLET YAPAN DEĞERLERİNE HER DAİM BAĞLILIĞIMIZI TAZELEMELİYİZ”

Bu nedenle Atatürk’ün bizi millet yapan değerlerine her daim bağlılığımızı tazelememiz gerektiğine dikkat çeken Doğanay,  O’nun tüm vasıflarını, kardeşliğimizi pekiştirecek aydınlık yarınlara umutla bakmamızı sağlayacak imkanlar olarak görmeye devam edeceklerini ifade etti.

95 yıl önce bugün binlerce Karslı, topraklarını şereflendiren Mustafa Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü coşku ile karşılamış olduğunu da konuşmasında söyleyen Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay: “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadelenin meşakkatli günlerinden sonra ilk ziyaretini karısı yapmıştır. 6 Ekim 1924 tarihinde gerçekleşen ve bu büyük buluşmada Kars halkı başkomutanı büyük bir coşku ile karşılamış, Başkomutan da o destansı mücadelenin gerçek kahramanlarına şükranlarını sunmuştur.

6 Ekim 1924 Salı günü sabah trenle Sarıkamış’tan karşı hareket eden Mustafa Kemal Atatürk’ü, halk gerek istasyonlarda gerek yol boyunca, görkemli gösterilerle karşılayıp uğurlar. Öğlene doğru Kars Garına gelen Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki heyeti Kars Valisi Ethem Aykut ve Belediye Başkanı Cihangirzade İbrahim Aydın karşılar. Garda da yoğun bir ilgi ve sevgi seli oluşur. Tarihi tren garından başlayarak yol boyunca Kars sokaklarında Gazi’nin adım attığı her yerde sevgi gösterilerine rastlanmıştır. Genciyle yaşlısıyla bütün Kars halkı bu benzersiz anı yaşamak için sokaklara dökülmüştür.  Şarkılarla türkülerle bu an ölümsüzleştirilmiştir.

Azerbaycanlı besteci Mehmet Türker tarafından Türk milleti adına büyük Önder Atatürk ithaf edilen bu eser Atatürk’ün, Kars’a geldiği an, Kars tren garında karşılama töreninde okumuş ve oyun olarak da oynanmıştır. Atatürk Türk Ocağında kısa bir süre dinlendikten sonra hükümet konağına geçer. Burada Kağızman ve Ardahan’dan gelen özel heyetlerle bir süre görüşür. Halkın kendisine ilettiği okul taleplerini dinler, ardından belediye geçilir. Mustafa Kemal Atatürk Kars’ın ihtiyaçları ve yapılan işler konusunda ilgililerden bilgi alır. Bir süre sonra meydana gelen deprem nedeniyle Kars ve çevresi büyük zarar görmüştür. Mustafa Kemal Atatürk devlet yardımının en kısa zamanda Kars’a ulaşacağını, yaraların sayılacağını ve vatandaşların bundan emin olmalarını ister.  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 7 Ekim 1923’te Başbakan İsmet İnönü’ye çektiği telgrafta Kars gezisi hakkındaki izinlerin izlenimlerini duyurmuştur.  Bu telgrafta Kars’a bütün halk gençler, öğrenciler köylerinden arabaları ile gelen çiftçiler, büyük tezahüratta bulundu.  Kars vilayeti kazaları, Ardahan vilayeti devleti ve arz-ı tanzim için Kars’a hususiyetler göndermişlerdi. Bütün Serhat vilayetlerimizi görmeye vaktim olmadığı için çok müteessirim. Suret-i umumi yede gördüklerinden memnunum. Bilhassa kesif bir gençlik ziyade pek ziyade hassasiyet gösterdi.” Demiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu büyük muhabbete kayıtsız kalmayıp şehrin arz ettiği meseleleri özel önem de göz önünde bulundurarak, Kars’ın tüm ihtiyaçlarının titizlikle giderilmesi için gereken talimatları vermiştir” dedi.

Düzenlenen programına Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, Belediye Başkan Vekili Hüsnü Duman, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsni Kapu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Azerbaycan Kars Başkonsolos Nuru Guluyev, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Jandarma Komutanı Alb Hidayet Arıkan, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Baro Başkanı İbrahim Baştimar, AK Parki Kars İl Başkan Vekili Kadir Sarıdağ, İyi Parti Kars İl Başkanı Yüksel Akbaba, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

1-347.jpg2-343.jpg3-293.jpg4-184.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.