1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşıklar Evi’nde sahur programı
Aşıklar Evi’nde sahur programı

Aşıklar Evi’nde sahur programı

Aşıklık geleneği bu Ramazanda daha da canlandı...

A+A-

Kars’ta 6 aydır faaliyetlerini Namık Kemal Kars Aşıklar Kültür Evi’nde sürdüren Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği bu yıl da Ramazan ayında bir dizi program icra ediyor.

Ramazan ayı bu sene aşıklık kültürüyle birlikte farklı güzelliklere tanıklık ediyor. Aşıklar gündüzleri çıraklarını çalıştırıyorlar iftardan sonra da sahura kadar çalıp söylüyorlar.  Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği programlar büyük ilgi görüyor. Aşık Mahmut Karataş’ın Türkçe-Kürtçe hikayeli değişi de pür dikkat dinlendi. Fakir bir gencin aşık olduğu kızla geçen hayat hikayesinin anlatıldığı değiş büyük beğeni topladı.

Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş, “Ramazan ayı boyunca değişler, atışmalar, hikayeler ve daha bir çok program yapıyoruz. Şu anda son yıllara göre aşıklık geleneğinde bir canlanma var. Bizler halk ozanları olarak ilgililerin de desteğiyle bu geleneği ayakta tutmaya ve gelecek nesillerle aktarmaya çalışıyoruz. Bizleri yalnız bırakmayan Kars aşıklarına da teşekkür ediyoruz. Bu gelenek kurtuluş savaşından bu yana sürdürülmektedir. Özellikle de Kars aşıklar diyarı olarak bilinmektedir. Biz aşıklar halkın sorunlarını ve sıkıntılarını dile getirmekte onlara bu konularda yardımcı olmaktayız.” dedi.

Karataş ayrıca, “Aşıklık geleneği geçmişten günümüze kadar örf ve adetlere uygun olarak yürütülmektedir. Geçmişi geleceğe taşıyan halk ozanları çizgisinden şaşmadan serhat şehri olan Kars’ta aşıklık geleneğini bizden sonraki kuşaklara bize nasıl temiz bırakıldıysa bizde temiz bir şekilde aktarmaya çaba gösteriyoruz. Aşıklar, barışın, kardeşliğin, dostluğun en büyük öncüleridir. Onun için herkes bizim başımızın tacıdır. Bu kültüre sebep olan herkese teşekkür ediyorum. Kars’ta da Aşıklar Evi’ne emeği geçenlere sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Karataş daha sonra şunları söyledi:

“Ramazan boyunca her akşam burada aşıklarımız program yapıyorlar. Atışmalar yapıyoruz, türküler, usta malı söylüyoruz, usta malı hikayeler anlatıyoruz, kendimizden hikayeler anlatıyoruz. Programlarımız çok güzel geçiyor. Görüyorsunuz burası her akşam böyle kalabalık. İnsanlarımız geliyor ve bizi yalnız bırakmıyorlar. Kars halkı aşıklarına sahip çıkıyorlar ve bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı olarak herkese saygılar sunuyorum. Bu Aşıklar Evi’nde bizi yalnız bırakmayan Kars Belediyesi’ne özellikle teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızdalar. Bundan da bizler çok mutlu oluyoruz. İlgi de oldukça fazla. Biz bu ilgi nedeniyle hem gece hem gündüz çalıp söylüyoruz. Bayağı bir talep var. Bundan önceki yıllarda aşıklık büyük durgunluk yaşandı. Ama bugün iyi. Bundan sonra da daha iyi olacağına inanıyoruz. Kalem şairlerimiz, çıraklarımız, ustalarımız sürekli buradalar. Kars halkı bu kültüre sahip çıktıkça bu kültür ölmeyecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.