1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN
19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN

Yücel YÜCEL kaleme aldı...

A+A-

19 MAYIS GEMÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN

( 103.yılı Münasebetiyle)

Yücel YÜCEL

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çocuklarda görülen hastalıkların da yön değiştirdiği söylenebilir. İnsan yaşamının merkezine yerleşen teknolojik aletler ve internet, toplumun ve ailenin sosyal yapısından eğitim sistemine kadar hayatın birçok alanını etkiler. Teknolojinin, bireylere birçok alanda sağladığı yararların yanı sıra özellikle çocuklar üzerinde birtakım duygu ve davranış problemlerine yol açabilmektedir. Bu problemlerden bir tanesi de çocuklarda internet bağımlılığıdır. Çocukların internet ve bilgisayar kullanımları üzerindeki kontrollerini kaybetmesi ve bunları ölçüsüz olarak kullanmaya başlaması şeklinde seyreden bu durum, çocuğun sağlıklı gelişimi için üzerinde durulması gereken ve psikolojik tedavi gerektirebilen oldukça ciddi bir sorundur. Bu sorunun ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerin başında ebeveynlerin yanlış tutumları gelir. Teknolojik bir aletin ekranına kilitlenip anne babasını rahatsız etmeyen çocuk birçok ebeveyn için cazip gelir. Ancak unutulmamalıdır ki ebeveynini rahatsız etmeyen çocuk, gelişime kendisini kapatmış, anne baba ilgisini başka yerlerde arayan çocuktur. İnternetin ve teknolojinin içerisinde doğan çocukların daha başarılı olacağı oldukça yanlış bir kanıdır. Çağın gereklerinden dolayı internet ve teknoloji kullanımı ortadan kaldırılamayacağına göre en azından çocukların internet ve teknoloji ile olan eğlence amaçlı ilişkisi en aza indirilmelidir. Yoğun bir şekilde internet kullanan ve bilgisayar oyunları ile zamanını geçiren çocukların, sosyal gelişimlerinin önemli ölçüde gerilediği, özgüvenlerinin düşük, sosyal kaygı düzeylerinin ve saldırganlık davranışlarının ise yüksek olduğu tespit edilmiştir1.

Teknolojik hayatla  beraber değişen yaşam biçimleri çocuklarda gün içinde hareketli geçen süreyi azaltmaktadır. Bu da çocuklarda obezite nin artması ve çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından birisi haline gelmesidir.Çocukların hem fiziksel hem sosyal yönünün gelişebilmesi adına  sanatsal  veya fiziksel aktiviteyi arttıracak faaliyetlere yönlendirilmesi desteklenmelidir. Çocukların ve gençlerin sağlıklı yaşaması, fiziksel, duygusal ve sosyal yönden gelişmeleri, mutlu olmaları, kişilik ve ahlaki değerler kazanmaları ile birlikte  toplum içinde statü kazanmaları çeşitli aktivitelere gerçekleşebilir. Bu aktiviteler içinde spor etkinlikleri önemli yer tutmaktadır. Spor ve sportif etkinlikler sayesinde; çocuklar ve gençler, bir grup içinde rol ve sorumluluk alma, uygun davranış geliştirme, kazanma ve kaybetmeyi kabullenme, takım olabilme, heyecan ve duygusal durumları kontrol edebilme, stresle başa çıkabilme  yeteneklerini kazanabilmektedirler. Spor yapanlar, yapmayanlara göre kendilerini daha iyi hissetmekteler.Spor etkinliklerine katılmak  bireyler için yalnızca boş zaman etkinliklerinden ibaret değildir.

Sonuç olarak; spor etkinliklerinin özellikle dezavantajlı koşullarda yaşayan gençlerin hayatındaki yerine bakıldığında bireysel gelişimleri, spor etkinliklerine ilişkin algıları, aileleri, arkadaşları ve sosyal çevreleri ile ilişkileri açısından olumlu yönde katkıları olduğu, çevrelerindeki bireylerle kurdukları ilişkilerde bağlarının güçlendiği, sosyal anlamda çatışma çözümü gibi kişilerarası becerilere olumlu yansımaları olduğu, yaşadıkları olayları algılamada, değerlendirmede ve karar vermede bilişsel yetkinliklerinde gelişim yaşadıkları görülmektedir. Bununla birlikte spor etkinliklerinde yer almalarının, yaşamlarının birçok alanında kendilerine artılar kattığını düşünen bu gençler, gelecek endişeleri ve geleceğe yönelik planları konusunda da sporun önemli bir yere sahip olduğunu düşünmektedirler. Spor etkinliklerinde yer almanın, kişilik gelişimi konusunda özellikle günlük yaşam aktivitelerini düzen içerisinde sürdürmeye çalışma, toplum içerisinde yaşama konusunda uyum göstermeye çalışma gibi karakter gelişimi olarak nitelendirilebilecek katkıları olduğu görülmüştür. Ayrıca bu gençlerin yetkinlik duygularının gelişmesiyle, kendilerinin geldikleri noktaya gelebilmeleri için çevrelerindeki diğer yaşıtlarına da rol modeli olmaya çalıştıkları görülmektedir2.

Yararlanılan Kaynaklar.

1.https://www.medicalpark.com.tr/cocuklarda-internet-bagimliligi/hg-1920

2.AYKARA. A./ALBAYRAK. H.Olumlu Gençlik Gelişimi Açısından Spor Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.