1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 40 dağcı, Ani’nin fethini 2254 rakımda kutladı
40 dağcı, Ani’nin fethini 2254 rakımda kutladı

40 dağcı, Ani’nin fethini 2254 rakımda kutladı

İzmir ve Kars’tan 40 dağcı ve doğa tutkunları Ani Ören Yeri’nin fethinin 958’inci yıldönümünü 2254 rakımlı Yahni Dağının zirvesinde kutladı.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından Anadolu’nun kapılarının Türklere açılışını başlatan Ani Ören Yeri’nin fethinin 958’inci yıldönümü kentte çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanıyor.

Kars Valiliği koordinasyonunda düzenlenen etkinlikler kapsamında; Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilciliği ve Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü tarafından Kars Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün destekleri ile Yahni Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirildi.

Etkinlikte dağcılar, Ani Ören Yeri’ni gezdikten sonra 2254 rakımlı Yahni Dağına tırmanarak, Ani’nin Fethi’nin 958’nci yıldönümü zirvede kutladı. Dağcılar gezi ve tırmanışta çektikleri video ve fotoğrafları da sosyal medya hesaplarından paylaşarak Kars’ın gönüllü tanıtım elçisi oldular.

KOZAN, “ANADOLU’NUN KAPILARI MALAZGİRT’TEN ÖNCE ANİ’DE AÇILDI”

Ani’nin Türk tarihi için çok büyük bir önemi olduğunu, Anadolu’nun kapılarının Malazgirt’ten önce Ani’de Türklere açıldığını söyleyen Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan, “Sultan Alparslan, Bizanslılarla Malazgirt’te karşılaşmadan önce Ani ve çevresindeki Bizans’ın gücü sayılabilecek Bargatlı Krallığının iki önemli bölgesini yok etmeye başlamış. Ani’yi 1064’te ele geçirdikten sonra da Büyük Ermenistan Krallığının ilk ve en büyük eyaleti Vaspurakon’u da ele geçirdi ve Malazgirt’te büyük zafere ulaşmıştır. Yani aslında Anadolu’nun kapıları Malazgirt’ten değil Ani’den açılmaya başlanmıştır. O yüzden Kars’ta olmaktan son derece büyük bir mutluluk duymaktayız. Hep birlikte 30’u İzmir’den olmak üzere 40 dağcı arkadaşımız ile birlikte Ani Ören Yeri’ni gezdikten sonra 2554 rakımlı Yahni Dağına zirve yaparak Ani’nin fethinin 958’inci yılında yerinde kutlamanın mutluluğunu yaşadık. Bizlere destek veren Kars Valisi Sayın Türker Öksüz başta olmak üzere, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin’e, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nedim Aslan’a teşekkür ediyorum” dedi.

DURMUŞ, “ANİ’NİN FETHİ, MALAZGİRT ZAFERİ’NİN ELDE EDİLMESİN ANAHTARIDIR”

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars Şube Başkanı Tacettin Durmuş da yaptığı açıklamada; Ani’nin fethinin, Malazgirt Zaferi’nin elde edilmesin anahtarı olduğunu, binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Ani’nin, ülkemiz ve Kars için önemli bir Ören Yeri olduğunu söyledi.

Kars’ın Ani ile birlikte tarihi, turistik, inanç turizmi ve doğal varlıkların son yıllarda daha fazla dünyaya tanıtıldığını da söyleyen Durmuş, “Bizler de ilimizde faaliyet gösteren dağcılık kulüpleri ve doğa tutkunları ile birlikte şehrimizin tanıtımına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Kars özellikle yüksek irtifalı dağları ile dağcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Öncelikli olarak 90 bin şehidi bağrında barındıran Allah’u Ekber dağlarında yılın dört mevsiminde doğa yürüyüşleri ve tırmanışlar gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Kars Valiliği koordinasyonunda düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında; Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilciliği olarak ve Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü ile birlikte Kars Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün destekleri ile Yahni Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirerek, Ani’nin fethini Yahni Dağının zirvesinde kutlandık.” diye konuştu.

Düzenlenen etkinliğe Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz, Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan, Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Kars Şube Başkanı Tacettin Durmuş ve İzmir ve Kars’tan 40 dağcı ve doğa tutkunu katıldı.

40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(1).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(2).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(3).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(4).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(5).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(6).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(7).jpeg40-dagci,-ani’nin-fethini-2254-rakimda-kutladi-(8).jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.