1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ani Köyü’nün “sit alanı” sorunu köy halkını mağdur etti
Ani Köyü’nün “sit alanı” sorunu köy halkını mağdur etti

Ani Köyü’nün “sit alanı” sorunu köy halkını mağdur etti

Kars merkez Ani Köyü’nün “sit alanı” sorunu köy halkını mağdur etti.

A+A-

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Ani Antik Kenti’nden kilometrelerce uzakta yaşayan ve herhangi bir arkeolojik veya tarihi yapı ile alakası olmayan yerlerde yaşamlarını idame ettiren köy halkı ; tek katlı kümes, ahır, tandır damı gibi yaşamlarını idame ettirecek yapıların yapılmasına izin verilmemesinden yana dertli.

Kendi bahçesine hayvanlarını koruma amaçlı küçük bir yapı inşa eden köy halkından Yüksel Kara isimli vatandaş, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün İl Özel İdaresi aracılığı ile yıkım kararı aldırdığını ifade ederek, büyük mağduriyet yaşadıklarını, bütün köy halkının aynı konudan mustarip olduğunu ve emsal teşkilleri ile bu yasa ile köyde adeta taş üstünde taş kalmayacağını ifade etti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Yüksel Kara konu ile alakalı şunları belirtti : "Kars Merkez Ani Köyü’nde ikamet etmekteyim. Köyümüz 2012 tarihinde “sit alanı” ilan edilmiş. Bundan hiç kimsenin haberi yoktur. Ne anons, ne de duyuru yoluyla halka tebliğ edilmemiştir.

Zaman zaman köy halkı 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27.  maddesi  gereğince “imar planı” gerektirmeyen yerleşim yerlerinde ; “Tarım ve Hayvancılık” amaçlı yapılan, köyde oturanların ihtiyaçlarının karşılayacak : Ahır, tandır damı vs. gibi iş yerlerinde “yapı ruhsatı” aranmaz, biz köylülerde buna istinaden zaman zaman ihtiyaca binayen muhtarın izni olmak kaydıyla yapılar yapmaktayız.

Ben de muhtarın izniyle, hayvanlarımın, hırsız, yağmurdan, kardan, çamurdan, soğuktan korumak üzere zor şartlar altında, kendi imkanlarım dahilinde ; her hangi bir eser ve tarihi görselliği bozacak ve çirkin görüntüler sağlayacak bir durum yoktur.

Söz konusu kendi bahçemin içerisinde yapılan Ahırımın bitişiğinde  zor şartlara rağmen baraka tipi bir hayvan barınağı yapmam ve Ahırımın çökme sebebinden dolayı Kars Acil Afet Durum Müdürlüğü’nü aradım yardım istedim. Acil Afet Durum Müdürlüğü’nden aldığım cevap “biz bu gibi olaylara bakmıyoruz, bizim işimiz değil” bende kendi imkanlarımla işçi tutup ahırımın çatısını yaptırdım.

Şimdi ise söz konusu olan İl Özel İdare Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nün benim olmadığım bir gün habersiz köye gelip ; “siz kaçak yapılar yapmışsınız” diye “sözde rapor” tutarak, kaçak yapı yapılmış ve yıkım kararı alınmıştır.

Buradan sayın yetkililere sesleniyorum : Büyük dedem, atam ve babamdan buyana köyde hayvancılıkla geçinmekteyiz. Şimdiye kadar böyle bir zulüm görmedik. Kanun insanlara zulüm etmez. İnsanların rahatlaması için kanun çıkarılır. Başta Kars Valisi olmak üzere Milletvekilleri ve tüm yetkililerden bu konuyla ilgili mağduriyetin giderilmesini istiyorum."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.