
Ani Bölgesinde Büyük Keşif
Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, Ani civarında, Alem köyünde bulduğu kaya resimlerinin tescili için Kars Müze Müdürlüğü’ne başvurdu.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ve Müze Müdürü Necmettin Alp ile Kültür Varlıkları Koruma Kurul Müdürü Yasin Dursun’un destekleri ile Ani bölgesindeki prehistorik kaya resimlerinin tescil işlemlerine başlandı.
Ani’ye 11 km. mesafedeki Alem köyü Kaya Resimlerini bulan, Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, dernek olarak amaçlarının; Ani Ören Yeri’ni 2016 UNESCO dünya miras listesinin aslına sokabilmek olduğunu söyledi.
“2016 yılı Ani, Kars ve Türkiye’nin turizm geleceği için çok önemli bir yıl olacaktır.” diyen Akçayöz, “Ani Ören Yeri ile ilgili çalışmalarımızda, 2015 yılına kadar geçen 15 yıl boyunca derneğimiz Ani bölgesindeki çalışmalarımızda hiçbir kuruluştan maddi destek almamıştır. Kendi bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Alem köyü kaya resimleri; kültür ve turizm açısında araştırılmamış, insanlığın malı olan, 15 kaya resmi panosundan oluşmaktadır. Bu buluşun önemi; Ani çevresinin bilinen prehistorik tarihinin binlerce yıl da eski olduğunun ortaya çıkmasıdır. Bu neden ile, Alem köyü kaya resimlerinin çevresinde bulunan, yaşam mağaraları, mezarlıklar ve yerleşim yerleri ile beraber bütün sit alanının tescili için Kars Müze Müdürlüğüne başvurduk. Müze Müdürü Necmettin Alp, Kültür Müdürlüğünden gerekli izinler alınıp, 24 Aralık 2015 günü Ani’ye kuş uçuşu 11 km olan Alem köyü mezrasında bulunan Kaya Mezarlarına gidilerek tescil işlemlerine başlandı. Kaya Resimlerinin bulunduğu sahada; Müze müdürlüğünde fiilen görevli olan; Sanat Tarihçileri Zeynel Abidin, Özlem Elbüstanlı, Arkeolog Bilal Yetim ve Rehber Kenan Kara olmak üzere 5 kişilik bir heyetle çalışmalara başladık.” şeklinde konuştu.
Akçayöz ayrıca, “Müze yetkilileri, prehistorik çağlara ait olan ve kazıma tekniği ile yapılmış. av sahnelerini betimleyen at, köpek, dağ keçisi, geyik ve insanı anlatan 14 adet pano üzerinde saatlerce çalıştılar. Daha aşağıda dere kenarında bulunan kök boyama tekniği ile yapılmış at, geyik ve insandan oluşan bir adet kaya resminin panosunu da detaylı bir biçimde incelediler.
Müze Müdürlüğü Arkeolok ve Sanat Tarihçileri, Alem köyünde bulunan 15 adet panonun, yaşam mağaralarının, mezarların ve yerleşim bölgesinin arazi çalışmalarını yapıp, koordinatlarını alıp fotoğraf çekimlerini yaptılar. Tescil işlemleri için gerekli olan verileri topladılar.” diye konuştu.
Akçayöz daha sonra şöyle konuştu:
“Kars Kültür ve Sanat Derneği olarak, Eski Kültür Bakanı Ömer Çelik’in özel çabası ile Kültür Bakanlığı Ani Ören Yerinin 2016 yılında Unesco Dünya Mirası Yolunda asıl listeye girebilmesi için yapmış olduğu çabaları Kars’ı olarak takdir ile karşılıyoruz. Umarız Ani Ören Yeri ve Çevresi 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası asıl listesine girer. UNESCO’nun dünya çapında etkinliği sebebi ile Kars’ın var olan tarihi ve kültürel değerleri Ani Ören Yeri ile birlikte dünya çapında tanınır, bilinir ve Kars turizminde büyük gelişmeler olur.”
Akçayöz son olarak, 2016 UNESCO dünya mirası asıl listesine girmesinde önemli rol oynayacak olan Kaya Resimlerinin ve çevresinin tescil işlemlerini hızlandırılmasında Müze Müdürlüğü, kültür ve sanat konularında desteklerini esirgemeyen Kars Valisi Günay Özdemir’e Kars halkı adına teşekkür etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.