1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aile hekiminizi erken tanıyın
Aile hekiminizi erken tanıyın

Aile hekiminizi erken tanıyın

Ülkemizde her bireyin bir aile hekimi olmasına rağmen, sağlıklı bir hayata adım atmak için çok kimse aile hekimini tanımıyor olduğu gibi önemini de bilmiyor. 

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu’ndan edinilen bilgilere göre; ilimiz ve ilçelerde 29 aile sağlığı merkezine bağlı 97 aile hekimliği biriminde görevli 94 aile hekimi ve 87 aile çalışanı marifetiyle birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri sunulduğu bildirildi. 

İl Müdürlüğü Lazoğlu, aile hekimliğini tanıtmak ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla ‘Aile hekiminizi erken tanıyın’ çağrısı yaptı.

Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığınca 81 ilde başlatılan ve Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Kars’ta da yürütülen kampanya ile vatandaşların aile hekimliğini tanıması ve bilinirlik düzeyinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca bu kapsamda vatandaşların ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına ve acil servislere olan başvuruların da azaltılması hedefleniyor.

Kronik hastalıklarının takibinin de aile hekimliği üzerinden yapıldığını bilmeyen birçok vatandaş, hem koruyucu hekimlikten faydalanmak hem de kısa sürede en yakın yerden sağlık desteği alabilmek için doğru adresin aile hekimleri olduğunu bilmiyor. Aile hekimleriyle kuracakları erken irtibat sayesinde hastalıklardan korunabileceğini bilmeyen vatandaş, erken teşhis, tedavi ve kronik hastalıkların takibinin de yapılabileceğini de tam olarak bilmiyor.

Alile hekimleri akut ve kronik hastalıkların tedavi edilmesinin yanı sıra hastalıkların gelişmesini önlemek amacıyla da düzenli sağlık taramalarını gerçekleştiriyor. Sağlıkla ilgili konularda danışmanlık hizmeti de sağlıyor. 

Çöz konusu çağrı ile ilgili olarak Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu’ndan edinilen bilgilere göre Kars il genelinde aile sağlığı merkezlerinde yürütülen sağlık hizmetleri aşağıdaki gibidir.

Gebe ve lohusa rutin muayene ve takibi 

Bebek ve çocuk rutin muayene ve takibi

Aşılama ve bağışıklama hizmetleri

Meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerine yönelik tarama ve takipler

Obezite takibi

Hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların tarama takip ve tedavisi 

Üreme sağlığı hizmetleri

Laboratuvar hizmetleri

Her türlü sağlık sorunu için danışmanlık ve tedavi hizmetleri 

Yaşa özel muayene teşhis ve tedavi hizmetleri verilmektedir. 

Ayrıca ilimizde bulunan guruplandırılmış aile sağlılığı merkezi statüsünde bulunan aile sağlılığı merkezlerinde hafta içi mesai saatleri dışında esnek mesai kapsamında sağlık hizmetleri 17.00 ile 19.00 saatleri arasında da devam etmektedir. 

İl merkezinde Hafız Paşa, Bülbül, Şehitler, Yenişehir, Yusufpaşa, İstasyon, Kağızman ilçesinde Şahindere 1,2,3 nolu, Akyaya, Digor, Selim, Arpaçay ve Sarıkamış ilçelerinde aile sağlığı merkezleri bulunuyor. 

Bu merkezlerde vatandaşların hastalık öncesi 1. basamak koruyucu temel sağlık hizmeti kapsamında aile sağlığı merkezlerine müracaat etmeleri durumunda teşhis, tetkik ve tedavilerini yaptırmaları halinde söz konusu sağlık hizmetleri verilmektedir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.