
Asrın Soykırımı : HOCALI
Dr. Sabir Şahtahti
AzerTAC-ın Türkiye Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığındakı Büro Başkanı.
Azerbaycan’ın 20. Yüzyıl tarihinin en facialı sayfalarından birisi olan Hocalı Soykırımının 24 yılı tamamlanmaktadır. Yirmi dört yıl önce – 1992 yılının Şubat ayının 25’ni 26’na bağlayan gecede Ermenistan ordusu eski sovyet ordusunun Hankendi şehrindeki 366. Motorize Piyade Alayının silahlarıyla ve askerleriyle birlikte Hocalı şehrinde ansızın baskın yaparak suçsuz Azerbaycanlılara karşı soykırım gerçekleştirmiştirler. Şehir tamamen dağıtılmış, silahsız insanlara karşı soykırımı yapılmış, 613 kişi katl edilmiş, öldürülmüş insanların şerefi ayaklar altına alınmış, 1275 kişi rehine olarak götürülmüş ve işgencelere maruz kalmıştır.
Bu cümleler ‘Hocalı Soykırımı’nın 24. Yıldönümünde yayınlanmış Azerbaycan Cumhuriyyeti Cumhurbaşkanlığının Sosyal ve Politik Konular Dairesi ve AzerTAC’ın projesi olan ‘Hocalı. 20. Yüzyılın Soykırımı’ kitabının ‘Layihelerin Müellifleri’ bölümünden alınmıştır.
Azerbaycan, İngiliz, Rus, Alman, Fransız ve Arap dillerindeki yazıların ve Hocalı faciasının kurbanlarının listesinin yer aldığı kitapda kanlı katliamı yansıtan resim albümü yerleştirilmiştir.
Bu kitabın yayınlanmasındaki amaç ‘Hocalı Soykırımı’nı daha geniş coğrafyada tanıtmak, aynı zamanda faciayla ilişkili olarak kanıtlar, rakamlar, resimlerle ilgili basında ve diğer yayınlarda yanlış enformasyonların karşısını almaktır.
Kitapta kullanılmış olan kanıtlar, rakamlar, bilgiler genellikle doğru kaynaklardan edinilmiş, resimler resmi kurumların- Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Tehlikesizlik (İstihbarat), İç İşleri Bakanlığının, Askari Mahkeme, Dövlet Göç İdaresi, Rehin alınmış, Kayıp ve Girov götürülmüş vatandaşlarla ilgili Devlet Kommisyonu, Milli Arşiv İdaresi, Hocalı, Şuşa, Hocavent illerinin valililikleri ve AzerTAC’ın arşivlerinden alınmıştır. Telif Hakkları korunmaktadır.
Projenin Yazarları- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Professör Ali Hasanov ve AzerTAC’ın başkanı Aslan Aslanov olayı şu şekilde ifade etmektedirler; ‘Kapsamına ve acımasızlığına göre Hocalı katliamı yalnızca Azerbaycan halkına karşı değil, tüm insanlığa karşı yapılmış soykırımdır.’ Bu facianın soykırım olduğunu BMT’nin Soykırım Suçlarının Karşısının Alınması ve Cezalandırılmasına ilişkin konvensiyanın, Dünya İnsan Hakları Yasası, Vatandaşlar ve Politik Hukuklara ilişkin Uluslararası Antlaşmanın, Azerbaycan Cumhuriyeti Cinayet Yasası, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ‘Azerbaycanlıların Soykırımı Hakkında’ 1998 yılının 26 Mart tarihli Kararıyla onaylanmaktadır.
Kitapta Azerbaycan devleti ve hükumeti, Haydar Aliyev Vakfı ve diğer kurumlar, diaspor dernekleri Hocalı faciasıyla ilgili gerçekleri tüm dünyada geniş coğrafyalara iletmek, onun bir soykırımı olduğu gerçeğini kabullendirmek için önemli işler görülmelidir. Bu yöndeki faaliyetin istikametlerini ulu önderimiz Haydar Aliyev yeniden iktidara geldikten sonra belirlemiştir. Umummilli Lider Haydar Aliyev’in 1994 yılında düzenlemiş olduğu Büyük Millet Meclisinin Hocalı Soykırımına ilişkin oturumu, devamlı olarak her yıl Şubat ayının 26’sı taihinde ‘Hocalılıların Soykırımı Günü’ olarak hatırlanmasına ilişkin yasal kararlar kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in 1997 yılının Şubat ayının 25’ni 26’na bağlayan gece saat 17.00’da Azerbaycan’da ‘Hocalı Soykırımının Kurbanlarının Hatırasının bir dakikalık saygı duruşuyla anılması hakkında’ ve 1998 yılının mart ayının 26’da ‘Azerbaycanlıların Soykırımı Hakkında’ yasal kararlar kabul edilmiştir. 2007 yılında Büyük Millet Meclisi Hocalı Soykırımının 15. Yıldönümüne ilişkin kapsamlı yasalar kabul etmiş, cumhurbaşkanı İlham Aliyev ‘Hocalı Soykırımının 20. Yıldönümü hakkında’ 2012 yılının Ocak ayının 17’de karar çıkarmıştır.
Hocalı faciasının uluslararası arenada soykırımı olarak tanıdılmasında Haydar Aliyev Vakfının Başkan yardımcısı, İslam Konferansı Gençler Formunun Kültürlerarası ilişkilendirme Koordinatörü Leyla hanım Aliyeva tarafından 2009 yılında ‘Hocalıya Adalet’ Tanıtım programında önemli rol üstlenmiştir. Hâlihazırda, dünyanın 100’den çok yerinde gerçekleştirilen bu kampaniya çerçevesinde görülen işler sonucu olarak İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 51 ülkenin parlamentolarının bu yıl Ocak ayının 31’de Hocalı faciasının uluslararası düzeyde soykırım olarak tanıtmıştır.
Kitapta ‘Hocalı Soykırımı’nın Uluslarası düzeyde tanınması yönünde gerçekleştirilen etkinlikler yeni döneme başlamaktadır. Bu düzeyde Hocalı Soykırımıyla ilgili bilgilerin, kanıtların, resimlerin kesin ve orijinal olduğuna özellikle önem verilmelidir. Çünkü düşmenlerimiz bu kanıtlar doğrultusunda bize karşı çirkin niyyetlerini gerçekleştirmek için yararlana bilirler.
Hocalı Soykırımının korku ve acımasız tablolarını kendinde yansıtan kitap Azerbaycan’ın yabancı ülkelerdeki Büyükelçiliklerine, konsolosluklarına, diaspor derneklerine, aynı zamanda Bakü’deki diplomatik bürolara, yabancı şirketlere, örgütlere, akademik çeverelere, üniversitelere ve kütüphanelere paylanacaktır.
Kitabın ekinde elektron formatta CD ilave edilmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.