1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 500 Yıllık Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Ebru, Kars’ta
500 Yıllık Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Ebru, Kars’ta

500 Yıllık Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Ebru, Kars’ta

​​​​​​​Okulu olmayan ve usta çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelen 500 yıllık geleneksel Türk süsleme sanatı Ebru, Kars’ta da icra ediliyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Valiliği bünyesinde Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) desteği ile gerçekleştirilen kurslarda, kadınlar Ebru sanatını öğreniyor.

Önceki dönem Kars Valisi Rahmi Doğan’ın girişimleri sonucu Kars Kültür ve Sanat Evi’nde 2 yılı aşkın süredir “Türk Süsleme Sanatları Projesi” kapsamında düzenlenen kurslarda, usta öğretici Güler Erhan tarafından Karslı kadınlar ebru sanatını öğreniyor.

Ebru ustası Güler Erhan, şu anda kurslara katılan 10 kadına ebru sanatını öğrettiğini ve kadınların artık kumaş üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.

Ebru kurslarının bu dönem sona erdiğini belirten Güler, kursların devam etmesini istediklerini belirterek: “Şu anda 10 kadın öğrencim var. İlk önce kâğıt üzerinde çalışıyoruz. Öğrencilerimiz bu sanatı kâğıt üzerinde çalıştıktan sonra kumaş üzerinde çalışarak bu sanatı öğreniyorlar. Toprak boya, atkuyruğu ve gül dalından yapılmış fırçalar ile çalışıyoruz. Öğrencilerimiz önce öğreniyor, daha sonrada ahşap, seramik ve kumaş gibi objeler üzerinde çalışıyorlar. Kars Valiliği bünyesinde SERKA desteği ile kursumuz devam ediyor. Bu sanatı öğrenmek isteyenler buyursun gelsin. Ama ne azık ki bu dönem kurslarımız son buluyor. Kurslarımızın devam etmesini istiyoruz” dedi.

Ebru'nun okulu olmayan bir sanat olduğunu da ifade eden Ebru usta öğreticisi Güler Erhan: “Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Ebru, Osmanlı döneminde İpek Yolu ile Türklere gelmiş bir sanat dalıdır. Yaklaşık 500 yıldan beri bu sanat ülkemizde devam etmektedir. Bu sanatın okulu yoktur. Usta çırak ilişkisi ile devam etmektedir. Ben de bu sanatı eşim Salih Erhan’dan öğrendim. Eşim çok değerli bir ebru üstadıydı. 90 yılında öğrenmeye başladım ve 8 yılda usta oldum. 98 yılından bu zamana kadar ebru sanatını öğretmeye çalışıyorum. Öğretici olarak çalışıyorum. Birçok öğrenci yetiştirdim. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde başta Ankara olmak üzere bu sanatı öğretmeye devam ediyorum. Daha sonra da Kars’a geldim. Kars’ta da bu sanatın yayılmasından mutlu oldum. Ebru öğretmek beni mutlu ediyor. İki buçuk yıldan bu zamana kadar aralıksız olarak Kars’a gelip gidiyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.