1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arslan ve Yunus: "Kazım Karabekir Paşa'yı rahmetle ve minnetle anıyoruz"
Arslan ve Yunus: "Kazım Karabekir Paşa'yı rahmetle ve minnetle anıyoruz"

Arslan ve Yunus: "Kazım Karabekir Paşa'yı rahmetle ve minnetle anıyoruz"

65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kazım Karabekir Paşa'nın vefatının 73'üncü yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

A+A-

Arslan ve Kılıç’ın yayınladığı mesajı şöyle:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı olan ve Kars’ı düşman işgalinden kurtaran Şark Cephesi Komutanı, Şark Fatihi, İstiklâl Harbimizin Büyük Komutanı Kazım Karabekir Paşa’yı, vefatının 73. yıldönümünde millet olarak rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında Anadolu'ya ilk geçen komutan olan Kazım Karabekir Paşa, 1918’de 1. Kafkas Kolordusu Komutanı ve 1919-1921’de 15. Kolordu ile Şark Cephesi Komutanı olarak, Ruslar ve Ermenileri saf dışı etmiş, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile de, kesin sınırımızın çizilmesinde rol oynamıştır. Milli Mücadele’de, halkımızın en önemli dayanağı olan Kazım Karabekir Paşa, Rus işgallerine geçit vermemiştir.

Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı TBMM tarafından Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edilen Kazım Karabekir Paşa, sadece bir komutan değil, aynı zamanda bir eğitimci, bir rehber ve siyasetçi olarak ta şanlı tarihimizdeki haklı ve şerefli yerini almıştır.

"Hayatımda bana zevk veren hayli başarılarım vardır: En zevklisi binlerce bakımsız çocuğun hayat ve geleceğini kurtarmak olmuştur" diyen Kâzım Karabekir Paşa, eğitim alanında da çok önemli hizmetler yapmıştır. Ermenilerce katledilen ailelerin yetim yavrularına gerçek bir baba olmuş, 4000 Erkek 2000 Kız evladı sefaletten kurtarmış ve vatana faydalı meslek sahibi fertler haline getirmiştir. Çocukların eğitiminin yanı sıra halkın eğitimi ile de uğraşmış ve okullar açmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini yaparken vefat eden ve tabutu, Kars’ın kurtarıldığı gün Kars Kalesi’ne çekilen bayrağa sarılan Kazım Karabekir Paşa, gönüllerdeki müstesna yerini ilelebet koruyacaktır. Tekrar rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.