1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 50 yıllık ağaçlar kurudu
50 yıllık ağaçlar kurudu

50 yıllık ağaçlar kurudu

Kars’ın Kağızman ilçesi Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) bahçesinde her yıl tonlarca meyve veren ağaçlar bakımsızlık ve ilgisizlik soncu kurudu.

A+A-

Kağızman’da yemyeşil olan 50 yıllık ağaçlar bakımsızlık ve ilgisizlik sonrası kuruması vatandaşların aşırı tepkisine neden oldu. Yatılı Bölge Okulu bahçesinde yıllarca meyve veren ve tonlarca meyvesi satılan okul bahçesindeki kayısı ağaçları son yıllarda bakımsızlıktan kurumasına bir anlam veremediğini belirten ilçe halkı ağaçların bakımı konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istediler. Vatandaşlar, “Okulda personel olmasına rağmen hatta susuz kalmaması ve ağaçlar kurumaması için okul bahçesine İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından sondaj vurulup su çıkarıldığı halde okul 300 ağacın kuruması kabul edilir değil.” dediler. “Okulun her imkânı olmasına rağmen neden bu ağaçların kurumasına göz yumarak okulu çöle çevirdiler” diye de tepki gösteren vatandaşlar, “Muhteşem bir görünüme sahip olan ağaçlar maalesef ilgisizlik sonrası kaderine terk edilmiş ve kurumuştur. Bir ağaç bir can demektir. Bir çocuğun büyüyüp yetişmesi için ne kadar emek istiyor ise bir ağaçta aynı çocuk gibi bakım ister. Kağızman’da kuruyan 300 ağaç için yetkililer neden duyarsız.” diyerek  tepkilerini dile getirdiler.

Kağızman’ın merkezinde geniş bir araziye sahip olan YİBO, bahçesinde bulunan kayısı ağaçları ile bilinir. Bu ağaçlar, yaklaşık 10 yıl öncesine kadar tonlarca kayısı üretiyordu ve bu kayısılar ihale usulü satılarak okula maddi kaynak sağlanıyordu.

Kağızman YİBO’nun eski müdür yardımcısı Necmettin Turan, “Onlarca ton kayısı satıyorduk” diyor ve ekliyor; “Bu ağaçlar bizim zamanımızdayken her hafta iki, üç kere sulanıyordu. Bir tek kuru dal göremezdiniz. Şimdi niçin kuru öğrenmek istiyorum. Okulda 2003-2006 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından çeşitli projeler yapılmıştı. Bu projeler çerçevesinde Kağızman YİBO adeta yeni bir görünüme bürünmüştü. Bu projelere okul bahçesi de dahildi. 2004 yılında okul bahçesine açılan sondaj ile su çıkarılmış ve ağaçların sulanması amaçlanmıştı.” dedi.

Kağızman ilçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Parlak da, “Orada baz istasyonu var. Bu yüzden kurumuş olabilir” derken, Kağızman’da sulama sularının son dönemlerde çok kirli olması ve yeterince sulama suyunun ilçe merkezine kanalize edilmemesi de ayrı bir tartışma konusu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.