1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 16 AĞUSTOS 1064 TÜRKLERİN ANADOLU’DA İLK FETİH GÜNÜ
16 AĞUSTOS 1064 TÜRKLERİN ANADOLU’DA İLK FETİH GÜNÜ

16 AĞUSTOS 1064 TÜRKLERİN ANADOLU’DA İLK FETİH GÜNÜ

İbrahim ÇAPAN

A+A-

Ağustos ayı dediğimizde Türk tarihinde önemli tarihî olaylar zinciri akla gelir. Türk’ün kahramanlık ayıdır ağustos. Türk’ün yiğitlik ayıdır ağustos. Türk mührünü elinde tutan aydır ağustos.

 

Anadolu’nun fethi, neticeleri itibariyle, Türk tarihinin en önemli olaylarının başında gelir. Anadolu’nun fethi ile Batı Türklüğü yeni ve ebedî bir vatana kavuşmuş ve bu vatan toprakları üzerinde Anadolu Selçukluları, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Türkler Anadolu’ya IV. asırdan başlayarak fasılalarla XI. asra kadar sürecek akınlarda bulunmuşlardır.

 

Başbuğ Muhammed Alp-Arslan’ın Büyük Selçuklu’nun tahtına geçmesiyle birlikte, Anadolu’da yapılan akınlar tekrar hız kazanmıştır. Nitekim Başbuğ Muhammed Alp-Arslan, 1064 senesinde büyük bir orduyla Azerbaycan’a gelir. Gürcistan’ı tamamen fetheder. Doğu Anadolu sınırlarındaki Bizans idaresini kabul eden bazı Gürcü ve Ermeni Prenslikleri kendine bağlar. Devrin en güçlü surlarına sahip olduğu için fethedilemez denilen Anı Şehrini ele geçirir. 16 Ağustos 1064’de Bizans’a bağlı, surlarıyla meşhur Anı Kalesi ile Kars ve çevresi Başbuğ Muhammed Alp-Arslan tarafından fethedilmiştir.

 

Anadolu’ya yapılan bu ilk Türk akınları görünüşte kalabalık Türkmen toplulukları tarafından gerçekleştirilen, düzensiz ve yağmayı amaçlayan hareketlerdir. Halbuki bu gerçek değildir. Türkmen başbuğları komutasındaki Türkmen kuvvetleri, belirli bir plan çerçevesinde, disiplin içinde hareket etmişlerdir. Anadolu’nun içlerine kadar yapılan akınlarda, Bizans ordularının ikmâl yolları üzerindeki şehirler hedef olarak seçilmiştir. Böylece bölgedeki Bizans savunma gücüne ağır darbeler vurulmuştur. Bu akınlar, daha sonra gerçekleşecek olan fetih ve yerleşme hareketlerine uygun bir zemin hazırlanması açısından oldukça önemlidir.

 

16 Ağustos tarihini büyük bir coşkuyla, ecdadımıza yakışır şekilde kutlayarak, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz genç nesillerimize ve tüm dünyaya duyurmak ve tanıtmak en büyük temennimizdir. Zira geçmişini, tarihini bilmeyen; geleceğine yön veremez.

 

Anadolu’nun fethini bir de Vedat Sadioğlu’nun kaleminden dinleyelim:

 

ANADOLU’NUN FETHİ

 

İlk kez 4. Yüzyılda Hunlar

Sonra 6. Yüzyılda Sabarlar

Çok daha önce İskitler

Hepsi Anadolu’ya geldiler

 

Çağrı Bey, Tuğrul Bey geldi

Anadolu’ya akınlar düzenledi

İbrahim Yınal ve Kurtulmuş Beyler

Hepsi Anadolu’yu fethettiler

 

Anadolu’nun kapısını Pasinler açtı

1048’de kazanıldı Doğu Anadolu

Bizans çekildi, Türkler ilerledi

Anadolu’yu fethettiler

 

Alparslan, 1071 Malazgirt’ten sonra

Anadolu’yu gösterdi komutanlarına

Ebu’l Kasım, Danişment, Saltuk Bey

Çaka Bey ve her yerde Artuk Bey

 

Hepsi Anadolu’nun gerçek fatihi

1075’te kuruldu Anadolu Selçukluları

1176 Miryokefalon ile alındı tapusu

Artık Anadolu bir Türk yurdu

 

Anadolu Anadolu’m, benim yurdum

Sen Türk’sün Türk kalacaksın

Zaten eskiden beri Türk’tün

Sonsuza kadar da Türk olacaksın

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.