1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 28 Mayıs - Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Cumhuriyet Bayramı
28 Mayıs - Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Cumhuriyet Bayramı

28 Mayıs - Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Cumhuriyet Bayramı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Azerbaycan Cumhuriyeti`nin “28 Mayıs – Cumhuriyet Bayramı” dolayısı ile bildiri yayınladı.

A+A-

Başkonsolosluk tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yüz iki yıl önce – 28 Mayıs 1918 tarihinde Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`nin ilan edilmesi ülkemiz tarihine büyük etkinlik olarak dahil oldu. Bağımsız, özgür, demokratik bir Cumhuriyet kurmayı hedefleyen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti sadece 23 aylık faaliyeti devrinde halkın milliyetci şüurunu yeniden uyand;rd;, onun kendi kaderini belirlemeye muktedir olduğunu sergiledi. 28 Mayıs 1918 tarihinde kabul edilen İstiklal Deklarasyonundan da belli olduğu üzere bu muhteşem tarih Azerbaycan halkının bağımsızlık duyularını daha da güçlendirdi. Yeni kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, kendi tarihsel görevini onurlu bir şekilde yerine getirdi. Azerbaycan`ın ilk Parlamenti ve Hükümeti, devlet aparatı teşkil edildi, ülkenin sınırları belirlendi, istiklal marşı ve amblemi yaradıldı, ana dili devlet dili olarak ilan edildi, eğitimin ve kültürün gelişimine özel dikkat verildi. Azerbaycan`ın ilk üniversitesi tesis edildi, eğitim millileştirildi, halkın sonraki yıllarda kültür yükselişi için zemin hazırlayan, toplumsal fikir tarihi açısından müstesna derecede önemli olan işler görüldü.

Mevcudiyyetinin ilk günlerinden itibaren halk hakimiyeti ve insanların beraberliği ilkelerine bağlı olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti bütün ülke vatandaşlarına aynı hukuklar ve haklar vererek ırkı, milliyeti, dini ve sınıfı eşitsizliği ortadan kaldırdı. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`ni tanıyan ilk ülke ise Osmanlı devleti oldu. Dünya birliği tarafından tanınan Halk Cumhuriyeti`nin faaliyeti sayesinde Azerbaycan`ın uluslararası hukukun öznesi haline gelmesi 1920 yılının Nisan ayında bolşevik işgalinden sonra Azerbaycan`ın bir devlet olarak dünyanın siyasi haritasından silinmesinin önüne geçti.

Halk Cumhuriyeti`nin ömrü uzun olmasa da, 23 ay müddetinde büyük işlere imza atmıştır. Devlet bayrağının yanısıra Azerbaycan vatandaşlığı da tesis edilmişdir. Milli ordu yaradılmış ve Kafkas İslam Ordusu ile birlikde Bakü işgalcilerden kurtarılmış ve azad edilmiştir. 200`den fazla kanun Kabul edilmiştir. Onların arasında müslüman doğuda ilk defa kadınlara sesverme hukuku veren kanun da yer almaktadır. Bütün bu ve diğer adımlar şunu kesinleştirmektedir ki, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`nin kurucuları ülkemiz ve halkımız için büyük işler görmüşler. Azerbaycan devleti ve halkı Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`nin kurucularının hatırasını aziz tutmakta ve bu hatıra bizim kalbimizde yaşamaktadır.

23 ay sonra Cumhuriyet`in sükut etmesi bir daha kanıtladı ki, bağımsızlığı korumak onu elde etmekden çok daha zor bir işdir. 1918 yılında yükseldilen bayrak 1920 yılında indirildi. Daha sonra ilk kez resmi olarak bu üçrenkli bayrak ulu önder Haydar ALİYEV tarafından Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Ali Meclis`nin oturumunda resmi devlet bayrağı olarak yükseldilmiş ve tesis edilmiştir. Aslında, bağımsızlığa giden yol bu tarihi andan başlamıştır. Sovyetler Birliği hala yaşamaktaydı ve Milli Liderimiz tarafından atılan bu cesaretli adım onun kendi halkına, devletine ve onların geleceğine ne kadar büyük önem verdiğini bir daha göstermektedir.

1991 yılında Sovyetler Birliği`nin sükut etmesi sonucunda diğer müttefik Cumhuriyet`lerle birlikte Azerbaycan da kendi bağımsızlığına kavuştu. Bu bizim için XX yüzyılda ikinci bir şans demekti. Lakin ne yazık ki, ülkede devam eden nahoş süreçler genc bağımsız Azerbaycan`ın ayakta sağlam dura bilmesine, kendi bağımsız siyasetini yürütmesine ve halkın beklentilerini doğrulta bilmesine imkan tanımamaktaydı. Ülke idare edilemez hal almıştı. Tam da o yıllarda Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ münakaşası alevlenmiş ve topraklarımız işgal altına düşmüştü. Ülkemizde kaos, geniş kriz hüküm sürmekteydi ve ekonomi felç durumundaydı. Dönemin Azerbaycan`a başkanlık yapanlarının hayata geçirdikleri bu rejim, bu başarısız politika sonucunda ülkede vatandaş savaşı – iç savaşı başlamıştı. Azerbaycan halkı bu durumdan bir çıkış yolu aramaktaydı. Halkımız kurtuluş yolunu Haydar ALİYEV`in simasında gördü, onu hakimiyete davet etti ve bir daha kendi bilgeliğini kanıtladı.

1993 yılı modern tarihimizde dönüş noktasıydı. 1993 yılına kadar bağımsızlığımız formalite olarak var olmaktaydı, ülkemiz bağımsız politika yürütememekteydi. 1993 yılından sonra Azerbaycan gelişim yoluna başlamış oldu. Azerbaycan`da sabitlik temin edildi ve ülke inançla ileriye gitmeye başladı. Ulu önder Haydar ALİYEV`in halk ve devlet karşısında eşsiz hizmetleri vardır. Haydar ALİYEV`in halk önündeki en önemli hizmetlerinden birisi de Azerbaycan`ın gerçek bağımsızlık yoluna başlaması olmuştur. İster siyasi, ister ekonomi, isterse de başka alanlarda oldukca ciddi reformlar gerçekleştirildi. Nizami ordu yaradıldı. Ülkemize büyük oranda dış sermaye gelmeye başladı. Kısacası, tam da o dönemlerde Azerbaycan`ın stratejik gelişim yönleri belirlendi.

Azerbaycan halkının Ümummilli lideri Haydar ALİYEV`in bu siyaseti onun başarılı devamçısı İlham ALİYEV tarafından muvaffakiyetle devam etdirilmekte ve zenginleştirilmektedir. Bugün Azerbaycan belirtilen stratejik gelişim yönlerini rehber tutarak bölgede ve dünyada değişen durumlara uygun olarak kendi inançlı politikasını yürütmektedir. Bugün ülkemiz bağımsız bir politika izleyerek, ulusal çıkarları sağlamak için büyük adımlar atmış ve büyük başarılar elde etmiştir.

Bu bağlamda, Cumhuriyetimizin 102. Yıldönümü münasebetiyle bütün dünyadaki soydaşlarımzı en içten duygularımızla tebrik ediyor ve hepsini kucak dolusu sevgilerle selamlıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.