1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 19 Eylül Gaziler Günü tören ve etkinliklerle kutlandı
19 Eylül Gaziler Günü tören ve etkinliklerle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü tören ve etkinliklerle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta ta çeşitli tören ve etkinliklerle kutlandı.

A+A-

Vali Konağı önünde düzenlenen etkinlikte, Atatürk anıtına Vali Türker Öksüz, 14. Mkz.Piy.Tuğ. Kom Yardımcısı Topçu Albay Erhan Altın ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Boşnak tarafından çelenk sunuldu.

Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesajın da okunduğu törende, Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi öğrencilerinden Gürkan Culfa tarafından şiir okundu.

Daha sonrada Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk 19 Eylül Gaziler Günü’nün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi.

Öztük konuşmasında, Gaziliğin; Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının yaşayan destanı, Gazi’nin ise bu destanı yazan kahramanın adı olduğunu söyledi.

Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası Şehitlik ve Gazilik onuru olduğunu hatırlatan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk; “Her Türk, bu onura kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli asaletimizde de olan bu duyguların Türk ordusu için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır.

Bilindiği gibi milli mücadelemizin zaferle sonuçlanmasının ardından Başkomutan ve en büyük Gazi olan Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mareşallik ve Gazilik unvanı verilmiştir. Bu günün anısına 27.06. 2002 tarih ve 4768 sayılı kanun ile 19 Eylül gününün ‘Gaziler Günü’ ilan edilmesine karar verilmiştir. Bu karar devletimizin ve milletimizin gazilerimize verdiği önemin, onlara duyulan minnet ve şükran duygularını ifadesidir. Ülkemizin toprakları bulunduğu bölge ve stratejik konumu nedeni ile tarih boyunca daima düşmanların hedefi haline gelmiştir. Tarih boyunca hür ve bağımsız olarak yaşamış yüce Türk milleti canından aziz bildiği kutsal Vatan topraklarını hedef alan her saldırıyı binlerce şehit verme ve gazi olma pahasına korumasını bilmiştir. Çünkü Milli Egemenlik öyle bir nurdur ki; onun karşısında zincirler erir taç ve tahtlar batar mahvolur. Dün Çanakkale’de Dumlupınar’da, Sarıkamış’ta, Kore’de, Kıbrıs’ta ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde, vatanın hüdası ve dünya barışı için şahadete ulaşan ve gazi olarak dönen kahraman evlatlarımız, bugün ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmak için fırsat arayan dış güçlerin desteklediği kanlı terör örgütlerine karşı ülkemizin Güney Doğu bölgesinde ‘vatan için aksın kanın’ diğerek mücadele yürütmektedir. Bu mücadelede yüzlerce evladımız şehit olurken binlercesi de gazilik mertebesine ulaşmaktadır. Herkes bilmelidir ki her ne şekilde olursa olsun vatanımızın bütünlüğünü hedef alan güçler, kahraman güvenlik ve güçlerimiz ve Vatansever Türk insanının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkûmdur. Halkımızın birlik ve beraberliği ile büyük Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve O’nun gösterdiği hedeflerde ilerleyerek dünyanın güçlü ülkesi olarak sonsuza kadar yaşayacaktır. Vatan savunması söz konusu olduğundan Vatanın her ferdi askerdir ve ‘şehit nurlanmış gazi onurlanmış’ askerdir.

 “Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki:!

Milli bağımsızlığımızı vatanın milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağını kanlarını akıtan, Türk tarihine Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve Şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Gazilere sahip çıkmak ve saygılı olmak milletimizin tarihini ve mazisine bağlılığın ifadesidir. Ülkemiz bugün dünden olduğu gibi daha fazla iç ve dış hain odakların yoğunlaşan tehdidi altındadır. 15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yuvarlanan millet ve cumhuriyet düşmanı hainler darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçek vatansever askerler, emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir.

Bütün bunlara karşı Türk milleti, hürriyeti ve bağımsızlığı söz konusu olunca daha sıkı kilitlenmesini bilmiştir. Türk milleti azmi, iradesi ve kudreti ile bu hainlere diz çöktürmüş ve hüsrana uğratmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminde ve diğer terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde de şehit olan asker, polis, korucu ve tüm sivil vatandaşlarımızı rahmet diliyor ve onları saygılı alıyoruz. Gazilik Türk vatanseverliğinin Türk kahramanlarının yaşayan destanıdır Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır”dedi.

Buradaki törenin ardından Valisi Türker Öksüz’ün ev sahipliliğinde Alile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından gaziler onuruna yemekli program düzenledi.

Kars Valisi Türker Öksüz de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları söyledi: "

Üzerinde yaşadığımız vatan toprakları için en değerli varlığı olan canlarını ortaya koyan ve bu özverinin nişanını bedeninde gururla taşıyan gazilerimizin şeref günü olarak kabul ettiğimiz Gaziler Günü'nü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Bugün, kahraman gazilerimize vefa duygularımızı ifade etmek için önemli bir fırsattır. Ülkemizin her karış toprağına kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran, vatanını ve kutsal saydığı değerleri korumak ve savunmak için en güç koşullar altında canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen gazilerimiz, ülkemizin medarı iftiharı, vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir.

Bizler, şehit ve gazilerimiz sayesinde bu topraklarda barış, kardeşlik ve huzur içinde yaşamaktayız. Vatanımızı dün olduğu gibi bugün de koruyan, bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimize, korkusuzca mücadele ederek kanlarını akıtan gazilerimize minnettarız.

Devletimizin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü koruma yolunda, gerektiğinde yine şehitler ve gaziler vermekten asla kaçınmayacak olan asil milletimiz, şehitlerimizin aziz hatıralarını daima yaşatırken, gazilerimizi toplumsal hayatta her zaman baş tacı edecek, layık oldukları saygı ve sevgiyi eksiksiz olarak yerine getirecek ve bu görevini yaşamı boyunca sürdürecektir. Vatanı, milleti, bayrağı ve tüm kutsal değerleri için şehitlik ve gazilik onuruna kavuşmayı mukaddes bir değer olarak gören şehitlerimiz ve gazilerimiz ile onların bizlere emaneti olan aileleri ve yakınlarına, devletimizin ve aziz milletimizin gönül kapıları ardına kadar açıktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda etmiş şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyor, gazilik mertebesi ile şereflenmiş bütün gazilerimize de sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.