
30 Yıllık Mera Davası Şehre Taştı
Kars’ta 30 yıldır süren, 1.5 yıl önce de 2 kişinin ölümüne, yaralanmalara ve 16 kişinin hapse girmesine neden olan mera davası merkeze 26 kilometre mesafedeki Küçükyusuf köylülerini çileden çıkardı.
Dün gece Kocabahçe köylülerince arazilerinin tacize uğradığını iddia eden Küçükyusuf köyünden yaklaşık 100 kişi 20 traktörle Vali Eyüp Tepe ile görüşmek için saat 12.00 sıralarında Kars’a geldi. Şeker Fabrikası civarındaki Kars girişinde Emniyet Müdürlüğü ekiplerince şehre girmelerine izin verilmeyen köylüler saatlerce eylem yaptı.
Kars Emniyeti Çevik Kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde Küçükyusuf köylüleri köylerine ait merayı kullanamadıklarını ve bunun haksızlık olduğunu dile getirdiler. Traktörlerle şehre girmelerinin mümkün olmayacağının söylenmesi üzerine muhtar vekili Ahmet Ubiç’in de aralarında bulunduğu 5 kişilik heyet, polis otolarıyla Vali Eyüp Tepe ile görüşmeleri için şehir merkezine götürüldü. Muhtar vekili ve heyet Vali Tepe ile görüşürken köylüler ise şehir merkezine girişlerine izin verilmeyen kavşakta eylemlerini sürdürdüler. Ellerinde köyleri lehine Yargıtay kararı olmasına rağmen merayı kullanamadıklarını ifade eden köylüler sorunlarının çözümüne kadar yolda bekleyeceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini söylediler. Köylerinde korku ile yaşadıklarını, kadın ve çocuklarının sürekli tedirginlik içinde olduklarını belirten Küçük Yusuflular, haklarını hukuk yoluyla aradıklarını ve aramaya da devam edeceklerini kaydettiler.
Vali Eyüp Tepe ile görüşen heyet akşam saatlerinde eylemin yapıldığı yere geldiler. Muhtar vekili Ammet Ubiç, görüşmede Vali Eyüp Tepe’nin her iki köy muhtarlarıyla da görüşme yapacaklarını ve sorunun çözümü için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini, bu süre içinde de köydeki güvenliği devlet olarak sağlayacaklarını söylediğini iletti.
Muhtar Vekili Ahmet Ubiç, “Geçen sene istenmeyen olaylar meydana geldi. Bu olaylardan dolayı Kocabahçe köyünden iki kişi vefat etti. Bizden de şu anda 12 kişi cezaevinde, 4 tane de tahliye var. Elimizde de Yargıtay’ın verdiği bir karar vardır. Buradaki mahkemede aynen o Yargıtay kararına uydu. Hiçbir hakları orada olmadığı halde gece saat 24.00 sıralarında Kars Valiliğinin haberi var mı yok mu ona tam olarak bilmiyorum, ne doğrultuda olduğu yönünde çalışmaları devam ediyor. 3 bin hayvanla, 50 traktörle kendi meramıza şu anda haksız halde baskın yaptılar ve daha önce Sayın Kars Valisinin bu konuyla ilgili ‘her iki köyde kullanmayacak’ şeklinde ihtiyati tedbir kararı vardır. Sayın Valimizle şimdi görüştük, gereken çalışmaları yapıyor. Onların da muhtarıyla konuştuktan sonra gereken karar ne çıkarsa bize iletecek. Mera bizim köye 500 metre uzaklıkta. Diğer köye de 10 kilometre. Davalık olan yerde 3 bin 132 dönüm. Şu anda burada kararımızda yazılıdır. Yargıtay kararı vardır burada. Ve bu Yargıtay kararının son krokisi de buradadır. Kocabahçe köyüne dair her hangi bir şey burada yoktur. Bu dava yaklaşık 30-35 yıldır sürüyor. Sürekli mahkeme, mahkeme, mahkeme… Ama bu Yargıtay kararından sonra hukuk yolu kapandı. Yargıtay’dan gelen kararı onlar tekrar temyize gönderecekler. Hukuk görevini yaptı. Tamamen hiç bir hakları olmadığını, bizim köyün kadim merası olduğu yönünde gerekçeli kararımızda vardır. Devletin yasal hakları neyse sonuna kadar da gitmeye, gerekirse İç İşleri Bakanına, Başbakan’a kadar sesimizi duyuruyorum. Lütfen devletin büyükleri bu işe al atsın. Bizimse bizim, onlarınsa onların en azından bir çözümde bulunulsun.” şeklinde konuştu.
Köylülerden Erkan Uluçay, “Bizim bugünkü eylemimizin sebebi; yıllardan beri sonuçlanmamış ve sonuçlanmayı hiç umut etmediğimiz bir davadan dolayıdır. Şu anda köyümüzün merası Kocabahçe tarafından işgal edilmiş. Sayın valimizin de bilgisi var. Valinin bilgilerine rağmen biz bu duruma gelmişiz ve kendimiz artık köyümüzde yaşanmaz duruma geldiğimiz için buraya gelmişiz. Bizim her hangi kötü amacımız, başkalarına saldırı gibi bir niyetimiz yoktur. Bu olaylar çoktandır devam ediyor.” dedi.
Köylülerden Mansur Obiç, “Kanunu dinlemeden gelmiş tekrar meramızı işgal etmiş, çoluk çocuklarımız mağdurdur. Devlet de bize baksın. Yüzbaşıya 100 defa telefon ettik, cinayet çıkmasın diye. Ben kendim büyük olarak cahillerin önüne geçtim. Burada da şikayet etmişler Çevik Kuvvet, trafik polisleri motorlarımızı eğlettiler. Biz Valiye çıkacaktık, bırakmadılar. Şimdi böyle mağduruz, devlet bize baksın, ne yapalım? Muhtarla köyün heyeti valiyle görüşmeye gitti.” diye konuştu.
Köylülerden Cevdet Uluçay’ın, “Şu an bizim köy işgal altındadır.” ifadelerinin ardından bir yaşlı vatandaş da, “Yargıtay’ın verdiği kararı dinlemiyorlar, basıyorlar, giriyorlar. Bu kararı ben vermemişim, biz vermemişiz, Yargıtay vermiş. Yargıtay’ın 11 üyesinin imzası vardır burada. Ben buradan İçişleri Bakanına sesleniyorum, Adalet Bakanlığına sesleniyorum, Bizim 20 adamımız hapistir. Ben sayın başbakan’a sesleniyorum, sayın Adalet Bakanına sesleniyorum. Yargıtay’ın 11 üyesinin imzası vardır bu kararda. Geçen sene biz yine böyle geldik bağırdık ama devlet bakmadı bize cinayet aramızda çıktı 2 kişi öldü. Şimdi bizim köyden 20 kişi cezaevinde, demir parmaklıkların arkasındadır. Biz şu anda merayı kullanamıyoruz.” dedi.
Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Aydemir’in vatandaşlara köylerine dönmelerini istemesinden sonra traktörlerine binip köylerinin yolunu tuttular.
1.5 yıl önce Küçük Yusuf Köyü ile Kocabahçe köylüleri arasında ihtilalı mera yüzünden kavga çıkmış, olayda Kocabahçe Köyü’nden iki kişi hayatını kaybetmiş, Küçük Yusuf Köyü’nden 16 kişi Adli mercilerce tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.