1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arap Baba Türbesi’nde inceleme
Arap Baba Türbesi’nde inceleme

Arap Baba Türbesi’nde inceleme

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; kentte yayın yapmakta olan yerel gazeteler ile internet haber sitelerinde “Kars’taki Arap Baba Türbesi”, “Bir Mezar Taşı Bile Yok”, Türbe mi Verici İstasyonu mu?”

A+A-

gibi başlıklarla yayımlanan haberlere ilişkin yerinde inceleme yaptı.

İncelemenin ardından Valilik kanalıyla yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“1-Merkez Atatürk Mahallesi, Karadağ Tepesi olarak bilinen taşınmaz üzerinde bulunan ve mülkiyeti Hazineye ait olan Ada 121, Parsel 127’de kayıtlı Karadağ Tabyasının içerisinde Arap Baba Türbesi bulunmaktadır. Söz konusu Türbenin bulunduğu Karadağ Tabyası 19.yy ortalarında yapılmış olup, Osmanlı dönemine ait bu Tabyanın içerisinde yer alan ve tek odadan oluşan Arap Baba Türbesinde 1855 tarihinde Ruslara karşı Kars’ın savunması için görev yapan bir Osmanlı subayına ait Şehit mezarı bulunmaktadır.

2- Arap Baba Türbesinin bulunduğu Karadağ Tabyası ve bu tepe üzerinde bulunan diğer iki büyük Tabya tescil edilerek koruma altına alınmış olup bu alan Bölge Kururlunun 29.05.2009 tarih ve 1300 sayılı kararı ile Tarihi Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. 

3- Karadağ Tepesi üzerinde bulunan ve mülkiyeti Hazineye ait olan Karadağ Tabyasının üzerine geçmiş yıllarda ( 1980’li yıllarda) bir verici istasyonu kurulmuş, bu verici istasyonunun Tabya üzerinden kaldırılarak alanın boşaltılması için Müzemiz Müdürlüğünce bir teknik rapor hazırlanarak 31.01.2011 tarih ve 720/100 sayılı yazımızla Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna başvuruda bulunulmuştur. Sit Alanlarında ve tescilli eserlerde yapılacak olan her türlü müdahalelerde tek karar verici olan, Bölge Koruma Kurulunun vereceği karar doğrultusunda mülkiyet sahibi Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü ile birlikte koordineli bir çalışma başlatılacaktır. 

Ayrıca Kars Tabyalarının korunması ve turizme kazandırılması amacıyla da 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan Makam Onayı ile bir Bilimsel Danışma Kurulu oluşturulmuş, bu Bilimsel Danışma Kurulunun 2008 ve 2009 yıllarında yaptığı toplantılarda Karadağ Tepesi Tabyalarının çevre düzenleme çalışması ve bakım, onarımlarının yapılması için alınan kararlar ile Kars İlindeki diğer Tabyalara ilişkin alınan kararlar Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmuştur. 

Bu kapsamda ilk etapta Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Kars İl Merkezindeki Kanlı Tabyanın restorasyon projeleri hazırlatılarak Bölge Kuruluna sunulmuş, projelerin Kurul onayından çıkması sonrasında Kanlı Tabya binasının “Kars Harp Tarihi Müzesi” olarak düzenlenmesi Bakanlığımızca planlanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.