1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 7 Yıldır Karaciğer Nakli Bekliyordu
7 Yıldır Karaciğer Nakli Bekliyordu

7 Yıldır Karaciğer Nakli Bekliyordu

Kars’ın merkez Çakmak Köyü’nde yedi yıldır karaciğer nakli için sıra bekleyen Pınar Kadirhan, kendisi için bağışlanan karaciğerin nakledileceği Ankara’da ki hastaneye 6 saat içerisinde ulaştırılamadığı için bu hayati fırsattan faydalanamadı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde yıllardır tedavi gören ve risk gurubunda olduğu için bir gönüllü donör (bağışlayıcı) tarafından bağışlanacak ilk karaciğerin kendisine nakledilmesi gerekiyordu. Nihayet talihsiz Pınar için yıllardır beklenen müjde önceki gün Ankara’daki doktorları tarafından Çakmak Köyü’ndeki evi telefonla aranarak ailesine bildirildi. 6 saat içerisinde Ankara’da olması istenen Pınar’ın yakınları ise hemen Kars Devlet Hastanesi’ne koştular. Fakat Pınar’ın yakınları hava ambulans hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları için bu fırsattan faydalanamadılar. 

Daha sonra ne yapacağını bilemeyen hasta yakınları da çareyi Sağlık İl Müdürü Dr. Fahri Sevinç’e giderek sorunlarının anlatıp çare aradılar. Pınar’ın ağebeyisi Cenk Kadirhan da Sağlık İl Müdürü Fahri Sevinç’in makamına giderek bu gibi durumlarda 112’ye bağlı hava ambulansından nasıl ve ne şekilde faydalanacakları konusunda bilgi aldı.   

SEVİNÇ: “HASTALIRIMIZ HAKLARINI BİLMİYOR”

Fahri Sevinç de Kadirhan’a Türkiye’de bu durumundaki hastalar için 2 jet ve 7 helikopter ile hizmet verildiğini belirterek, “Hastalarımız ne yazık ki haklarını bilmiyorlar. Türkiye genelinde bu durumdaki hastalar için 2 jet ve 7 helikopter her an için hazır bekletiliyor. Kars’ta Erzurum’a bağlıdır. Hava koşulları uygun olduğu sürece Erzurum ve çevresinde ki illere helikopter ile daha uzak ilere ise uçakla nakledilebiliniyor. Fakat gece uçuşları yoktur. Bu gibi durumla karşılaşan hasta, hasta yakınları ve doktoru bir an önce 112 komite kontrol merkezini araması gerekiyor. Buradaki merkezimiz bu bilgiyi alır almaz önce hastanın gideceği hastane ile irtibata geçerek gerekli şartların hazırlanmasını sağlıyor. Gerekli şartlar oluşturularak hastanın durumu ile ilgili olarak ve gideceği yer ile helikopter veya uçak için bağlantılar kuruluyor. Daha sonra hasta ivedi olarak bulunduğu yerden alınır ve gideceği yere götürülür. Örneğin Ankara’ya gitmesi gereken bir hasta için 1,5 saatte hava ambulans uçağı Kars’a gelir. Bu arada uçak oradan buraya gelinceye kadar bizim ambulansımız da doktorlar eşliğinde hastayı hava alanına getirir ve uçağa koyarak naklini yaparlar. Daha sonrada uçağın gittiği ilde yine orada hazır bekleyen ambulans ve sağlık ekibi hastayı alır ve hemen gitmesi gerek hastaneye ulaştırılır ve nakil işlemi gerçekleştirilir. Kars’ta bu güne kadar 13 hastayı helikopter, 24 hastayı da uçak ambulans ile bu şartlar altında diğer illere nakilini gerçekleştirdik. Sizde kendi doktorunuza hemen önceden bilgi vermeniz ve devamlı olarak diyalog içerisinde olmanız gerekirdi. Ayrıca müdürlüğümüze da başvuruda bulunmanız halinde gereken her şey yapılırdı.”dedi. 

“TEK İSTEĞİM KARDEŞİMİN SAĞLIĞINA KAVUŞMASIDIR”

Ağabey Cenk Kadirhan tek isteğinin kardeşi Pınar’ın bir an önce sağlığına kavuşması olduğunu belirterek, “Kardeşim karaciğer hastasındır. Yıllardan beridir de kendisine bağışlanacak bir karaciğer bekliyordu. Risk gurubunda olduğu için de ilk öncelik kardeşime aitti. Önceki gün de Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nden karaciğer bulunduğu için evimiz arandı ve 6 saat içerisinde orada olmamız gerektiği söylendi. Bende hemen hastaneye koştum. Ne yapacağımı bilmediğim ve daha önce aratılmadığım için kardeşimi yetiştiremedik. Ben de Sağlık İl Müdürümüze gerilerek bilgi aldım. Keşke daha önce gelseydim. Çünkü haklarımızı bilmiyoruz. Kardeşim yine ilk sırada bulunuyor. Umarım tekrar umut verici telefon gelir. Bu kez aldığımız destek ve bilgi içinde Sağlık müdürümüze teşekkür ediyorum. Tek dileğim kardeşimin sağlığına kavuşmasıdır.” diye konuştu. 

ORGAN BAĞIŞI KONUŞUNDA HERKES DUYARLI OLSUN

Cenk Kadirhan ayrıca, organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ederek, “Bizler öldükten sonra organlarımız mezarda çürüyüp gidiyor. BU tür sıkıntılar hepimizin başına gelebilir ve hepimizin bir gün bir organa ihtiyacı olabilir. Bunun içinde vakit geçmeden organ bağışı yapalım ve organa ihtiyacı olanlara bir organ da biz olalım” dedi. 

İMKANIM OLSAYDI ORGANIM DA OLURDU!

Talihsiz Pınar Kadirhan da, “Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. 7 yıldır karaciğer nakli bekliyorum. Geçtiğimiz gün risk gurubunda olduğum için ilk sırada olduğumdan dolayı karaciğer nakli için güzel haber geldi. Bana uygun olan bu nedenle 6 saat içerisinde orda olmam gerekiyordu. Ama Kars’ta yaşadığımız için imkânlarımız olmadığı için Ankara’ya 6 saat içerisinde gidemedik. Ayrıda Sağlık Bakanlığı’nın hava ambulansı olduğundan haberimiz yoktu. Bu nedenle doktorlarımızın ve benim durumumda olan hasta ve hasta yakınlarının bilinçlendirilmesini istiyorum. Ankara yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi görüyorum. Ailemin de maddi durumu iyi olmadığı için ve Ankara’da yakın akrabamız olmadığı içinde kalacak yerimiz yok. İnsanın anne ve babasının yanında olmaması ve benim gibi hasta birisinin çok zor. Kars’ta kontrolü olarak Kars Devlet Hastanesi’nde kan testlerim yapılarak Ankara’da ki doktorlarıma düzenli olarak bildiriliyor.” şeklinde konuştu. 

ORGAN NAKLİ İÇİN CAMİLERDE HUTBE OKUNSUN

Organ nakli konusunda vatandaşların bilgilendirilmeleri adına camilerde hutbe okutulması gerektiğini de belirten Kadirhan, şu çağrıda bulundu:

“Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde ki doktorlarım, Meral Hanım İshak Hoca ve Nurgül Hanım’a teşekkürler ediyorum. Ben başta Sayın Valimizden, üniversitemizden, sağlık yetkililerinden yetkililerden özellikle Müftü Beyimizden halkımızın organ nakli konusunda bilinçlendirilmesi için paneller yapılmasını, gerekirse toplumda farkındalık oluşturulması için yürüyüşler, toplantılar, düzenlenmesini istiyorum. Türkiye’nin birçok yerinde inanç yönünden organ naklinin dinsel yönden sakıncalı olduğunu düşünüyorlar. Bunun böyle olmadığını halkımıza anlatmak için Cuma fetvalarında bile halkımıza anlatmalarını rica ediyorum. Hani “doğduğumuz zaman nasıl geldikse öğlede gideceğiz” gibi düşünüyorlar. Bunu böyle olmadığını organ naklinin günah olmadığını herkese anlatarak haykırmalarını istiyorum. Sadece karaciğer değil bütün organların nakli için. Medya aracılığı ile de bunun yansıtılmasını istiyorum. Bende sağlıklı insanların yaşadıkları gibi yaşamak istiyorum artık bu gün ilaçlarımı kullanmasam baba bir şey olur mu? Kuşkusu ile yaşamak istemiyorum. Bir şey olacak diye hareketlerimi kısıtlamak istemiyorum.” 

“BİR GÜN ÇARESİZ KALMAYIN” ÇAĞRISI

Kadirhan’ın ailesi de maddi durumlarının iyi olmadığını ifade ederek bu tür hayati konularda imkanı olmayanların devlet güvencesi altında hava ambulansından yararlandırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bizim maddi durumumuz iyi değil. Hava ambulansı çok pahalı ve Ankara’da da yakınımız olmadığı için barınacağı yerimiz bile yoktur. Peki biz ve bizim gibi aileler ne yapmalı? Bu tür vakalarda bizler gibi imkan eline geçip te imkansızlık nedeniyle çaresizleşen aileler ne yapmalı? Bu konularda gerekli kolaylıkların gösterilmesini istiyoruz.” dediler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.