
466 kültür varlığına kredi desteği
TOKİ, 466 kültür varlığına kredi desteği verdi
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda TOKİ’nin, 466 kültür varlığına kredi desteği verdiği belirtilirken, 2013 yılı restorasyon kredisi başvurularını 8 Nisan-3 Mayıs 2013 tarihleri arasında kabul edeceğini duyurdu.
Açıklama şöyle:
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) modern şehirler inşa ederken bir yandan da unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırmaktadır.
TOKİ, sivil mimari örneği, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kaynak sağlamaktadır. Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı amacıyla 2005 yılında “restorasyon kredisi” uygulaması başlatan TOKİ, bugüne kadar 466 kültür varlığına kredi desteği vermiştir.
TOKİ, 2013 yılı restorasyon kredisi başvurularını 8 Nisan – 3 Mayıs 2013 tarihleri arasında kabul edecektir. Her bir proje için, keşif özetinin % 70’ine kadar ve en fazla 115.000, 00 TL ( yüz on beş bin lira) olmak üzere kredi kullandırılabilecektir. Restorasyon kredisi başvurusunda gayrimenkul sahibinin Toplu Konut İdaresi’ne yazılı olarak başvuruda bulunması gerekir. Başvuru sırasında aşağıdaki doküman ve bilgilerin bulunması zorunludur.
Dilekçe (ikametgah adresi, telefon numaraları, varsa e-posta adresi yazılacaktır).
Onarılacak eserin “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü”nden onaylanmış rölöve ve restorasyon projesi ve kurul karar yazıları.
Restorasyon raporu (taşınmazın tarihçesi veya özel ismi var ise örneğin …. Konağı ….Evi gibi bildirilecektir).
Onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu (gerçeğe aykırı keşif özetleri kabul edilmeyecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığının karşılıksız uygulama yardımından faydalanan projeler bu yardımı kullanacakları kalemleri keşif özetlerinde göstermeleri ve diğer kamu desteklerini beyan etmeleri gerekmektedir)
Yapının dışını, içini ve çevresini detaylı biçimde gösteren tanıtıcı nitelikteki fotoğraflar (en a 9 * 12 cm boyutlarında)
Arsanın ve binanın durumunu gösteren, belediyesinden onaylı vaziyet planı (1/200 veya 1/500 ölçekli).
Tapu örneği, çaplı tasarruf vesikası.
Nüfus cüzdanı örneği ve ikametgah belgesi (muhtarlıktan tasdikli nüfus cüzdanı örneği).
Kredi kullanılacak olan yapının mülkiyeti hisseli ise, hissedarlardan her birinin ayrı ayrı dilekçe, nüfus cüzdanı örneği, ikametgah belgesi ve muvafakatname vermesi veya hissedarlardan birine vekaletname vermesi gerekmektedir.
Kredilerde özellikle tarihi kent dokularının sağlıklaştırılmasına yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecektir. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacaktır. Taşınmaz kültür varlığının bakım, onarım ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamının sağlanması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunludur.
Başvurular aşağıdaki adrese bizzat veya kargo ve diğer posta araçlarıyla yapılabilecektir.
Adres: T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Bilkent Plaza A3 Blok Kat 6
Bilkent - ANKARA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.