1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ali Gürbüz Sadıkoğlu’ndan Bölge Arkeolojisi ve Kronolojisine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar…
Ali Gürbüz Sadıkoğlu’ndan Bölge Arkeolojisi ve Kronolojisine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar…

Ali Gürbüz Sadıkoğlu’ndan Bölge Arkeolojisi ve Kronolojisine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar…

Türkiye Tanıtma Platformu Kars İl Temsilcisi Ali Gürbüz Sadıkoğlu, bölge arkeolojisi üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

A+A-

TUTAP Kars İl Temsilcisi Ali Gürbüz Sadıkoğlu, Kars’ın Eski Çağ’dan itibaren Kafkasya, Anadolu ve İran Kültür bölgeleri arasında bulunan özel konumu dolayısıyla hem kuzey-güney hem de doğu-batı istikametinde sürekli göçler alan bir bölge olmasından dolayı bugün bünyesinde birçok kültür ve medeniyete ait izleri barındırdığını söyledi.

Sadıkoğlu ; ancak, zenginliğin katma değere dönüşerek başta önemli arkeolojik merkezlere yakın vatandaşlara, sonrasında şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlaması noktasında eksiklik bulunduğu belirtti.

VAN GÜZEL BİR ÖRNEK

Başkan Sadıkoğlu sözlerine şöyle devam etti : Van şehrimiz bilinen haliyle Demir Çağı’nda Urartu Krallığı’na başkentlik yapmıştır. Tuşpa olarak bilinen başkentleri Van Gölü kıyısında bulunan bu Demir Çağı Krallığı ile ilgili şimdiye kadar, Anzaf, Yoncatepe, Çavuştepe ve Ayanis başta olmak üzere birçok arkeolojik merkezde arkeolojik kazılar yapıldı.

VAN’DA BULUNAN ESERLER ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞTİ : KOLYE, ROZET, KÜPE OLDU

Bu kazılardan ele geçirilen küçük arkeolojik buluntuların imitasyonları kuyumcular tarafından yeniden tasarlanarak kolye, küpe, rozet, kol düğmesi gibi birçok alanda kullanıldı. Hem şehre bir katma değer sağlandı hem şehir eski tarihiyle bütünleşmiş oldu.

KARS’TA NEDEN OLMASIN

Bununla birlikte yapılan arkeolojik kazılar ve yansımaları şehrin turizmine de olumlu katkılar sunmuştur. Bu bağlamda arkeoloji turizm ilişkisi doğru işletildiği zaman şehir için önemli bir kazanç kapısına dönüşebilir.

KARS’TA GERÇEK ANLAMDA TABAKALI BİR KAZI ŞİMDİYE KADAR YAPILMADI

Ancak Kars ili sınırlarında önemli birçok arkeolojik merkez olmasına rağmen gerçek anlamda tabakalı bir kazı şimdiye kadar yapılmadığı için, Van şehrinde yaşanan arkeolojiye bağlı kültürel ve turistik gelişme Kars için ne yazık ki yaşanmamaktadır.

BİLİMSEL AÇIDAN ŞEHRİN KRONOLOJİSİNİ ORTAYA KOYABİLECEK BİR ÇALIŞMA DA YOK

Birçok önemli arkeolojik merkez ne yazık ki beklenen etkiyi ortaya koyamamaktadır. Kaldı ki bilimsel açıdan şehrin kronolojisini ortaya koyabilecek bir çalışma da henüz yapılamamıştır. Bu kapsamda tespitlerimizi genel merkezimiz ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile de paylaşarak şehrin hak ettiği kalkınma ivmesini kazanabilmesi önündeki engellerden biri olan tabakalı arkeolojik kazı için bilgilendirmemizi yapacağız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.