1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arslan, Türkiye adına konuştu
Arslan, Türkiye adına konuştu

Arslan, Türkiye adına konuştu

Arslan, İngiltere - Birmingham’da düzenlenen AGİT PA Yaz Genel Kurulunda Türkiye adına konuştu.

A+A-

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT PA) 1-6 Temmuz 2022 tarihlerinde Birmingham’da düzenlenen Yaz Genel Kuruluna katılan Kars Milletvekili, 65.Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye adına konuştu. 

Arslan’ın toplantıdaki konuşması şöyle;

“Sayın Başkan, Değerli meslektaşlarım,

Öncelikle ev sahipliği için Birleşik Krallık makamlarına teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

Bu yılki AGİT Parlamenter Asamblesi’nin Yıllık Oturumu, maalesef Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı 24 Şubat’ta başlattığı savaşın neden olduğu olağanüstü koşullar altında düzenleniyor. Son olarak Odessa ve Kremençuk şehirlerinde düzenlenen ve sivil kayıplara neden olan saldırılardan üzüntü duyduk.

Bu savaşı durdurmaya yönelik ülkemiz de dâhil çeşitli taraflarca yürütülen tüm diplomatik çabalara rağmen can kayıpları sürüyor. Ukrayna şehirleri ve sivil altyapı tahrip ediliyor. 

Bu savaş küresel çapta da olumsuz sonuçlara yol açıyor. Örneğin, gıda güvenliği alanında kaygı verici bir durum mevcut. Enerji piyasası ve mali piyasalardaki dalgalanmalar gelişmekte olan ülkeler için riskler yaratıyor.

Türkiye böylesi zorlu bir dönemde Ukrayna’nın yanındadır. Ukrayna’nın uluslararası tanınmış sınırları içinde bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü şekilde destekliyoruz.

Ülkemiz, Montrö Sözleşmesi’ni lafzına ve ruhuna uygun ve hassas bir şekilde uyguluyor. Ukrayna’daki durum Montrö Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha ortaya koydu. Bugün çatışmalar Karadeniz’e daha fazla yayılmadıysa, bu Türkiye’nin izlediği sorumlu tutum sayesindedir.

Aynı zamanda savaşın sona ermesi için en üst düzeyde yoğun çaba sarf ediyoruz. Nihai çözümün diyalogla, diplomasiyle mümkün olacağına inanıyoruz. Taraflarca talep edildiği takdirde, ülkemiz bu doğrultuda kolaylaştırıcı rolünü sürdürmeye hazırdır.

Ayrıca, savaşın insani sonuçlarının hafifletilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. BM başta olmak üzere uluslararası teşkilatlarla yakın işbirliği içindeyiz. Ukrayna'ya ait tahılın Karadeniz üzerinden ihracının sağlanması ortak çabalarını destekliyoruz.

Öte yandan ülkemizin Ukrayna’ya ve Ukraynalı mültecileri ağırlayan komşu ülkelere insani yardım sevkiyatı sürüyor. Ayrıca savaştan kaçarak ülkemize sığınan yetim çocuklar dâhil, Ukrayna vatandaşlarına her türlü yardımı imkânlarımız ölçüsünde sağlamaya çalışıyoruz.

Teşekkür ederim.”

arslan,-turkiye-adina-konustu-(1).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(2).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(3).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(4).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(5).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(6).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(7).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(8).jpgarslan,-turkiye-adina-konustu-(9).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.