1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ani’de çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindi
Ani’de çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindi

Ani’de çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindi

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Ani Ören Yerinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çevre düzenlemesi çalışmalarında sonra gelindiğini söyledi.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Müze Müdürü Özlem Elbistan ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Kaptan Zeynel Abidin Yaşlı ile birlikte Ani Ören Yeri’nde çalışmaları devam eden satış üniteleri, kafeler ve lavaboların bulunduğu sosyal tesislerde incelemelerde bulundu.

Özellikle Ani’de yaptırılan kazıevinin faaliyete geçmesi durumunda her yıl iğne ile kuyu kazar gibi kısa bir süre yapılan kazı çalışmaları daha uzun süre yapılacak ve Ani’nin tüm güzellikleri, tarihi varlıkları ve kalıntıları daha fazla gün yüzüne çıkacak. Sonuçta kazanan Kars ve Kars turizmi olacak.

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, sayısız medeniyetlere evsahipliği yapmış Ani Ören Yeri’nde 8 yıldır süren arkeolojik ve restorasyon amaçlı çalışmalar da geçtiğimiz ay sona erdi. İlk olarak Rus işgali sırasında Nikolay Mar tarafından yapılan kazının arından iğne ile kuyu kazar gibi devam eden kazılar, 2018 yılında da Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram başkanlığında sur boyunda yapıldı.

Kalkolitik dönemden beri çeşitli medeniyetleri bağrında yaşatan Ani Ören Yeri’nde 2012 yılından beri zor koşullarda yürütülen kazı çalışmaları, Kültür Bakanlığı, Kars Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü öncülüğünde Pamukkale Üniversitesi marifetiyle yürütüldü. Kazı çalışmalarında Kafkas Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesinde öğrenim gören Arkeoloji bölümü öğrencileri de çalışmalarda yer aldı. Kazı çalışmaları acil restorasyon gerektiren sorular önünde aslanlı kapısından doğuya doğru devam etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.