1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Adı BÖLGE ama ERZURUM'un
Adı BÖLGE ama ERZURUMun

Adı BÖLGE ama ERZURUM'un

Adı : Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü ama bütün yatırımı Erzurum'a yaptı. Kars - Erzurum Yolu kazalara davetiye çıkarıyor, Ardahan yolunda ise çalışma durdu. Kars'a çıkan bütün yollar delik deşik...

A+A-

ERZURUM’DAKİ BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞU 7 YILDA 10 KAT ARTIRILDI

Doğu ile batı arasında ulaşımın sağlanmasında önemli bir köprü görevi üstelenen Erzurum il sınırları içerisinde sorumlu oldukları bin 640 kilometre yol ağı bulunduğunu belirten Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 49 kilometre olan bölünmüş yolun, 7 yılda yaklaşık 10 artırılarak 467 kilometreye ulaştırıldığını bildirdi. Yetkililer, bölünmüş yola dönüştürülen kesimlerde sürdürülen Trafik Güvenliği İzleme Çalışmaları neticesinde, kazalarda yaralanmalarda, ölümlerde, maddi hasarlı araç sayısında önemli oranda azalma olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan’ın tamamını, Artvin, Bayburt, Erzincan’ın bir kısmını kapsayan 56 bin kilometrekarelik alanda hizmet verildiğini belirten Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 2 milyon 363 bin 641 nüfusa sahip 2 bin 530 kilometre devlet yolu, 942 kilometre il yolu olmak üzere toplam 3 bin 472 kilometrelik Karayolu ağında 9 şube, 25 bakımevi ve 150 teknik personel, 32 idari personel, 4 sağlık personeli, 700 sanat sınıfı olmak üzere toplam 886 personelle hizmet verdiklerini kaydetti.

BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞU ARTIYOR

Bir yandan yeni yolların yapımıyla ilgili projeleri hayata geçirirken diğer yandan mevcut yollarda bakım ve onarım ile trafik hizmetlerini eksiksiz yürütmeye çalıştıklarını ifade eden Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bakım hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi, trafik konforunun azalmaması ve trafik kazalarının artmaması için çaba harcadıklarını söyledi. Kazaların azaltılması ve trafik güvenliğinin arttırılması açısından (2x1) standardında hizmet veren tek şeritli yolların (2x2) bölünmüş yol standardına getirilmesinin önemli olduğunu anımsatan yetkililer,

Çoğrafi konum itibariyle doğu ile batı arasında ulaşımın sağlanmasında önemli bir köprü görevi üstelenen Erzurum’da il sınırları içerisinde sorumluluk alanlarında bulunan bin 640 kilometrelik yol ağında çalışmaların aralıksız sürdüğünü aktardı.

Mevcut yol ağının 2002 yılı öncesi 49 kilometre bölünmüş yol olarak yapılmışken 2003 - 2010 yılları arasında 418 kilometre bölünmüş yol yapılarak toplam bölünmüş yol uzunluğunun 467 kilometre ulaştırıldığnı dile getiren yetkililer, “Bu güne kadar sürdürülen bölünmüş yol çalışmaları ile Erzurum - Erzincan ve Erzurum - Ağrı illeri birbirine bölünmüş yol olarak bağlandı. Erzurum’un Bingöl, Bayburt, Ardahan ve Kars’la bölünmüş yol olarak bağlanması için çalışmalar devam ediyor. Bu illerle 2012 yılı sonu itibariyle bölünmüş yol olarak bağlantı sağlanacak ve Erzurum’daki toplam bölünmüş yol uzunluğu 694 kilometreye ulaşacak. Bölünmüş yola dönüştürülen kesimlerde sürdürülen Trafik Güvenliği İzleme Çalışmaları neticesinde, kazalarda yüzde 80 - 90, yaralanmalarda yüzde 30 - 100, ölümlerde yüzde 75 - 100, maddi hasarlı araç sayısında yüzde 75 - 90 oranında azalma olduğu tespit edildi. Bölünmüş yollarda trafik güvenliğinin biran önce sağlanması açısından kademeli inşaat tekniği uygulanmaktadır. Yapılan bölünmüş yolların ilk kademede asfalt sathi kaplamalı olarak bitirilmesi hedeflenmiştir. Daha sonraki kademelerde trafik konforunu arttırmak için ağır taşıt trafik hacim miktarına bağlı olarak satıh kaplamasının mevcut bütçe imkânları doğrultusunda Bitümlü Sıcak Karışım Kaplamaya (BSK) dönüştürülmesi planlanmaktadır. BSK’lı üst yapı çalışmaları tabakalardan oluşan kademeler halinde uygulanmakta ve her kademenin tamamlanmasının ardından belli bir süre trafik seyrine müsaade edilerek yolun davranışlarının gözlenmesi gerekmektedir. Bu durumda çalışmaların tamamlanması uzun zaman almakta ve yolu kullanan vatandaşların tepkilerine yol açmaktadır. Kamuoyunun tepkisi kuruluşumuz için oldukça önemlidir. Ancak vatandaşlarımızın bu durumu anlayışla karşılayacaklarına dair güveni tamdır. Ülkemizin en önemli projelerinden olan ve 217 kilometresi Erzurum il sınırlarında kalan TETEK güzergahı üzerinde 2010 yılı sonu itibariyle Erzurum Kuzey ve Güney çevre yolları ve Erzincan yönünde Aşkale - Tercan güzergâhının tamamı ile Kars yönünde Pasinler, Köprüköy ve Horasan şehir geçişleri BSK olarak tamamlandı. 2013 yılı sonuna kadar güzergâhının tamamının BSK olarak tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü’nce Erzurum’da devam ettirilen bölünmüş yol projelerinin yanında 2x1 standardında yol yapım projelerinin sürdürülmesine de önem verildiğini vurgulayan yetkililer, şöyle devam etti:

“Erzurum - Tekman Yol Yapım Projesi kapsamında Tekman’ı Erzurum’a bağlayan 149 kilometre uzunluğundaki mevcut güzergahı 66 kilometreye düşürecek yeni Erzurum - Tekman yolunun 25 kilometresi 2010 sonunda bitirilerek hizmete açıldı. 2011 yılı sonunda bu projenin tamamı bitmiş olacak.

Erzurum – Hınıs – Varto Devlet Yolu Yapım Projesi kapsamında 148 kilometre uzunluğundaki devlet yolunun 120 kilometresi 2010’da tamamlandı. 2011 sonuna kadar kalan kısım bitirilmiş olacak. Olur - Ardanuç Yolu projesi kapsamında, Hopa Limanından Doğubeyazıt - Gürbulak sınır kapısına kesintisiz uzanan güzergâhta Artvin – Erzurum yoluna alternatif olabilecek özelliğe sahip. Toplam uzunluğu 48 kilometre olan yolda yöresel faktörler göz önüne alındığında Oltu – Olur - Ardanuç ilçelerinin birbirine bağlanması önem arz etmektedir. Yolun tamamlanması durumunda, Olur ilçesi kör bir nokta olmaktan kurtulacak, köylere ve ilçeye büyük bir katkı sağlayacak. Bu yolun Etüt Proje çalışmaları tamamlanmış, yatırım programına alınmasını müteakip ihale işlemleri başlatılmıştır. Şehir merkezine uzak olan ilçeler arasında yer alan İspir yolundaki trafik konforunun yükseltilmesi amacıyla yürütülen Erzurum - İspir Yolu projesinde güzergahın ilk 30 kilometresinde 2011’de başlanan bölünmüş yol çalışması devam ediyor. Karayazı – Göksu - Karaçoban yolu güzergahının 51 kilometresi Erzurum sınırlarında kalmaktadır. 2011 yılı sezonu içerisinde Karayazı - Göksu arasında üst yapı iyileştirme çalışmaları yapılacak. Kop ve İspir Tünelleri projesi kapsamında tünel yapımı, yüksek rakımlı kesimlerden geçen karayolunda geçiş standardını yükseltmek, trafik güvenliğini arttırmak, yüksek eğimli yol kesimini terk ederek yolun kısalmasını sağlamak, yoğun kar yağışına karşı kar mücadelesini kolaylaştırmak ve bu amaçla yapılan harcamaları minimuma indirmek, araç ve can güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Bu bağlamda Erzurum - Bayburt güzergâhını 6 kilometresini kısaltacak 3 bin 200 metre uzunluğundaki Kop Tüneli’nin yapım ve Erzurum - İspir yolunu 31 kilometre kısaltacak 4 bin metre uzunluğunda İspir Tüneli projelerinin ihaleleri yapıldı. Çalışmalara yakın zamanda başlanacak.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.