1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşıklar Bayramı Başladı
Aşıklar Bayramı Başladı

Aşıklar Bayramı Başladı

5. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı Merhum Murat Çobanoğlu’nun kabrinin ziyareti ve yürüyüş ile başladı.

A+A-

Kars Belediyesi’nin düzenlediği Aşıklar Bayramı’na yurdun birçok yöresinden 100 aşık ile İran, Azerbaycan ve Gürcistan dan da halk ozanları katıldı.

 

Aşık ve Aşıklık Edebiya-tının değişmez gösterilerinden olan Atışma, Muamma, Halk Hikayesi, Divan, Dudak Değmez gibi 5 dalda yapılan yarışmaya katılan Aşıklar, başarılarına göre ödüllendirildi.

 

5. Uluslararası Âşıklar Bayramı’nın 1. gününde; ilk olarak Aşık Murat Çobanoğlu, Asri Mezarlıktaki kabri başında anıldı. Anma törenine Kars Valisi Ahmet Kara Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Kars Müftüsü İlyas Gümüş, Murat Çobanoğlu Âşıklar Dernek Başkanı Bahattin Yıldızoğlu ile çeşitli Kafkas ülkelerinden ve başka yörelerden gelen aşıklar, kurum ve kuruluş amirleri, basın mensupları ile vatandaşlar katıldı.

 

Katılımcıların kırmızı ve beyaz karanfilleri kabre bırakmasının ardından Kars Valisi Ahmet Kara günün anlam ve önemine değinerek, Çobanoğlu’nun unutulmaz bir halk ozanı olduğunu belirtti ardından da bir dörtlük okudu. Katılımcıların ayakta alkışladığı dörtlüğün ardından Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.

 

Kabristan ziyaretinden sonra Kortej yürüyüşüne geçildi. Murat Çobanoğlu’nun heykelinden başlayan yürüyüş Faikbey Caddesi ve GAMP Caddesi’nde devam etti. Aşıkların yöresel kıyafetler ve sazlarıyla katıldığı yürüyüş tam bir şenlik havasında geçti. 100’ün üzerinde aşığın yürüdüğü kortej, daha sonra tüm katılımcılarla beraber Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu önünde sona erdi.  

 

5 DALDA YARIŞMA

 

5 dalda yapılacak olan ve her aşığın istediği dalda yarışacağı Aşıklar Bayramı Yarışmaları Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

 

Slayt gösterisinin ardından protokol konuşmaları ve Âşıkların tanıtımı yapıldı. İl Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Jüri Üyelerinin tanıtımının ardından yarışmalara start verildi.

 

Divan Dalı (Doğaçlama), Yörelere Göre Hikâye Dalı, Dudak Değmez (Leb Değmez) Dalı, Atışma Dalı (Doğaçlama), Muamma Dalı (Doğaçlama) alanlarında yarışacak olan âşıklardan en az iki dalı geçen aşığa bir, dört dalı geçen aşığa iki, beş dalı geçen aşığa üç ödül verilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.