1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 29 Eylül 1855 Kars Zaferi
29 Eylül 1855 Kars Zaferi

29 Eylül 1855 Kars Zaferi

Osmanlı ordusu Kars halkı ile birlikte kahramanca bir savunma yaparak 29 Eylül 1855 günü Kars Zaferini kazanmıştır.

A+A-

Bu tarih Türk tarihinin şanla şerefle dolu sayfalarından biridir.

Bu tarihte Kırım Savaşı Kars Zaferiyle sona ermiştir.

Osmanlı Devleti sıcak denizlere inme düşüyle doğudan Anadolu’ya saldıran Çarlık Ordusu’nun kuşatmasına İngilizlerle ittifak yaparak  karşı koymuştur.

Açlığa, amansız soğuğa, silah ve mühimmat eksiğine karşın umudunu kaybetmeden direnen Kars halkı zafere ulaşmıştır.

Bu direnişe Kafkasya’da yiğitliği ile nam salan, Ruslar tarafından Kaçak Haşimoğlu diye bilinen, Çarlık Ordusunun Türk köylerini ve bölgelerini baskıdan inim inim inlettiği bir dönemde kurduğu birliği ile mücadeleye atılan, Karapapaklardan oluşan küçük bir ordusuyla Osmanlı’nın imdadına koşan ve Sultan Abdülmecit tarafından Paşa unvanıyla taltif edilen Borçalılı Haşimoğlu Arslan Paşa direnişin son günü, zaferin ilan edildiği gün Rus Ordusu geri çekilirken şehit olmuştur.

Rus kaynaklarında, Rus resmi belgelerinde ve özellikle General Muravyov’un anılarında geçen, Arslan Paşa’nın kahramanlıkları saymakla bitmez.

Osmanlı Devleti’ne sığındıktan sonra bir süre Ardahan Kalesi komutanlığı yapan Borçalılı Haşimoğlu Arslan Paşa Kars Kalesi’ne komutan olarak atanır ve savaşın sonuna kadar direnişte kale komutanı olarak yer alır.

Cephe hattında vuruşan kardeşinin Ruslar’ın eline esir olarak geçtiğini öğrenen Arslan Paşa tek başına atına atladığı gibi düşman kuvvetlerinin içine dalar, burada şehit olur.

Azerbaycanlı Profesör Fahir Valehoğlu’ndan  öğreniyoruz (bknz.Karapapaklar, Fahir Valehoğlu) Bu savaşın sonunda Kars’a gazilik unvanı ve madalyası verilir. Bu zafer dünyada yankılar bulur. Kanada’da bir kasabaya Kars adı verilir Ottowa’nın 25 mil güneyindeki Wellington Kasabası, Kars direnişinde İngiliz kuvvetleri arasında görev yapan hemşehrileri General Williams’ın anısına bu Kars adını benimserler.

Amerika’da yayınlanan Harper’s Weekly gazetesi bu zafere sayfalarında yer verir. Haber Avrupa ile Amerika arasına çekilen telgraf hattıyla duyurulmuştur. K.MarxDoğu Sorunu” (Türkiye) adlı eserinde bu savaşın önemini vurgular ve uzun uzun bahseder.

Bu zaferin mimarlarından olan aziz büyüğümüz Borçalılı Haşim Oğlu Arslan Paşa’yı sevgi ve rahmetle yad ediyoruz. ,

Onun torunlarından bir kaçı Kars Arpaçay Tomarlı Köyü’nde yaşamaktadır. Hemşehrimiz Av. Cengiz Şıklı (E. Psikolog) torunun torunudur.

Arslan Paşa’nın tek oğlu ; 1914’te Erzurum’da Taşnaklar tarafından camiden çıkarken sırtından hançerlenerek şehit edilen Arslan Paşabey’in büyük kızı Elmas Hanım’ın torunu olan Cengiz ŞıklıSivas, Kayseri ve Erzurum’da yaşayan yüzlerce torunu daha vardır. Torunları arasında birkaç vali ve profesör vardır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum