1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Adem Çalkın projelerini açıkladı
Adem Çalkın projelerini açıkladı

Adem Çalkın projelerini açıkladı

Önümüzdeki Mayıs-Haziran ayları arasında yapılacak olan Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Komitesi (GKK) Başkanı Genç İşadamı Adem Çalkın, projelerini açıkladı.

A+A-

“Marka Kent Kars İçin, Daha Güzel Yarınlar İnşa Etmek İçin” sloganıyla yola çıkan Çalkın, “Değerli Tüccar ve Sanayici Kardeşlerim” sözleriyle başladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kars, Kafkasya-Anadolu-Mezopotamya ekseni doğrultusunda kuzey-güney; Çin - Orta Asya - Anadolu-Avrupa ekseni doğrultusunda da doğu-batı koridorlarının kesiştiği noktada yer almaktadır. Bu nedenle Kars, önemli bir kavşak noktasında yer alan stratejik bir öneme sahiptir. Coğrafi konumu ve konumunun getirdiği stratejik önem, tarih boyunca Bölgenin hareketli günler geçirmesine neden olmuştur. Bu hareketlilikten bahsetmek, Kars’ın coğrafi konumunu ve stratejik önemini pekiştireceği gibi tarihi ve kültürel değerlerinin de oluşum nedenlerini aydınlığa kavuşturacaktır. Kars’ın tarihi, Anadolu’nun giriş kapısı olan bölgeye yönelik akınları gerçekleştiren kavimlerle bu akınları Anadolu’nun girişinde durdurmak isteyen kavimler arasında cereyan eden mücadelelerden oluşmaktadır.

Bu mücadele bölgenin tarih boyunca askeri açıdan gerekli yapılarla donatılmasına (kaleler, kuleler, tabyalar, garnizonlar vs.) ve çetin mücadelelere sahne olarak sık sık el değiştirmesine neden olmuştur. Büyük Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın, Malazgirt Savaşından (1071) önce o zamanki Bizans Devleti’nin en büyük doğu garnizonu olan Ani Kentini 1064 yılında fethetmesi dikkate değerdir.   

Bölgenin çetin mücadelelere ve sık sık el değiştirmelere konu olması, bölgedeki çok kültürlü yapının de temelini oluşturmaktadır. Bölge, üzerinde uzun yıllar hâkimiyet süren Urartular, Gürcüler, Ermeniler, Safeviler, Osmanlılar ve Rusların izlerini taşımaktadır. Bununla birlikte Kafkaslardan, Sibirya’dan veya Orta Asya’dan çeşitli nedenlerle Anadolu’ya gelmek zorunda kalan grupların buluşma noktası da Kars olmuştur. Bu gruplar beraberinde kendi değerlerini, gelenek ve göreneklerini de getirmişlerdir. Bu sayede Kars’ta kültürel bir zenginlik oluşmuştur. Kars’taki kültürel zenginlik mimariden edebiyata, zanaattan tarımsal faaliyetlere kadar birçok alanda kendisini göstermektedir.

•Kars, toplam 181km bölünmüş yol ile komşuları olan Erzurum ve Ardahan illerine bağlanmaktadır. Kars-Iğdır bölünmüş yolu ihale aşamasındadır. Kars-Ankara-İstanbul hattında Doğu Ekspresi hizmet vermektedir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatı 2014’te tamamlanacaktır. Kars Lojistik Merkezinin ve Kars-Iğdır-Nahcivan Demiryolunun projesi hazırlanmaktadır. 1988’dan beri faaliyette olan Kars Havaalanından İstanbul, Ankara ve İzmir’e düzenli seferler yapılmaktadır. Uluslararası uçuşlara açık olan havaalanının 2013 yılında yapımı tamamlanacak olan terminal binası ile kapasitesi yıllık 2 milyon yolcuya çıkacaktır.

•2013 yılında açılacak olan Aktaş Sınır Kapısı ve 2014 yılında açılacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile büyük bir dış ticaret potansiyeli taşımaktadır.

•İlde hammadde kaynaklarına bağlı olarak süt ürünleri, et ürünleri, orman ürünleri ve inşaat malzemeleri üretimi gelişmiştir. Özellikle Kars kaşarı, gravyeri ve balı ülke genelinde oldukça meşhurdur. 22 tanesi OSB’de olmak üzere il genelinde 63 adet mandıra mevcut olup resmi rakamlara göre 2011 yılında 10 bin ton kaşar peyniri üretimi yapılmıştır.

•İldeki en büyük yatırımlar çimento fabrikası, şeker fabrikası, rafine tuz fabrikası ve Sarıkamış'taki ayakkabı fabrikasıdır. Ulaşım imkânlarının gelişmesi ile hammadde ve pazar sorunu nispeten azalan Kars’ta plastik ve metal ürünler, tarım aletleri, temizlik maddeleri, orman ürünleri ve mobilya, inşaat malzemeleri ile hazır yem üretimi yapılmaktadır.

•Kars OSB, Kars şehir merkezine 10 km mesafede 200 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. OSB’de Aralık 2012 itibariyle 88 parselin 83’ü toplam 74 işletmeye tahsis edilmiştir. Bu işletmelerden 54 tanesi üretimde olup 5 işletme inşaat, 8 işletme ise proje safhasındadır. Ayrıca 7 işletme kapalı durumdadır. OSB’nin genişlemesi için çalışmalar yapılmakta ve Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin inşaat ihalesi devam etmektedir.

•Kars gerek doğal, gerekse tarihi ve kültürel değerleriyle büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. 547 tescilli taşınmaz ve 11 sit alanı ile Kars adeta bir açık hava müzesi olan Kars’a gelen turist sayısı her yıl artmakla birlikte özellikle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Aktaş Sınır Kapısının açılması ile bu artışın daha da hızlanması beklenmektedir.

Peki, Bu kadar büyük bir potansiyeli değerlendirmek için yarına ne kadar hazırlıklıyız? Mevcut halimizle hazır olmadığımız kesin. Ancak “yeni nesil tüccar ve sanayiciler” olarak aşağıdaki proje fikirlerini sizlerle paylaşmak ve kentin geleceğini sizlerle beraber inşa etmek istiyorum. Değişim için, daha iyi bir geleceğin inşası için; Bunun için BİZ DE VARIZ, diyoruz.  

PROJELERİMİZ

•İyi bir internet sitesi kuracağız. Şu haliyle tüm odaların sitelerinden geriyiz

•Yeni modern bir hizmet binası yapılacak. Mevcut binada aslına uygun restore edilip protokol hizmetlerinde kullanılacak.

•İyi bir örgütlenme (organizasyon) modeli ortaya koyacağız. Bilgi İşlem Altyapısı mükemmel bir yer inşa edeceğiz. Şu anda Kars Ticaret Odası elle makbuz kesmektedir. Tacir Kayıtları 15-20 yıldan beri hiç tasnif edilmemiştir. Yani rahmetli dedenizin yada babanızın kaydını bulmanız mümkündür.

•Yukarıda belirtilen potansiyeli karşılayacak, ÇOK İYİ BİR TİCARET ODASI KURACAĞIZ.

•Proje Ofisi Kurulacaktır. Bildiğiniz gibi Kentimizde ve ülkemizde artık proje olmadan devlet hiç kimseye yardım etmemektedir. Bizim mükelleflerimiz ise Proje Yazdırmak için ise İstanbul, Ankara, Erzurum gibi çok uzak yerlere gitmek zorunda kalmaktadırlar. Uzaktan yazılan bu projelerin ise zaman zaman kalitesi çok düşük olmakta ve mükelleflerimiz mağdur olmaktadır. Bu nedenle bu yerinde çözmek için Kars Ticaret Odası Bünyesinde KARS PROJE OFİSİ kurulacaktır.

•Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi’nin alt yapıları çok kötü durumdadır. Bunların bir an önce düzelmesi ve yatırımcılar için cazip hale gelmesi için projeler geliştirilecek ve uygulamaya konulacaktır.

•Tüccar-Öğrenci Kardeşliği Projesini hayata geçireceğiz. Hedefimiz ilk yıl için 1250 öğrenciye Burs yada yardım yapacağız.

•TOBB, İstanbul Ticaret Odası, MÜSİAD, TÜSİAD, TUSKON gibi ulusal ölçekte kendini kanıtlamış Ticaret Sınıfı ile aktif bir irtibat gerçekleştireceğiz. Gürcistan, Azerbaycan, İran başta olmak üzere Kafkaslara ve dış dünyaya açılacağız. Oradaki güzel uygulamaları Kars’a taşımak için elimizden geleni yapacağız. Bunun için dinamizm, bilgi ve cesaretin yeterli olduğuna inanıyoruz.

•Türkiye 2023 Turizm Strateji Belgesi’nde Kars, Marka Kent olarak geçmektedir. Kalkınma Bakanlığı’nın strateji belgelerinde Cazibe Merkezi olabilecek bir yer olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda, Kentimizin Fiziksel yapısı başta olmak üzere ulusal düzeyde tanınırlığı olan tüm ürünlerine MARKA, PATENT VE COĞRAFİ İŞARET almak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Diğer kentlerle rekabet konusunda “Biz de Varız”.

•Turizm Tanıtım Hamlesi Başlatacağız. İlk hedefimiz kendi insanımızın kendi değerlerimizin farkına varmasını sağlayacağız. Bunun için ilk yıl 15000 öğrenciyi ANİ ve Sarıkamış’a götüreceğiz. Bu değerlerin ulusal ve uluslararası alanda tanınması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. KABUĞUNU KIRAN BİR KENT İNŞA EDECEĞİZ.

•Koordinasyon ve Vizyon çalışmaları yapacağız. Koordinasyon ve vizyon çalışmalarında; Üniversite, TKDK, SERKA, Tarım İl Müdürlüğü, Turizm İl Müdürlüğü, MEB ve diğer önemli kurumlarımızla sürekli istişare halinde Kentin Ticaret ve yatırımla ilgili hayatını koordine etmeye çalışacağız.

•Üniversite-Sanayi İşbirliğini Hayata geçireceğiz. Üniversitedeki hocalarımızla Sanayicilerimizi düzenli aralıklarla belli projeler çerçevesinde bir araya getirmeyi ve AR-GE ve inovasyon projelerini tartışacağız. Özellikle üniversitemizde güçlü bir Fakülte olan Veterinerlik Fakültesinde okuyan öğrenci kardeşlerimizin staj olanaklarını arttıracağız..

• KENT İSTİŞARE PLATFORMUNU hayata geçireceğiz. Bu platformda Kars ve İlçelerinde aktif STK ve kamu kurumlarının katılımıyla her 2 ayda bir düzenli toplantılar yapılacaktır. Kentin hangi projelere öncelikle ihtiyacının olduğu bu toplantılarda ortaya çıkacak ve Politikacılara Projeler vermek suretiyle Siyaset-Kent-Ekonomi İlişkisini güçlendireceğiz. Tüm taleplerimiz yasalara uygun, meşruiyeti güçlü, projelendirilmiş talepler olacaktır. Afaki, uygulanabilir olmayan hiçbir taleple siyasetçilere gidilmeyecektir. Uygulanabilir projeler ise Ulusal Düzeyde takip edilecektir.

•Kentin sosyo-kültürel düzeyini arttırmak için, insanlarımızın kendilerine olan özgüvenlerini yeniden kazanabilmeleri ve yaşadıkları kentle gurur duyabilmeleri için SOSYAL ETKİNLİKLER düzenlenecektir. Her ay ulusal veya uluslararası alanda tanınmış bir şahsiyeti KARS TİCARET ODASI’nın davetlisi olarak Kentimize getirmeyi ve aktivite yapmayı planlamaktayız.

•Hayatla iç içe olan bir TİCARET ODASI göreceksiniz.

TÜCCAR/SANAYİCİ KARDEŞİM,

MARKA KENT KARS İÇİN,

CAZİBE MERKEZİ BİR KARS İÇİN,

DAHA GÜZEL YARINLAR İNŞA ETMEK İÇİN,

HAYDİ BİRLİKTE EL ELE!

ADEM ÇALKIN

KARS TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKAN ADAYI

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.