1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 2011 stratejisi belirlendi
2011 stratejisi belirlendi

2011 stratejisi belirlendi

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO), 2011 yılı stratejilerini belirlemek amacıyla Veteriner Hekimlerle Kars Öğretmenevi’nde yemekli toplantı da bir araya geldi.

A+A-

Basın mensuplarının da davet edildiği toplantıda, 2011 hedefleri ile ilgili olarak açıklama yapan Kars VHO başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, “Yeni yılla birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de birtakım yeni gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeler karşısında oda olarak sorunlarımızı saptamak ve meslekle ilgili yeni stratejileri masaya yatırmak ihtiyacı doğmuştur. Hayvancılık ve veteriner hekimlik mesleği %75’i hayvancılıkla geçinen bölgemiz için oldukça önem taşımaktadır. Bu bağlamda meslek odası olarak bizlerin yeni gelişmelere karşı duyarsız ve ilgisiz kalmamız düşünülemez.” dedi.

Yeni çıkan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile birlikte veterinerlik mesleği açısından da önemli gelişmelerin olacağına vurgu yapan Öztürkler, daha sonra şöyle konuştu. “Henüz yönetmelikleri çıkarılmamış olan yasanın bizleri ilgilendiren kısmında görüş bildirebilmemiz ve birtakım yeni uygulamalarda veteriner hekimlerin alacağı rolleri belirlemek için meslektaşlarımızla bir araya gelip konuyu enine boyuna tartışmak için toplandık. Yeni koşullar içersinde, bölgemiz açısından biz neler yapabiliriz, bazı önemli şeyler yapabilmek için nasıl bir strateji belirlemeliyiz ve bölgemize daha faydalı olabilmek için neler yapabiliriz? Bu sorulara cevap aramak, Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte yapacağı yönetmelik taslağı çalışmalarına katkı sunmak, ortaklaşa yapılacak projelerle ilgili görüş bildirmek için yaptığımız bu toplantının çok verimli geçeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca yeni yasanın veteriner hekimleri ilgilendiren kısmı ile çıkarılacak yönetmelikler de nelerin gerektiği, veteriner hekimlerin genel ve bölgesel sorunları, serbest veteriner hekimlerin sorunları, yetkilendirilmiş veteriner hekimliğin getireceği avantajlar ve dezavantajlar, büyük oranda kamunun sorumluluğunda yürütülen aşılama ve küpeleme çalışmalarının serbest veteriner hekimler tarafından üstlenip üstlenilmeyeceği konuları da görüşüldü.

TOPLANTI SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN GÖRÜŞ VE ÖNERİLER İSE ŞU ŞEKİLDE AÇIKLANDI

“Kamunun iş yükü her geçen gün artmakta ve devlet asli görevi olan kontrol ve denetimi yapmakta birtakım güçlükler yaşamaktadır. Bu yüzden yeni yasa ile birlikte “Resmi Olarak Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim” kavramı gündeme getirilmiş olup, bunun yönetmeliği ve altyapısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Serbest Veteriner Hekimlerin sayısı her geçen gün artmakta ve sorunları da büyümektedir. Eğer iyi bir idari ve teknik altyapı oluşturulursa , “Resmi yetkilendirilmiş veteriner hekim” yöntemiyle kamudaki veteriner hekimlerin iş yükünü oldukça artıran, aşılama-küpeleme çalışmaları serbest veteriner hekimlere verilerek daha sağlıklı bir mekanizma kurulabilir.

Bakanlığın odaların koordinatörlüğünde serbest veteriner hekimler eliyle birlikte yürütmek istediği “Aşılama ve Kimliklendirme” çalışmalarına sıcak bakılmaktadır. Ancak bu çalışmaların başarıya ulaşması için bölgemizde hayvan hareketlerinin yoğunluğu, mera hayvancılığının olumsuz koşulları, yetiştiricinin kayıt tutma ve desteklerden faydalanma gibi konularda bilinçsiz oluşu gibi hususlar önemle dikkate alınmalıdır. İyi bir idari ve teknik altyapı oluşturulmadıkça bu gibi projelerin başarıya ulaşması mümkün değildir. Ayrıca özelleştirilecek veya serbest veteriner hekimlerce yürütülecek hizmetlerin ücreti artırılmalıdır.

Üzerinde iyi düşünülerek ve tartışılarak çıkarılan yönetmelikler gerek Veteriner Hekimlik mesleği ve gerekse hayvancılık için çok verimli çalışmaların önü açılmış olur. Ülkemizin ve bölgemizin şartları göz önünde tutularak çıkarılan yönetmelikler üretkenliği artırarak ekonomik kalkınmaya çok büyük faydalar sağlayabilir. Ülkemiz eskiden olduğu gibi et ithal eden değil ihraç eden bir noktaya gelebilir. Hayvancılık bölgesi olan bölgemiz yine et ambarı haline gelebilir. Bu konuda biz veteriner hekimlere de çok iş düşmektedir.”

VETERİNER HEKİMLERİN ÖNEMLE ÜZERİNDE DURMASI GEREKEN HUSUSLAR:

Veteriner hekimlerin daha etkin ve yararlı olabilmesi ve hayvancılığımızın gelişmesi için özenle üzerinde durulması gereken hususları da aktaran Öztürkler, “5996 sayılı yasa kapsamında çıkarılacak yönetmeliklerin faydalı olabilmesi için genelde ülke ve özelde yöre koşulları göz önünden bulundurulmalıdır. Avrupa Birliği Müktesebatına birebir uyalım derken öz koşullarımız göz ardı edilmemelidir. Gelişen Serbest Veteriner Hekimliğin sorunlarına pratik çözümler üreten nitelikte yönetmelikler çıkarılmalıdır. Muayenehane ruhsatlandırmada Veteriner Hekim odalarına da yetki verilmeli ve odaların yetkileri artırılmalıdır. Odamızın yetiştiricileri bilinçlendirme yönündeki çabaları devam etmelidir.

Reçetesiz ve kaçak ilaç satışı ile mücadele edilmelidir. Ampirik ve yasadışı veteriner hizmetleri yürütmeye çalışanlarla mücadele daha da etkin olmalıdır. Tarım ve Hayvancılıkla ilgili kurum ve kuruluşlarla diyalog artırılmalı, bölgenin tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlarını masaya yatıran paneller yapılmalıdır. Halkla ilişkiler geliştirilmelidir. Halk sağlığı, hayvan yetiştiriciliği, gıda güvenliği ve organik hayvancılıkla ilgili olarak halkı bilinçlendiren çalışmalarda veteriner hekimlere etkin görevler verilmelidir. Veteriner Hekimler arasındaki dayanışma ve işbirliği artırılmalıdır. Veteriner hekimlerin daha iyi ve kaliteli eğitim almalarını sağlayacak yeniden yapılandırma çalışmaları yapılmalıdır.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.