1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Acil Durum Eğitimleri Devam Ediyor
Acil Durum Eğitimleri Devam Ediyor

Acil Durum Eğitimleri Devam Ediyor

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Afet ve Acil Durum Eğitimlerine devam ediyor.

A+A-

Süregelen eğitimlerde vatandaşları bilgilendirmek ve Afet ve Acil Durumlara karşı hazırlıklı bireyler yetiştirmek amaçlanıyor. Eğitim faaliyeti kapsamında her hafta bir ilçe okullarında ve köylerde eğitimler düzenlemekte. Geçtiğimiz günlerde de Akyaka İlçesinde eğitimlere devam edildi. Öğrencilere İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Aygan tarafından ilk eğitim verildi. Devam eden günlerde ise programa uyumlu şekilde ilçe ilk ve orta okul öğrencilerine, ilçe kamu kurum ve kuruluş personeli ile halka ve ilçenin belirlenen iki köyü olan Şahnalar ve Demirkent köylerine Afet ve Acil Durumlar özellikle deprem konusunda eğitimler video sunumu ve broşür dağıtımı yapılacak.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Aygan şunları söyledi:

Önlem alma ve zarar azaltma kültürünü toplum içinde geliştirmek, eğitim faaliyetlerini hızlandırmak, modern teknoloji ve iletişim imkanlarından yararlanmak, yerel, bölgesel ve uluslar arası ölçekte işbirliklerini geliştirmek ve bu platformlarda öncü olmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Dünyamız; doğa ve insan kaynaklı afetlerin etkilerinin arttığı bir çağı yaşamaktadır. Mevcut durum toplumların güvenli bir ortamda yaşamalarına bir tehdit oluşturmuştur.Bu tehdit ile baş etmenin en temel yöntemi,hayatın tüm alanlarına yönelik tehlike ve riskleri belirleyip bunlara karşı gerekli tedbirleri almaktır.Böylece toplumsal yaşam kalitesinin yükseltilmesi her daim mümkün olabilecektir.

Türkiye; jeolojik yapısı, topografyası ve iklim özellikleri nedeniyle afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada bulunmaktadır. Ülkemiz yaşadığı afetlerin acı tecrübelerinden ders çıkarmış, böylece kriz yönetimi anlayışını terk ederek afet yönetiminde önceliği risk yönetimine verilecek adımlar atmıştır.

Etkin bir afet yönetimi amacıyla, afet öncesi ve sonrası faaliyetler ile acil durum halleri ve sivil savunmaya ilişkin tüm görevler 2009 yılında çıkarılan kanun ile AFAD bünyesinde birleştirilmiştir.

Toplumun her kesimini afetlere hazırlıklı kılmak ve teknoloji çağının getirdiği yeniliklerle afet yönetim sistemimizi güçlendirmek bu görevlerin başında gelmektedir.

Toplumla aramızda bir sözleşme olacak şekilde hazırlanan bu plan, misyonumuzu gerçekleştirme yolunda yapacağımız afet öncesi hazırlık, planlama, risk ve zarar azaltma çalışmaları, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, bilişim altyapısının güçlendirilmesi, afet bilgi ve veri merkezi gibi çok sayıda proje içermektedir.

Artık günümüzde her alanda gelişen, uluslararası sorunların çözümünde öncü rol üstlenen, bölgesinde örnek alınan bir Türkiye var. Bu misyona sahip yeni Türkiye’nin 2023 vizyonunu gerçekleştirmek adına AFAD olarak bizlerde üzerimize düşeni yapmak ve ülkemizi afet yönetimi alanında örnek alınacak bir model haline getirmek için kolları sıvadık. Bu kapsamda, çalışmalarımıza aralıksız devam etmekteyiz. Bu kapsamda, başta İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri olmak üzere, tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte koordineli bir şekilde çalışıyoruz.

Ülkemizde, depremlerde insan kaybı açısından dünyada dokuzuncu, toplam etkilenen insan sayısı açısından ise beşinci sıradadır. Yurdumuzda ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ila 6 arasında değişen bir deprem yaşanmaktadır.

Son 60 yıllık istatistiklere göre; afetlerin neden olduğu doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıpların GSMH’nin %3 ‘ü kadar olduğu görülmektedir. Bu durum, afet yönetiminin ülkemiz için öneminin ortaya koymaktadır.

Tektonik, sismik, topoğrafik ve iklimsel yapısı nedeniyle Türkiye, dünya ölçeğinde afetlerden en fazla etkilenen ülkeler arasındadır. Su baskını, sel, çığ, heyelan ve yangın gibi afetler ülkemizde sık yaşanan afet türleri olmasına rağmen, yıkıcı etkileri açısından değerlendirildiğinde ilk sırayı depremler almaktadır.

Ülkemizde, depremlerde insan kaybı açısından dünyada dokuzuncu, toplam etkilenen insan sayısı açısından ise beşinci sıradadır. Yurdumuzda ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ila 6 arasında değişen bir deprem yaşamaktadır.Deprem bölgeleri haritasına bakıldığında topraklarının %70’i ve sanayi tesislerinin %76’sı  1.ve 2. derece deprem bölgeleri üzerinde yer almaktadır. Afetlerde ortalama olarak her yıl 1.000 kişi yaşamını yitirmekte ve 9.000 konut hasar görmektedir.

Ülkemiz sadece depremler yüzünden, 1950’lerden bugüne kadar yaklaşık 34.000 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Son 60 yıllık istatistiklere göre; afetlerin neden olduğu doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıpların, GSMH’nin %3 kadar olduğu görülmektedir. Bu durum, afet yönetiminin ülkemiz için önemini ortaya koymaktadır.

Özellikle 1999 depremleri ve ardından yaşanan çeşitli afetlerin yönetim ve koordinasyon problemlerinden çıkarılan dersler sonucunda, afet sonrası merkezden yerele kriz yönetimi yerine, afet öncesinde zarar azaltma faaliyetleri ile yerelden merkeze risk yönetimi anlayışı benimsenmiştir. Bu çerçevede, 2009 yılında çıkarılan teşkilat kanunu ile merkezde AFAD, İllerde İl Özel İdareleri bünyesinde Valilere bağlı Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuştur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.