1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Adliyelere Basın Sözcülüğü Birimi
Adliyelere Basın Sözcülüğü Birimi

Adliyelere Basın Sözcülüğü Birimi

Davaları takip eden muhabirlerin daha sağlıklı bilgi alabilmeleri için bazı adliyelerde basın sözcülüğü birimleri kurulacak.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Bu amaçla basın sözcülüğü müessesesiyle soruşturma ve davaları takip eden muhabirlerin sağlıklı bilgi alması hedefleniyor. Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Planı çerçevesinde yürüttüğü bir çalışma kapsamında adliyelere basın sözcülüğü birimi kurulması hazırlıklarını tamamladı. Bu nedenle görevlendirilen savcılar, Avrupa'da 20 günlük eğitime alındı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ilk olarak pilot bölge olarak seçilen 14 ilin adliyelerinde, başsavcı vekillerini basın sözcüsü olarak atadı.

Adalet Bakanlığı'nın Yargı Reformu Strateji Planı çerçevesinde 2012 yılında hayata geçirmeyi planladığı adliyelerde basın sözcülüğü kurumu bir yıl önce başlatıldı. Kamuoyu ve medyanın adlî faaliyetler hakkında doğru ve zamanında bilgilendirilmesi amacıyla yüksek mahkemelerde ve belirlenen adliyelerde kurulması hedeflenen basın sözcülüğü birimleri 14 ilde faaliyete geçirildi. HSYK ise çoğu büyük şehirlerde bulunan adliyelerde görev yapan başsavcı vekillerini belirleyerek, basınla ilişkiler konusunda eğitimden geçirdi. Basın sözcüsü olarak belirlenen başsavcı vekilleri, gerekli seminerler için Avrupa ülkelerine gönderildi. 20 gün Avrupa'nın çeşitli adliyelerinde programlara katılan başsavcı vekilleri, basınla ilişki kurma ve kamuoyunu bilgilendirme konularında eğitim aldı. Ayrıca başsavcı vekiline bağlı çalışacak basın bürolarında, basınla irtibatı sağlayacak personel istihdam edileceği belirtildi.

14 ilin Adalet Sarayı'nda basından sorumlu başsavcı vekilleri yurtdışı seminerlerinin ardından görevine başladı. Basın sözcülüğü müessesesiyle soruşturma ve davaları takip eden yargı muhabirlerinin daha sağlıklı bilgi alması hedefleniyor. Pilot olarak seçilen 14 adliyede başlatılan basın sözcülüğü kurumunun aşamalı olarak diğer illerdeki adliye saraylarında da uygulanacağı bildirildi. Basın sözcüsü belirlenen il adliyeleri şunlar: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Diyarbakır, Malatya, Erzurum, Kocaeli, Eskişehir, Çanakkale, Bolu, Antalya ve Konya.”

BİZDE İSTERİZ!

Kars’ta da bu nedenle birçok sıkıntı yaşayan basın mensupları neredeyse biç bir dava hakkında yeterli bilgiye ulaşamıyor. Polis veya Jandarma bölgesinde meydana gelen her hangi bir olay adliyeye taşındıktan sonra dava hakkında bilgi almak neredeye imkansız hale geliyor. Bu nedenle kendi imkanlarıyla dava hakkında bilgi edinmeye çalışan gazeteciler ise zaman zaman büyük sıkıntılar yaşıyor. Tüm bu sıkıntılara rağmen adli vakalara karşı ve adliye çevrelerindeki kırmızı noktalarını da dikkate alan gazeteciler, yasalara uyarak birçok haberi de dikkate almıyor. Bu nedenle de kamuoyuna yansıması gereken, topum üzerinde farkındalık oluşturması gereken ve halk tarafından bilinmesi gereken birçok dava da unutulup gidiyor. Bazı suçlara verilen cezaların o suçu işlemeye meyilli insanlar üzerinde caydırıcı etki uyandırması için bazı davaların ise basın marifetiyle halka yansıtılması önem arz ederken Kars’ta Adliyesi’nde de böyle bir birimin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. 

Kars’ta yakında yeni adliye binasının da yapımı devam ederken, yeni bina ile birlikte bu biriminde kurulması biz gazetecileri oldukça sevindirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.