1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anadolu Türkülerle bayram etti‎
Anadolu Türkülerle bayram etti‎

Anadolu Türkülerle bayram etti‎

Kars'ta düzenlenen "Türkiye Türkü Bayramı"nda izleyiciler türkülere doyarken bir yandan da yarışmalarla Türk Halk Müziği (THM) masaya yatırıldı.

A+A-

Kars'ta düzenlenen ve 3 dün devam eden Türkiye Türkü Bayramı sonrası THM'nin masaya yatırılarak neler yapılabileceğinin jüri tarafından rapor edileceği ve kitaplaştırılacağı belirtildi.

 

Birçok sanatçının başka illerden gelerek katıldığı Türkiye Türkü Bayramı'nda birçok yeni eser ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan eserler daha sonra notalandırılarak Türk Halk Müziği'ne kazandırılacak.

 

Türkiye Türkü Bayramı proje koordinatörü Salih Şahin, Kars'ta, Kars türkülerini ve ezgilerini bilen okuyan genç sanatçılarının fazla olmamasının üzücü olduğunu belirtti.

 

TÜRKÜ BAYRAMI'NA BEKLENENDEN FAZLA İLGİ OLDU

 

Türkü Bayramı'nın proje koordinatörü derlemeci-müziksiyen Salih Şahin, ilk defa düzenlenmesi rağmen Türkü Bayramı'nın çok güzel geçtiğini ve gösterilen ilginin beklenenin üzerinde olduğunu söyledi. Şahin; "Türkiye Türkü Bayramı ilk kez düzenlenmesine rağmen beklenenden daha fazla ilgi oldu. Her zaman ilkler sıkıntılıdır. Ama Türkü Bayramı'na gösterilen ilgi ve başarı bizi sevindirdi. Özellikle Kültür Bakanlığı'nın, TRT'nin ve sanatçıların gösterdiği ilgi takdire şayandı. Burada Türk Halk Müziği'ni masaya yatırdık. Türk Halk Müziği, Türkiye'de Kars'ta sınavdan geçti. Dünü, bugünü ortaya çıktı. Aşıklarımızın Halk müziği üzerindeki bilgileri becerileri Türkü beste dalındaki çalışmaları ve derlemelerinin ne olduğu bilgileri burada sınavdan geçti. Aşıklarımız hep eski geleneklerini devam ettiriyorlar. Eski ustalarına bağlı geleneklerini sürdürürken, zamanın gelişme dönemindeki zamanımızın kültürel faaliyetlerine adapte olamadılar. Ama onlar kendi seviyelerini bilemiyorlar. İşte burada aşık sanatının halk müziği ile olan bağlantısı gündeme geldi. Kendi bilgi ve becerilerini görme imkanı budular" dedi.

 

TÜRKİYE'DE HALK MÜZİĞİ'NİN DURAKLAMA DÖNEMİNDE OLDUĞU BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

 

Derlemeci Salih Şahin, Türkiye'de Türk Halk Müziği'nin duraklama döneminde olduğunu Kars'ta bir kez daha gördüklerini dile getirdi.

 

Salih Şahin, "Kars'ta zaman zaman ben gündeme getiriyordum. Kars'ta halk müziğinin ölüm döşeğinde yattığını, bunu diriltmek gerektiğini, birçok insan bunu abartılı buluyordu. Belli bir amaca yönelik olduğunu düşünüyordu. Ama burada Kars'ta yerel halk müziğini, mahalli halk müziğinin ne kadar gerilediğini gördük. Şunu üzülerek söylemek istiyorum. Karslı işadamımız İsmail Aytemiz'in yaptırdığı iki tane önemli okul var. Birisi Güzel Sanatlar Lisesi, diğeri de Devlet Konservatuarı. Biz devreye girmememize rağmen Güzel Sanatlar Lisesi'nden bir tane Kars türkülerini çalıp söyleyen öğrenciyi ancak bulabildik. Bu bizi çok üzdü. Devlet Konservatuarı'ndan 2 öğrenci yarışmaya katıldı 1'i dereceye girdi. Burada üzücü olan Kars'ta Kars türkülerini bilen kişilerin sayısı gidrek tükenme noktasına gelmiştir. Bu çok üzücü ve bir o kadar da düşündürücüdür. Fakat Kars ile ilgili çok sayıda beste yapıldı bu da Kars adına ayrıca sevindirici. İzleyici ise türkülere doydu" diye konuştu.

 

KARS TÜRKÜLERİNİ BİLEN SANATÇILAR BULAMADIK YARIŞMAYA SOKMAYA

 

Şahin; "Kars türküsü bilen sanatçı bulamadık. Yarışmaya sokabileceğimiz. Çünkü hep Batı'dan ve diğer yerlerden biliyorlar ve mahalli müziği düğün salonlarında okuyan bir arkadaşımız geldi yarışma katıldı. O da dereceye girdi. Bu Kars'ta mahalli müziğin ne kadar gerilediğini, Kars türkülerini bilenlerin sayısının çırayla aranır hale geldiğini ortaya koydu. Türk Halk Müziği'nin durumunu ortaya koydu. Biz ondan dolayı üzüntü duyduk, fakat çok güzel eserler ortaya çıkarttık. Urfa'dan, Elazığ'dan, Karaman'dan Ankara'dan gelen arkadaşlarımız Türkü Bayramı'na katıldı. Derleme dalında, beste dalında geldi dereceye girdiler ödüller aldılar. Burada zorlandık, repertuar bulmakta zorlandık. Yeni türküler bulmakta zorlandık. Derleme türküler bulmakta zorlandık. Bu bizim organizasyonun yapabileceği bir şey değildi. Bu Türk Halk Müziği'nin Türkiye'deki durumuydu. Özellikle üzerinde durmak istediğim konu burada Türk Halk Müziği masaya yatırıldı. Mahalli türkülerimiz masaya yatırıldı. Aşıklık geleneklerimiz, aşıklığın Türk Halk Müziği ile bağlantısı masaya yatırıldı. Türkiye'de Türk Halk Müziği masaya yatırıldı. Bir Macaristan'da 100 bin civarında halk ezgisi varken, Türkiye'de 4 bin-5 bin tane Türk Halk Müziği var repertuara girmiş, bu çok az bir sayıdır. Türk Halk Müziği sayısı azaldıkça Türkülere saldırılar, yorum farklılıkları kazandırılarak süslendirilmeye çalışılarak bir renklendiremeye gidilir. Oda müziğimizi yozlaştırır. Şimdi elimizdeki türkü sayısı az yeni türkü üretilmiyor. Bizim zaten bu yarışmadaki amacımız yeni Türküleri bulmaktı. Fakat umduğumuzdan iyi de oldu TRT'den Kültür Bakanlığı'ndan gelen sanatçılar, İstanbul'dan başka yörelerden gelen sanatçılar, gençlerimiz ilgi gösterdi. Önümüzdeki dönem daha da iyi olacağını umuyorum" şeklinde konuştu.

 

BURADAN BİR DERS ÇIKARTMAMIZ GEREKİR

 

Derlemeci Salih Şahin, bir ilde iki önemli okul olmasına rağmen, bu okullardan Kars Türkülerini bilen öğrenciler yoksa buradan herkesin ders çıkartması gerektiği vurguladı.

 

Türkü Bayramı proje koordinatörü Salih Şahin özetle şunları söyledi: "Kars'ta Güzel Sanatlar Lise ve Devlet Konservatuarı var. Ama bu iki önemli kurumdan sadece 3 kişi bulabildik Kars Türkülerini bilen, yöre türkülerini bilen, bu çok önemli. Buradan bir ders çıkarılması gerekir. İlgili uzmanlar halk müziği ile bağlantılı olanlar kurumlar Türk Halk Müziği'nin bugünkü durumunu görerek, bunu görüp ona göre bir değerlendirme yaparlar, ne yapılabileceğine dair. Öte yandan birbirinden değerli jüri üyelerimiz vardı. Onlar bir rapor hazırlayacak ve bu konuda neler yapılacağını raporda belirtecekler. Bunu da açıklamada yarar görüyorum; çok güzel besteler çıktı. Bunlara nota yapılarak Türk Halk Müziği'ne kazandırılacak."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.